Αλλαγές και νέα μέτρα για τα self tests σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από Δευτέρα 17/1/2022


Από αύριο Δευτέρα 17 Ιανουαρίου αλλάζουν τα μέτρα και οι μέρες που θα κάνουν τα self test μαθητές και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα πάνε αύριο στις σχολικές τάξεις χωρίς self test, αφού υποχρεώνονται να παρουσιάζουν self test κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Κατά την εβδομάδα 10 Ιανουαρίου - 15 Ιανουαρίου  τα self  αποκάλυψαν σχεδόν  31.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί  με κορονοϊό.

Σύμφωνα με τη  διαδικασία που αλλάζει οι μαθητές θα  κάνουν το νέο self test για το σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη, δηλώνοντας το αποτέλεσμα στη σχετική πλατφόρμα edupass.gov.gr   από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19 για  να την  παρουσιάσουν στο σχολείο την Τρίτη και την Παρασκευή.

Οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, όπως και οι εκπαιδευτικοί, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τον έλεγχο μέσω self test, καθώς έχουν ήδη προμηθευτεί πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά self test από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10 Ιανουαρίου έως και 21 Ιανουαρίου 2022.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα  με τον πρόσφατο οδηγό που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ, μαθητές και πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός τριμήνου, εκπαιδευτικοί και όλο το  προσωπικό από 17 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα πραγματοποιούν δύο self test 24ώρου την εβδομάδα.

Εάν το self test βγει θετικό, τότε θα πρέπει να πραγματοποιείται rapid test μέσα στις επόμενες 24 ώρες και εφόσον αυτό είναι θετικό τότε το κρούσμα θα απομονώνεται και εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης. Σε περίπτωση που το rapid test είναι αρνητικό, τότε επιστρέφει κανονικά στο σχολείο.

Οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει από 17 Ιανουαρίου και στη συνέχεια να πραγματοποιούν δύο ράπιντ τεστ την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση τους την  Τρίτη και την Παρασκευή κάθε εβδομάδα.

Για την  ασφαλή επιστροφή, συστήνεται αδιάλειπτη και ορθή χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (KN95, N95, FFP2 ή ισοδύναμης) ή διπλής μάσκας έως την ολοκλήρωση τουλάχιστον δέκα ημερών από το θετικό τεστ για ασυμπτωματικά κρούσματα ή την ημερομηνία έναρξης συμπτωμάτων για τα συμπτωματικά κρούσματα.