Ο Γιώργος Κατσαμάγκος 53 χρόνια μετά περιγράφει το τραγικό δυστύχημα στο Λιγνιτωρυχείο του Μπρινιά


Το πολύνεκρο δυστύχημα στο λιγνιτωρυχείο του Μπρινιά, 170 μέτρα κάτω από τη γη, στις 9 Δεκεμβρίου 1968 βύθισε στο πένθος το Αλιβέρι και σημάδεψε την ιστορία του τόπου αυτού, αφού επτά Λιγνιτωρύχοι βρήκαν τραγικό θάνατο από το μοιραίο λάθος του επιστάτη που προκάλεσε την τραγωδία που πλήρωσε κι ο ίδιος με τη ζωή του. Παρά την δεκαετή εμπειρία τους σε ορυχεία της Ελλάδας και του εξωτερικού επέλεξε να σπάσει με εκρηκτικές ύλες το σιδερένιο υποστύλωμα που συγκρατούσε τον θόλο από όπου μετακινούνταν οι εργάτες ενώ για τέτοιες εργασίες χρησιμοποιείται οξυγόνο. Το καναρίνι επέζησε....

Ο Γιώργος Κατσαμάγκος 53 χρόνια μετά περιγράφει....

Αλιβέρι, σούρουπο 9 Δεκέμβρη του ’68, γιορτή της Αγίας Άννας. Τα καταστήματα κλείνουν ο κόσμος μαζεύεται στα σπίτια. Ο Σωτήρης ο Μπ. πήρε κάτι πράγματα που περίμενε και πήρε την ανηφόρα για το σπίτι. Έπρεπε να κολατσίσει και να ξαπλώσει νωρίς. Το πρωί πήγαινε πρώτος στο λιγνιτωρυχείο να ελέγξει τα «φανάρια» ώστε μόλις θα’ ρθει η βάρδια να’ ναι όλα έτοιμα και ασφαλή.
Ο Λάζαρος έκλεισε το φαρμακείο κι’ ετοιμαζότανε να πάει στη γιορτή της Άννας.
Ξάφνου ουρλιαχτά από σειρήνες ασθενοφόρων ξέσκισαν την ήσυχη νύχτα. Κανείς δεν κατάλαβε τι τρέχει. Οι καιροί ήταν δύσκολοι (δεύτερος χρόνος δικτατορίας) ο φόβος φώλιαζε στις καρδιές. Οι κλούβες πέρναγαν κι ανηφόριζαν τον « τσούλουρα ».
Εκεί στην αυλή της παλιάς κλινικής παίχτηκε ένα ακόμα δράμα από αυτά που η οικογένεια των λιγνιτωρύχων έζησε και ζει σ’ όλο τον Κόσμο. Δεκάδες κορμιά νεκρά ή χτυπημένα, βογκητά, πανικός. Το κόκκινο αίμα ανακατεμένο με τη μαύρη μουτζούρα κυλούσε στη σκάλα. Το έργο της διαλογής, σου πάγωνε το αίμα. Από κει οι νεκροί, από δω οι τραυματίες.
Ο παπα-Πλούταρχος να προσπαθεί να συγκεντρώσει ακρωτηριασμένα μέλη.
Πως έγινε τόσο κακό;
Λιγνιτωρυχείο απόγευμα. Τουλάχιστον 250 άτομα δουλεύουν 170 μέτρα κάτω από την επιφάνεια. Μια λάθος ενέργεια του επιστάτη, και το κακό γίνεται! Η τεράστια έκρηξη δημιουργεί ένα φοβερό κύμα που έφτασε μέχρι την επιφάνεια. Τραγικό αποτέλεσμα 7 νεκροί πάρα πολλοί τραυματίες..
Οι άτυχοι μεροκαματιάρηδες προστέθηκαν στο πάνθεο των 25 νεκρών από δυστυχήματα στο ορυχείο, από το 53 μέχρι το 85. Δεκάδες ακρωτηριάστηκαν, πέθαναν από πνευμονοπάθειες, καρκίνο.
Η περιοχή αναπτύχθηκε οικονομικά, το βιοτικό επίπεδο ανέβηκε.
Ας μη ξεχνούν όμως οι νεότεροι ότι το χρωστούν σ’ αυτούς που δώσανε τη ζωή τους, κάτω από τη γη η σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου.

Αιωνία τους η μνήμη!
Δροσάτος Νίκος……………44, από Παρθένι
Κιούσης Δημήτρης ………. 28, από Αη-Γιάννη
Μαζαράκης Χαράλαμπος. 52, από Γυμνό
Μάτζαρης Σταμάτης…….. 55, από Αη-Γιάννη
Ρήγας Θρασύβουλος……. 50, από Αη-Γιώργη
Τζελάτης Γιάννης……….. 28, από Αχλαδερή
Τρακοσάρης Βαγγέλης… 33, από Αη-Γιώργη
Πάτζαλης Βαγγέλης ……. 34, από Κριεζά