ΑΛΙΒΕΡΙ : "Μεταμόσχευση" με τον Πέτρο Κακολύρη και επίδειξη ανάνηψης από τον εκπαιδευτή διασωστών ομάδας SAR 312


 Τα όργανα ενός γερού οργανισμού όταν μεταμοσχευθούν μπορούν να σώσουν μέχρι και 20 πάσχοντες. Συνεπώς όταν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να αποφύγει το θάνατο, μπορεί κάτω από τις κατάλληλες συγκυρίες  να χαρίσει τη ζωή με τα όργανά του, τα οποία μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν εξασφαλίζοντας την λειτουργία άλλων ανθρώπινων οργανισμών. Με την επιστημονική μέθοδο της μεταμόσχευσης κάποιοι άνθρωποι έχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν μια δεύτερη πολύτιμη και μοναδική  ευκαιρία να συνεχίσουν να ζουν . 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση-συζήτηση στο Αλιβέρι, την Δευτέρα  1 Νοεμβρίου, αφιερωμένη στην Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, καθώς  και στην ύψιστη εθελοντική ανθρώπινη πράξη της μεταμόσχευσης. Σε ένα περιβάλλον όμορφο και πολύ "ζεστό" στο καφέ ΆΡΩΜΑ Δρακούλη, ο κ. Κακολύρης Πέτρος, ο οποίος κέρδισε τη ζωή του χάριν της μεταμόσχευσης καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε το 2009, μίλησε για την δική του ιστορία και μετέφερε το μήνυμα της ζωής μέσα από την βιωματική του εμπειρία. 
Δίπλα του ο καταξιωμένος παιδίατρος κ. Δημήτρης Σπύρου, για την επιστημονική επισκόπηση, της δωρεάς οργάνων και της  μεταμόσχευσης. Η κα Αλεξάνδρα Θαλασσινού για την οποία αποτέλεσε μια ιδιαίτερη γνωριμία ο κ. Κακολύρης Πέτρος και η σύζυγός του Βέτα, τους οποίους γνώρισε καλύτερα μέσα από την ανάγνωση του βιβλίου του, "Η Ιστορία της Καρδιάς μου" ενώ στη συνέχεια θέλησε να το γνωρίσουν και περισσότεροι συντοπίτες της κι έτσι μαζί με τους συνεργάτες της διοργάνωσαν αυτή την όμορφη συνάντηση. Την παρουσίαση  εμπλούτισαν οι εθελοντές διασώστες της ομάδας SAR 312,  κάνοντας επίδειξη  της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης ο εκπαιδευτής του ΙΑΣΙΣ, υπεύθυνος της Ομάδας Εθελοντών Διασωστών Εύβοιας, κ. Νίκος Αποστόλου, με τη βοήθεια της διασώστριας  κας Νίκης Αχμέτογλου

Ο φιλόλογος κ. Δημήτριος Νεάκης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, από τους ομιλητές, ανέγνωσε τμήματα του βιβλίου του κου Κακολύρη προκαλώντας έντονα συναισθήματα συγκίνησης.   

Είναι μεγάλη η χαρά να μοιραζόμαστε όμορφες στιγμές, να μοιραζόμαστε σκέψεις και ανησυχίες,  όπως μοιραζόμαστε τον αέρα, τον ήλιο και εν τέλει την ίδια τη ζωή. Έχουμε πολλά κοινά μεταξύ μας. Τον τρόπο που γεννιόμαστε, τα όργανα που αναπτύσσονται μέσα στη μήτρα μιας μητέρας και γίνονται ένας άνθρωπος, δηλαδή εμείς… "εκείνοι"… σε όλο τον κόσμο. Και για να λειτουργήσει αυτή η δημιουργία, όταν βγαίνουμε στο φως της ζωής, πάλι έχουμε πολλές ίδιες ανάγκες που μας ενώνουν !  Πολλές φορές τις ξεχνάμε, παρασυρόμενοι  από την ρουτίνα της καθημερινότητας και το κυνηγητό μιας όσο το δυνατό καλύτερης προσωπικής και οικογενειακής ζωής "σήμερα". Γιατί "το αύριο δεν ξέρουμε εάν θα υπάρχει" και "δεύτερη ζωή δεν έχει" . Είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες σκέψεις και φράσεις που ακούμε και που οι ίδιοι χρησιμοποιούμε συχνά.

Παρόλα αυτά, σήμερα έχουμε τη χαρά, να βρίσκεται  κοντά μας ένας άνθρωπος που του δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

Ο κ. Πέτρος Κακολύρης,  χάριν του θαύματος της ιατρικής που ονομάζεται μεταμόσχευση…είναι ανάμεσα μας, χαίρεται την οικογένεια του, την εργασία του, τους φίλους του, τη ζωή και έχει βάλει στόχο, να μεταλαμπαδεύσει σε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορεί, την ζωοφόρο αξία της μεταμόσχευσης και της Δωρεάς Οργάνων που κάθε 1 Νοεμβρίου τιμάται στην Ελλάδα. 

Ο κ.Πέτρος Κακολύρης γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1957 στα Κάτω Πετράλωνα και μεγάλωσε στον Ταύρο.

Σπούδασε Κοινωνιολογία στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Μπολόνιας και παρακολούθησε μεταπτυχιακό σεμινάριο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα «Κοινωνία και Πολιτισμός».

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και συνεργάστηκε με τις εφημερίδες Ελευθεροτυπία, Αυγή, Εποχή, το περιοδικό Ταχυδρόμος, ενώ επί σειρά ετών ήταν υπεύθυνος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της «Μονρόε αμορτισέρ».

Ιδρυτικό μέλος της Λέσχης των Ελλήνων που έζησαν και σπούδασαν στην Ιταλία και υπεύθυνος του περιοδικού Λιμπρέτο. Συμμετείχε στη ραδιοφωνική ομάδα της Λέσχης αυτής, με εκπομπές στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Δίαυλος 10 και Τικ-Τακ 9,31 στα fm.

Το 1995 ίδρυσε την εφημερίδα Εν Ταύροις.

Αργότερα δραστηριοποιήθηκε στον εκδοτικό χώρο, αρχικά με τις εκδόσεις Αντίκτυπος. Ξεκινώντας  με  το Ημερολόγιο 1999 και  θέμα τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας.  Έχει μεταφράσει και επιμεληθεί το βιβλίο Γκαλλιτσανό, η Ακρόπολη της Μεγάλης Ελλάδας 2000, και συμμετείχε στο συλλογικό έργο Vivere pericolosamente (να ζεις επικινδύνως) με 26 ιστορίες από την Ιταλία, με το διήγημα «Una storia obscura»  (μια ιστορία με ίντριγκα) το 2005.

Επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή «Λίμπρο Ντ...όραντζ: Οι άνθρωποι πίσω από τα βιβλία» στο Πορτοκαλί Ραδιόφωνο και ήταν συμπαραγωγός της εκπομπής «Η άγνωστη χώρα της αναπηρίας» στο ίδιο ραδιόφωνο.

Πέτρος Κακολύρης…Ένας άνθρωπος που αγαπά τη δράση και τη δημιουργία   αναγκάζεται το 2007 να καθηλωθεί, βλέπει τη ζωή του να μεταβάλλεται –καθόλου ευχάριστα- λόγω σοβαρού καρδιολογικού προβλήματος που γνωρίζει από το 1984 και πλέον τον βάζει  σε πραγματικό κίνδυνο.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως βιώνει το τέλος του  αλλά και την αναγέννησή του  με τη μεταμόσχευση της  καρδιάς του το 2009.  Το χρονικό της  βιωματικής  του εμπειρίας καταθέτει στο βιβλίο «Η ιστορία της καρδιάς μου» που παρουσιάζει με τις εκδόσεις Εύμαρος τις οποίες  διευθύνει ο ίδιος .  

Να σημειώσουμε, στο βιογραφικό που προσπαθήσαμε να δούμε εν συντομία, πως ο κ. Πέτρος Κακολύρης  διατέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Μεταμοσχευμένων Καρδιάς.

Η μεταμόσχευση,  μία από τις  μεγαλύτερες κατακτήσεις της ιατρικής του 20ού αιώνα, έχει καθιερωθεί πλέον ως μια διαδεδομένη θεραπευτική πρακτική.

 Αποτελεί πολύπλοκη εγχειρητική διαδικασία κατά την οποία, μεταφέρονται υγιή όργανα, ιστοί , κύτταρα από νεκρό ή ζωντανό δότη, σε έναν σοβαρά χρονίως πάσχοντα λήπτη, με σκοπό την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του οργάνου που βρίσκεται σε ανεπάρκεια και κατ’ επέκταση του οργανισμού του.

Όργανα τα οποία μπορούν να μεταμοσχευτούν είναι: η καρδιά, οι πνεύμονες, οι νεφροί, το ήπαρ, το πάγκρεας και τμήμα του λεπτού εντέρου. Ιστοί και κύτταρα που μπορούν να μεταμοσχευτούν είναι: το δέρμα, επιδερμίδα, οστά, χόνδροι, μύες, τένοντες, σύνδεσμοι, περιτονίες, αγγεία, βαλβίδες της καρδιάς, κερατοειδής χιτώνας του οφθαλμού, σκληρός χιτώνας του οφθαλμού, εμβρυϊκή μεμβράνη, χόριο, ενδοκρινείς ιστοί και ενδοκρινικά κύτταρα, νευρικά κύτταρα, αιμοποιητικά κύτταρα κ.α. ενώ οι τεχνικές συνεχώς βελτιώνονται.

Ο κ. Κακολύρης είναι εδώ σήμερα γιατί, τον Μάιο του 2009, οι συγγενείς ενός 27χρονου αγοριού που είχε χάσει τη ζωή του, οδηγώντας τη μηχανή του σε μια πόλη της Πελοποννήσου, αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανα του παιδιού τους.

Μπροστά στο δίλημμα που βρέθηκαν εκείνοι οι άνθρωποι, να χαρίσουν τα όργανα του νεκρού παιδιού τους ή να αρνηθούν και να δώσουν εντολή για την ταφή του, βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι δυστυχώς σχεδόν καθημερινά. Ενώ από την άλλη πλευρά, τα όργανα ενός γερού οργανισμού, όταν μεταμοσχευθούν, μπορούν να σώσουν μέχρι 20 πάσχοντες, κάνοντας οι δότες τη μεγαλύτερη πράξη ανιδιοτέλειας στην ύψιστη μορφή ανθρώπινης προσφοράς και αλτρουισμού .

Πώς νιώθει άραγε ένας 52χρονος που του χαρίζεται η ζωή από την καρδιά ενός 27χρονου που χάνει τη ζωή του;

Ποιο είναι το ποσοστό  πιθανότητας να χρειαστούμε εμείς κάποιο όργανο, δηλαδή να αρρωστήσουμε; Και ποιο το ποσοστό  να μπορέσουμε να γίνουμε δότες χάνοντας τη ζωή μας;

 Τι μας φοβίζει και τι μας απελευθερώνει για να προχωρήσουμε στη Δωρεά Οργάνων; 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια