Η Πρόεδρος της ΕΕΕ UNESCO Μαρία-Αικατερίνη Τζιτζικώστα ανακηρύχθηκε «Πρέσβειρα Προστασίας Νήσων»Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Παλαιάς Βουλής, την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου, η ΑΜΚΕ «ΚΙΝΗΜΑ», που ιδρύθηκε με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών της περιοχής του Νότιου Αιγαίου σε θέματα κλιματικής αλλαγής, παρουσίασε τους στόχους και το πρόγραμμα δράσης για το 2022.


Στη  διάρκεια της εκδήλωσης οι κυρίες :  Χρυσάνθη Λαιμού, Φαίη Ξενοκώστα, Βάσω Πετρίδου και Αικατερίνη Τζιτζικώστα ανακηρύχθηκαν από την Πρόεδρο της ΑΜΚΕ  «ΚΙΝΗΜΑ» κ. Κατερίνα Ανδρούτσου & τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Γεώργιο Χατζημάρκο  «Πρέσβεις Προστασίας Νήσων».  

Κατά την τοποθέτησή του, ο επικεφαλής του Τομέα Περιβάλλοντος & Αειφόρου Ανάπτυξης της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Δρ. Γιάννης Μανώλης, αναφέρθηκε στα Προγράμματα και τις Προτεραιότητες του Διεθνούς Οργανισμού και, ανάμεσα σε άλλα, τόνισε τα εξής:


«Τα θέματα Περιβάλλοντος καταλαμβάνουν πλέον κεντρική θέση στην ατζέντα των διεθνών οργανισμών, των κυβερνήσεων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της αγοράς και της κοινωνίας των πολιτών. Η κλιματική αλλαγή έχει πάψει να αποτελεί ένα θεωρητικό σχήμα, δεδομένου ότι τις επιπτώσεις της τις βιώνουμε συχνά. Ακραία καιρικά φαινόμενα, τεράστιες φυσικές καταστροφές, προβλήματα διάβρωσης των ακτών, λειψυδρία είναι μερικές από τις πιο σοβαρές συνέπειες, οι οποίες απειλούν τη ζωή μας, δοκιμάζουν τα συστήματα πολιτικής προστασίας, επηρεάζουν την ευημερία μας και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής μας. Συνεπώς, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι στο δημόσιο λόγο οι περισσότεροι πλέον έχουν αντικαταστήσει τον όρο «κλιματική αλλαγή» με τον όρο «κλιματική κρίση». Αυτό υπογραμμίζει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι βρισκόμαστε στο σημείο 0. Στο σημείο όπου άπαντες (κράτος, αγορά, κοινωνία) οφείλουμε να αναλάβουμε δράση.         

Εκ μέρους της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του επίσημου εκπροσώπου του Διεθνούς Οργανισμού στην Ελλάδα, επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι τα θέματα Περιβάλλοντος αποτελούν βασικό πυλώνα του σχεδιασμού μας και για το λόγο αυτό εργαζόμαστε συστηματικά για τη διάχυση και την προώθηση των Προγραμμάτων και των Προτεραιοτήτων του Οργανισμού στον τομέα των Φυσικών Επιστημών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της Κλιματικής Αλλαγής και της Βιώσιμης Ανάπτυξης». 

Την χθεσινή εκδήλωση χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. κ Ιερωνύμου Β και αναπληρωτής διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, ο Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Δήλου και Μυκόνου Δωρόθεος Β, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Βενετσανόπουλος, ως εκπρόσωπος  του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ.κ Καλλινίκου, ο κ.Τζέφρυ Παϊατ,  Πρέσβης των Η.Π.Α στην Ελλάδα, ο οποίος απέστειλε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, ο κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας, ο κ. Κων/νος Συνολάκης, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή  & Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, η  κ. Χρυσή Βιτσιλάκη,  Πρυτάνισσα  Πανεπιστημίου Αιγαίου, η κ.  Σάγια Τσαουσίδου,   Διεθνής Πρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ & ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ, ο κ.  Αιμίλιος Περδικάρης, Πρόεδρος του ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ & ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ και από την ΚΟΡΠΗ η κ. Ρόη Φίλου, GROUP BRAND MANAGER Nestle WATER  στην Nestle Hellas.