«Στροφή» της κυβέρνησης με νέα μέτρα και στοχευμένο «lockdown» στους ανεμβολίαστους για το επόμενο 2μηνο


Μια σειρά με 
νέα μέτρα που αλλάζουν την καθημερινότητα των ανεμβολίαστων κυριώς σε ότι αφορά την ψυχαγωγία τους, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης . 
Ο Πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη εμβολιασμού, τόσο με την πρώτη, όσο με την τρίτη δόση, τονίζοντας :  “η απειθαρχία στις εκκλήσεις των ειδικών δεν είναι πράξη «αντίστασης» στο κράτος, αλλά υποχώρηση της λογικής και του κοινού συμφέροντος. Παράδοση στο σκοτάδι και στον κίνδυνο”.
“Αν το σύνολο των μεγάλων ηλικιών εμβολιαστεί, ο κορονοϊός θα μετατραπεί σε ένα είδος εποχιακής γρίπης. Και αν όλοι τηρήσουμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής, τότε ίσως εξαφανιστεί” πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, κλείνοντας το μήνυμα του με μία λέξη, την οποία επανέλαβε τρεις φορές. “Εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε!”.
Αντίθετα στις διαψεύσεις κυβερνητικών πηγών  για νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, αλλά και στις κατηγορηματικές δηλώσεις του ιδίου του πρωθυπουργού, πριν από δύο εικοσιτετράωρα από το Λονδίνο, ότι δεν θα υπάρξει ολικό lockdown (μοντέλο Αυστρίας) για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, το απόγευμα της Πέμπτης (18/11) ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέο, στοχευμένο “μπλόκο”.
Συγκεκριμένα:
-Από την επόμενη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου, όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλους κλειστούς χώρους, ούτε καν με test.
-Το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο αποτελεί “διαβατήριο” για είσοδο στους κλειστούς χώρους, θα παύει να ισχύει για τους εμβολιασμένους άνω των 60 ετών επτά μήνες από την έκδοσή του. 

"Με αυτό το σχέδιο προχωρούμε στο επόμενο δίμηνο. Για να έχουμε φέτος καλύτερα Χριστούγεννα από πέρυσι” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Είναι προφανές ότι οι αυξημένοι θάνατοι, ο σταθερά υψηλός αριθμός των διασωλημένων, η έκρηξη των κρουσμάτων και οι προβλέψεις των ειδικών για έναν επιδημιολογικά βεβαρυμένο Δεκέμβρη, οδήγησαν τον Πρωθυπουργό να αναθεωρήσει τη στρατηγική της κυβέρνησης της οποίς η επίσημη γραμμή πριν την εξαγγελία του πρωθυπουργού ήταν πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους και ότι θα συνεχιστούν οι υφιστάμενοι περιορισμοί τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων γιορτών. .


Ωστόσο και οι χθεσινές εξαγγελίες δημιουργούν ερωτηματικά στους πολίτες και αντιδράσεις επαγγελματιών.
Την ώρα που απαγορεύεται η είσοδος των ανεμβολίαστων στους κλειστούς χώρους της εστίασης, ακόμη και με testing, επιτρέπεται η είσοδος στο λιανεμπόριο αλλά και στα κομμωτήρια, με την επίδειξη rapid ή μοριακού test. 
Μια επιλογή που προφανέστατα κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να μην δεχθεί περαιτέρω τριγμούς η αγορά, η οποία περιμένει τις γιορτές για να ισορροπήσει από τις ζημιές…

Με βάση τα νέα μέτρα, από τη Δευτέρα απαγορεύεται στους ανεμβολίαστους η είσοδος στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα, στα σινεμά, στα μουσεία, στις εκθέσεις, στα συνέδρια, στα γυμναστήρια και στα γήπεδα

Με την επίδειξη rapid ή μοριακού test, θα μπορούν να μπαίνουν στις εκκλησίες, στα εμπορικά καταστήματα, στα κομμωτήρια και στους ανοιχτούς χώρους εστίασης, τις υπεραστικές μετακινήσεις, την προσέλευση  στο χώρο εργασίας  σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, και  στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. 

Για τους ανήλικους από 4 έως 17 ετών θα επιτρέπεται η είσοδος με την επίδειξη self-test.

Αντίθετα  οι ανεμβολίαστοι θα συνεχίσουν να κινούνται ελεύθερα στα σούπερ μάρκετ, στα καταστήματα τροφίμων, στα φαρμακεία, καθώς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Επιπλέον ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται το κλιμακωτό ωράριο στον δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό τομέα, με στόχο να αποφεύγεται ο συνωστισμός στους χώρους εργασίας. ‘Ένα μέτρο που αφορά και τους εμβολιασμένους, ενώ θα βοηθήσει και στην ανακούφιση του κυκλοφοριακού στο κέντρο της Αθήνας.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι οι έλεγχοι θα γίνουν πιο εντατικοί, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά και στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. “Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή” τόνισε ο Πρωθυπουργός.

newsit.gr