Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO τίμησε την μεγάλη Επέτειο της Επανάστασης του 1821Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση επετειακού χαρακτήρα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, που διοργάνωσε η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 20.00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Τριάντη). Την εκδήλωση, που τέθηκε υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», άνοιξε με το σύντομο χαιρετισμό της η Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Μαρία-Αικατερίνη Τζιτζικώστα.

  


Ο Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Ε.Κ.Π.Α., Πασχάλης Κιτρομηλίδης, κατά την ομιλία του, ανέπτυξε το όραμα της Ελευθερίας στα προεπαναστατικά χρόνια και τη διάρκεια του Αγώνα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO βράβευσε την Αγγελική Γιαννακίδου, ιδρύτρια και πρόεδρο του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, για το συνολικό της έργο στη Θράκη. Η σύζυγος του Πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, που απένειμε το βραβείο, στο σύντομο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στη συστηματική δουλειά της Αγγελικής Γιαννακίδου για την διατήρηση και διάσωση του πολιτισμού και της ιστορίας της Θράκης.

 


Για τη σχέση της Μουσικής με την Ελληνική Επανάσταση μίλησε η Ρενάτα Δαλιανούδη, μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια Εθνομουσικολογίας και Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η οποία είχε αναλάβει την επιστημονική & καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης.


Αμέσως μετά, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη,  παρουσίασε μία μοναδική συναυλία υπό τον τίτλο «Τραγουδώντας την Ελληνική Επανάσταση με 21 τραγούδια», με σολίστ τη Νένα Βενετσάνου και τον Τάση Χριστογιαννόπουλο, σε ενορχήστρωση Αχιλλέα Γουάστωρ.

Επρόκειτο για ένα ξεχωριστό επετειακό πρόγραμμα, όπου για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν μαζί επί σκηνής 21 ιστορικά τραγούδια, ανώνυμα και επώνυμα, εμπνευσμένα από το 1821, για ορχήστρα, ανδρική και γυναικεία φωνή. Ακρογωνιαίοι λίθοι της νεοελληνικής ποίησης της Επτανησιακής Σχολής (Α. Κάλβος, Δ. Σολωμός κ.ά.), μελοποιημένοι από έντεχνους συνθέτες του 19ου & του 20ου αιώνα (Π. Καρρέρ, Θ. Σακελλαρίδης κ.ά.) και από σύγχρονους συνθέτες (Ν. Μαμαγκάκης, Χ. Λεοντής, Γ. Μαρκόπουλος κ.ά.), εναλλάσσονται με ανώνυμα παραδοσιακά τραγούδια της λαϊκής ποιητικής μούσας, διαφυλαγμένα από το πολύτιμο ταμείο της συλλογικής μνήμης.
Συντονιστής της εκδήλωσης, ήταν ο Παναγιώτης Τσολιάς, δημοσιογράφος, μέλος της Επιτροπής Επικοινωνίας της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.  

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η σύζυγος του Πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυς Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο οποίος αντιπροσώπευσε τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στελέχη από την Προεδρία της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση, υπηρεσιακοί παράγοντες των Υπουργείων Πολιτισμού & Αθλητισμού, Εξωτερικών, Παιδείας & Θρησκευμάτων, Εσωτερικών, ακαδημαϊκοί, καθώς και πλήθος κόσμου.