Οδεύοντας στην Πρωτοχρονιά με έκρηξη των κρουσμάτων "όμικρον" -Πιθανό "κλείσιμο" της νυχτερινής διασκέδασης - Οδηγίες προστασίας από το ΕΚΠΑ


Εκρηκτική αναμένεται η αύξηση της μετάλλαξης Όμικρον, που ήδη έχει καταγραφεί σε μερικές δεκάδες νέα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού, στην Ελλάδα κι αυτή την εβδομάδα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η παθολόγος, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, κα Θεοδώρα Ψαλτοπούλου. Αύριο μάλιστα συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι οι οποίοι θα αξιολογήσουν τα δεδομένα των τελευταίων ημερών την κατάσταση στα νοσοκομεία, τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον και αν τηρήθηκαν τα μέτρα τις τελευταίες ημέρες και αναλόγως θα αποφασίσουν. Έντονη είναι η ανησυχία για το ενδεχόμενο αναστολής, της  λειτουργίας των νυχτερινών κέντρων αφού η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα εκτραχύνεται και φαίνεται μονόδρομος, οι λήψεις πιο δραστικών λύσεων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις 24 Νοεμβρίου 2021 μίλησε για τη «μετάλλαξη της ανησυχίας», «όμικρον», και μετά από ένα μήνα, σήμερα το στέλεχος έχει εμφανιστεί σε  89 χώρες. Στις ΗΠΑ μάλιστα η μετάλλαξη «όμικρον» αποτελεί το 75% περίπου των νέων κρουσμάτων ενώ κύριο και ανησυχιτικό χαρακτηριστικό της είναι η ραγδαία μεταδοτικότητα και με ρυθμό διπλασιασμού.  Αποτέλεσμα αυτού είναι όπως  εκτιμά το ECDC (European Center for Disease Control and Prevention), η "όμοκρον" να κυριαρχεί στην Ευρώπη τον Ιανουάριο. 

Στη Μεγάλη Βρετανία ήδη έχουν καταγραφεί 30 θάνατοι από το στέλεχος «όμικρον» και οι μολυσμένοι από αυτό έχουν ξεπεράσει τις 100.000. Παράλληλα συνυπάρχει σε έξαρση και το στέλεχος Δ, με αποτέλεσμα να υπάρχει αύξηση των νοσοκομειακών εισαγωγών στο Λονδίνο από COVID κατά 90%. Και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες προετοιμάζονται για την εκρηκτική άνοδο της «όμικρον», από τις βόρειες όπως η Ολλανδία που έχουν επιλέξει μεγαλύτερη κοινωνική αποστασιοποίηση (lockdown), μέχρι τις νότιες που έχουν διαφορετικό μείγμα μέτρων.

Το μεταλλαγμένο στέλεχος «όμικρον» υπογραμμίζει η καθηγήτρια, συμπεριφέρεται σαν τον άγνωστο Χ, αφού παρουσιάζει πολύ σημαντικές δομικές και λειτουργικές αλλαγές συγκριτικά με τα πρώτα στελέχη. Αρχικά δεδομένα δείχνουν ότι έχει τουλάχιστον 50 μεταλλάξεις συγκριτικά με τον αρχικό κορωνοϊό, κυρίως στην πρωτεΐνη spike, δηλαδή στο σημείο αυτό που ο ιός προσδένεται στα ανθρώπινα κύτταρα. Σε μία αρχική δημοσίευση από το Hong Kong, φαίνεται ότι πολλαπλασιάζεται 70 φορές ταχύτερα στους ανθρώπινους αεραγωγούς συγκριτικά με την Δέλτα, στοιχείο που φαίνεται να οδηγεί στον μικρότερο χρόνο επώασης μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό και στη μεγαλύτερη μεταδοτικότητά του. Από την άλλη πλευρά, η λοίμωξη στους πνεύμονες φαίνεται να είναι λιγότερο σοβαρή, γιατί πιθανώς στον πνευμονικό ιστό πολλαπλασιάζεται αρκετές φορές λιγότερο. Όμως, όλα αυτά τα επιστημονικά στοιχεία μπορούμε να τα θεωρήσουμε τόσο αρχικά όταν αυτή η μετάλλαξη είναι ενός μηνός, που χρήζουν πολλαπλές επιβεβαιώσεις ώστε να γενικευθούν, τονίζει η κ. Ψαλτοπούλου.

Ταυτοχρόνως, υπογραμμίζει, φαίνεται ότι ο εμβολιασμός με τις 2 δόσεις δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση της «όμικρον», ενώ μόνο 1 ή 2 από τα μονοκλωνικά αντισώματα που κυκλοφορούν οι φαρμακευτικές εταιρείες διεθνώς, παραμένουν αποτελεσματικά.

Με την έλευση του νέου έτους 2022 κλείνει ο ιός δύο χρόνια ζωής ανάμεσά μας,  αντιμέτωπους, αυτή τη χρονική στιγμή, με την υπερ-μετάλλαξη «όμικρον», η οποία παρουσιάζει τις εξής διαφορές όπως συγκεκριμένα αναφέρει η κα Ψαλτοπούλου :

-Λιγότερο σοβαρή λοίμωξη του πνευμονικού παρεγχύματος. Πιθανώς παραμένει η Τ κυτταρική ανοσία και επομένως οποιοσδήποτε έχει ήδη εμβολιαστεί ή νοσήσει, έχει λιγότερη πιθανότητα να νοσήσει βαριά.

-Η τρίτη (ενισχυτική) δόση των mRNA εμβολίων σίγουρα (και ίσως και άλλων εμβολίων) φαίνεται να λειτουργεί στο 85% των περιπτώσεων, προφυλάσσοντας από την βαριά νόσηση.

-Στη Νότια Αφρική, και ίσως και στη Μεγάλη Βρετανία που προηγούνται χρονολογικά στην έλευση του (πέμπτου) κύματος της πανδημίας υπερ-μετάλλαξης «όμικρον», φαίνεται ότι η καμπύλη των θανάτων είναι κατά πολύ ηπιότερη και δεν αντιστοιχεί με την εκρηκτική άνοδο των νέων κρουσμάτων.

-Η αποτελεσματικότητα των αντιικών φαρμάκων για τον κορωνοϊό παραμένει και για το στέλεχος «όμικρον». «Παρόλα τα παραπάνω ενθαρρυντικά στοιχεία, το γεγονός είναι ότι πρόκειται για ένα μεταλλαγμένο στέλεχος με πολλά άγνωστα στοιχεία, και μελλοντικά δεν αποκλείονται να γίνουν και άλλες μεταλλάξεις, ειδικά όταν δισεκατομμύρια πληθυσμού στον πλανήτη μας παραμένουν ανεμβολίαστα ή μερικώς εμβολιασμένα

 Οι οδηγίες προστασίας και μείωσης της διασποράς, σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι σήμερα, είναι:

Η τρίτη δόση εμβολιασμού να γίνει από όλους (είναι σημαντικό ότι στην Ελλάδα είμαστε σε πολύ καλό σημείο συγκριτικά με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο),

Μάσκες παντού, ειδικά την KN95 (και υγιεινή χεριών)

Αποφυγή συνωστισμού κι αν δεν μπορεί να αποφευχθεί, να υπάρχει διενέργεια διαγνωστικών τεστ πριν να πάμε σε χώρους που μπορεί να υπάρξει συνωστισμός, και τουλάχιστον μετά από 2 ημέρες, ενώ βλέποντας την μεγάλη έλλειψη διαγνωστικών τεστ αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ και Μ. Βρετανία, μπορούμε να προμηθευτούμε περισσότερα, γιατί θα μας χρειαστούν τον επόμενο μήνα.

Αν έχουμε βρεθεί σε χώρους με συνωστισμό, καλό είναι να περάσουν 1-2 ημέρες πριν αποφασίσουμε να δούμε προσφιλή μας πρόσωπα, που μπορεί να περιλαμβάνουν άτομα τρίτης ηλικίας με προβλήματα υγείας, εγκύους, ανοσοκατασταλμένους ή βρέφη και παιδιά που δεν έχουν προλάβει ακόμη να εμβολιαστούν.