Συνεδρίαση στο Επιμελητήριο Εύβοιας με τον Υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Υφυπουργό Σίμο Κεδίκογλου και Φορείς [ΦΩΤΟ]

Συνεδρίαση στο Επιμελητήριο της Εύβοιας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Υφυπουργό κ. Σίμο Κεδίκογλου, τα μέλη του Επιμελητηρίου, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ευάγγελο Κούκουζα, καθώς και πρόεδροι και άλλων φορέων του νομού.
Στην συνεδρίαση  παρέστησαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Εξωστρέφειας Στερεάς Ελλάδας κ. Κούκουζας Ευάγγελος, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Εύβοιας  κ. Κοτρογιάννης Γιάννης, οι Επιμελητηριακοί σύμβουλοι κ. Σταθόπουλος Ιωάννης  Β΄ Αντιπρόεδρος, κ. Μαραγκός Ιωάννης Γενικός Γραμματέας, κ. Κουτσαύτης Σπυρίδων, Οικονομικός Επόπτης, κ. Βαρελάς Βασίλειος Υπεύθυνος ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, κ. Γεωργουλόπουλος Θεοδόσιος Πρόεδρος ΣΑΜΕΕ, κ. Κατσίκας Δημήτριος Μέλος ΔΣ, κα Μπουραντά Παρασκευή Υπεύθυνη  Τουρισμού, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου Εύβοιας κα Αγιοστρατίτη Παρασκευή, ο κ. Θαλάσσης Ηλίας Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Εύβοιας, ο κ. Ευθύμιου Βασίλειος Πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης "ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ",  η κα Μαστραντωνά Μυρσίνη Πρόεδρος του Σωματείου Σχολικών Κυλικείων Εύβοιας, ο κ. Μπουρμπουτσίωτης Φίλιππος Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νοτίου Ελλάδας και η κα Αθηνά Κουτάντου Γ.Γραμματέας Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Αγίας Άννας .


Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευβοίας κ. Ιωάννης Γεροντίτης καλωσόρισε τους Υφυπουργούς σε μία συζήτηση για το μείζον θέμα της άμεσης στήριξης των επιχειρήσεων στη βόρεια Εύβοια αλλά και στην Εύβοια γενικότερα.
14.500 ενεργές επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Εύβοια, 838 από αυτές στο δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας και 1.999 στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού .
Ο Πρόεδρος ανέφερε αναλυτικά όλα τα αιτήματα της επιμελητηριακής κοινότητας όπως διαγραφές οφειλών, εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών επίσης αναστολές των ασφαλιστικών υποχρεώσεων, των πλειστηριασμών για πέντε έτη αλλά και την επιδότηση θέσεων εργασίας.
"Τα αιτήματα αυτά αφορούν κυρίως την πυρόπληκτη βόρεια Εύβοια και τους όμορους δήμους." τόνισε ο πρόεδρος.
Μεταξύ των αιτήματων που ανέφερε είναι η επιδότηση πρώτων υλών, η μείωση ΦΠΑ, υποστηρικτικά προγράμματα και παράταση του προγράμματος "ΓΕΦΥΡΑ 2" και βέβαια την επιδότηση με τη μορφή μη επιστρεπτέας προκαταβολής.
Όπως επισήμανε ο κ. Γεροντίτης, 90.000 € έχουν κατανεμηθεί σε 26 επιχειρήσεις στη βόρεια Εύβοια και ανάλογο χρηματικό ποσό θα δοθεί στις αρχές του νέου έτους 2022, μέσω του ΣΑΜΕΕ, ενώ διευκρίνισε πως τα χρήματα αυτά προέρχονται από άλλα Επιμελητήρια της χώρας και επιχειρηματίες.
Ο Υφυπουργός κ. Σίμος Κεδίκογλου ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά τον Υφυυπουργό κ. Τριαντόπουλο για την συχνή παρουσία του στην Εύβοια και το αμείωτο ενδιαφέρον του ενώ τόνισε πως το πρόβλημα της βόρειας Εύβοιας κινήθηκε σε δύο άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορούσε τον άμεσο στόχο στήριξης των πυροπαθών και ο δεύτερος άξονας το μακροπρόθεσμο σχέδιο ανασυγκρότησης και εξυγίανσης.
Επίσης ο Υφυπουργός Κεδίκογλου αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Υφυπουργού Τριαντόπουλου, λίγο νωρίτερα στον ΟΛΝΕ όπου συζητήθηκε το νέο πρόγραμμα Ανάπτυξης του Θαλάσσιου Τουρισμού το οποίο θα δώσει μία επιπλέον ώθηση στο τουριστικό ρεύμα της Εύβοιας αλλά και της Βόρειας Εύβοιας.
Τέλος ευχαρίστησε για την πρόσφατη τροπολογία του Υφυπουργού για τις έμμεσες ζημιές στη βόρεια Εύβοια ενώ συνεχίζουν το έργο τους με ένα μόνιμο διάλογο.

Ο υπουργός κύριος Τριαντόπουλος, παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε στην επίσκεψη του νωρίτερα στον ΟΛΝΕ με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, στα πλαίσια συνεργασίας των δύο υπουργείων για το νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα που σχεδιάζουν για τον Θαλάσσιο Τουρισμό στην Εύβοια.

Ο Υφπουργός Τριαντόπουλος στη συνέχεια μίλησε για τα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών της βόρειας Εύβοιας αναφερόμενος στην πλατφόρμα της αρωγής από την οποία διατίθενται 12.000.000 €, αλλά και στο ψήφισμα της νέας διάταξης για την στήριξη όπου υπάρχουν απώλειες.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΔΕΕ, ανέφερε ο Υφυπουργός : "Σε 200 επιχειρήσεις στο Δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας έχουν καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες του 50% και στο Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού 600 επιχειρήσεις με απώλειες περισσότερες από 50% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του έτους 2019, προ πανδημίας."
Ενημέρωσε πως σύντομα θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την επιχορήγηση οικονομικής στήριξης με τη μορφή της μη επιστρεπτέας προκαταβολής. Επιπλέον ειδική μεταχείριση θα υπάρχει κατά το αναπτυξιακό σχέδιο για την Εύβοια και ειδικό καθεστώς στήριξης για την σεζόν που έρχεται με προοπτική ανάπτυξης και επενδύσεων στο πλαίσιο της τουριστικής στήριξης.
Ο Υφυπουργός επισήμανε πως αποζημιώσεις θα δοθούν επίσης στους αγρότες και καλλιεργητές ενώ υπογράμμισε ότι βασική συνεργάτες σε αυτό το το σχεδιασμό είναι όλοι οι παραγωγικοί φορείς.