Εντυπωσιακό το Αρχαίο Βραχογλυφικό στην Σκάλα των ΚοτυλαίωνΣε υψόμετρο 700μ. στην Σκάλα Κοτυλαίων δεσπόζει το αρχαίο βραχογλυφικό ενός καρδιόσχημου προσώπου, ενώ πάνω από αυτό διακρίνονται οι σχηματισμοί μια μαργαρίτας και μια μέλισσας.

 

Χωροταξικά επάνω στον άξονα Ανατολής – Δύσης, όπου βρίσκονται και οι κοινότητες Ανδρωνιάνων, Πύργου, Καλημεριάνων και Ενορίας, αποτελεί σημείο της ισημερίας, με την μαργαρίτα και τη μέλισσα να μας καταδεικνύουν την εαρινή ισημερία. 

Βραχογλυφικό

Η μέλισσα κατεξοχήν μινωϊκό σύμβολο, μας υπενθυμίζει τους δεσμούς με την μινωϊκή Κρήτη, με δεδομένη την στρατηγική θέση της Κύμης για την ασφαλή πλεύση στο βόρειο Αιγαίο και την σύνδεση με την Ιωνία. [1]

Το άνω περίγραμμα του καρδιόσχημου προσώπου, με την γωνία που σχηματίζουν τα επίπεδα του δεξιού και του αριστερού τμήματός του, σκιαγραφούν έντονα το σύμβολο του Κριού, αν το παρατηρήσει κανείς από τους πρόποδες του όρους. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το βραχογλυφικό αναπαριστά κάποια κερασφόρο θεότητα, ή τοπικό βασιλέα που λατρευόταν σαν θεός, πιθανότατα κατασκευασμένο σε μεταγενέστερη περίοδο από την μαργαρίτα και την μέλισσα.Στην περιοχή του βραχογλυφικού συναντούμε έναν μυκηναϊκό υπόσκαφο θαλαμοειδή τάφο με, την χαρακτηριστική τριγωνική είσοδο σχήματος Λ, που σχηματίζουν δυο βράχοι, ο οποίος δυστυχώς είναι συλημένος. 

Μυκηναϊκός τάφος

Από τους Ανδρωνιάνους (ο ανδρών ή το άντρο παραμένει στη φυσική του κατάσταση, σε αντίθεση με το σπήλαιο που έχει μετατραπεί από τον άνθρωπο σε οικία ή λατρευτικό χώρο), η πρόσβαση στο βραχογλυφικό γίνεται μέσω μονοπατιού χαραγμένο στο βραχώδες ανάγλυφο στο τέλος του δρόμου για τον Προφήτη Ηλία (1χλμ +180μ υψομετρικά), ενώ συνδέεται με τα μονοπάτια της Αγίας Παρασκεύης και του Μεταξαρίου. Κάτω από το τελευταίο διέρχεται και ο κεντρικός αγωγός ύδρευσης από τα Μανίκια προς την Κύμη. 

Μονοπάτι Αγίας Παρασκευής

Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει κινητοποίηση των ομάδων εθελοντών της περιοχής για τον καθαρισμό και την σήμανση των μονοπατιών αυτών, καθώς και για τον φωτισμό του βραχογλυφικού με φωτοβολταΐκό προβολέα. 

Η “πράσινη ανάπτυξη” απειλεί τα Κοτύλαια, μια περιοχή με υπερσυγκέντρωση σπηλαίων, βαράθρων και δολινών.[2] 

Η ανάδειξή του πλούτου αυτού αποτελεί μονόδρομο για την προστασία του.

Κωνσταντίνος Αναγνώστου


[1] ΑΡΧΑΙΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΥΜΗΣ Αδαμ. Σάμψων, ΕΥΒΟΪΚΗ ΚΥΜΗ Ι (1981)

[2] Περισσότερα για τον σπηλαιολογικό πλούτο των Κοτυλαίων στην παρουσίαση

 


Σχετικά με το βραχογλυφικό στο ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ  εδώ

https://eviaplan.blogspot.com/2022/01/archaio-vrachoglyfiko-isimerias-Skalas-Kotylaion.html

https://eviaplan.blogspot.com/2022/01/iero-koryfis-Skolou-Kotylaion.html