"Χιονοκαταιγίδα" και συνεννόηση υπό του μηδενός μεταξύ του δήμου Κύμης Αλιβέριου και κοινότητας Μετοχίου

Διαβάζοντας κάποιος όλα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της κοινότητας Μετοχίου κ. Σταύρος Γιαμαρέλος, στο διαδίκτυο  το πρώτο που θα αναρωτηθεί είναι αν το Μετόχι ανήκει στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου ή εάν "μετακόμισε" μετά την προεκλογική περίοδο. 

Τραγελαφικές καταστάσεις είδαν το φως της επικαιρότητας, τις ημέρες που η "ΕΛΠΙΣ" έκανε την επέλασή της και πολλά "χιόνια"  εμφανίστηκαν στις σχέσεις  της κοινότητας Μετοχίου  με την  δημοτική αρχή.

Η απουσία  του Δήμου και η έλλειψη επικοινωνίας και πληροφόρησης για την κατάσταση που επικρατεί εκεί, προκαλεί αλγεινή εντύπωση στην τοπική κοινωνία και αφήνει πολλά ερωτηματικά.

Όπως ενημέρωνε με ανακοινώσεις του ο Πρόεδρος της κοινότητας κ. Σταύρος Γιαμαρέλος, μηχανήματα μισθωμένα από την Περιφέρεια Στ. Ελλάδας, επιχειρούσαν από την πρώτη ημέρα Σάββατο 22/1, στην διάνοιξη της Ε.Ο. Χαλκίδας - Κύμης για την ασφαλή διέλευση των οδηγών και ο κεντρικός οδικός άξονας ήταν ανοικτός. Ο ίδιος ήταν σε επιφυλακή με τους χειριστές των μηχανημάτων και σε επικοινωνία με την Περιφέρεια και αντιμετώπισαν άμεσα τις δυσχέρειες που έφερνε ο χιονιάς, τονίζοντας πως οι αντιολισθητικές αλυσίδες ήταν απαραίτητες για όσους μετακινούνται.
Καθ´ όλη την διάρκεια της νύχτας που ακολούθησε ξημερώνοντας Κυριακή 23/1, η χιονόπτωση στο Μετόχι ήταν έντονη και συνεχής. Όμως ο κεντρικός οδικός άξονας Χαλκίδας - Κύμης παρέμεινε ανοικτός, καθώς όλα τα μισθωμένα από την Περιφέρεια μηχανήματα δούλεψαν ασταμάτητα όπως ενημέρωσε εκ νέου ο Πρόεδρος κ. Γιαμαρέλος, ευχαριστώντας τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κελαϊδίτη Γεώργιο, για την άψογη και συνεχή συνεργασία, για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.

Απορίας άξιο είναι έχρι εδώ, ότι σε όλες τις ανακοινώσεις του Προέδρου κου. Γιαμαρέλου, είναι απών ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου στον οποίο ανήκει η κοινότητα Μετοχίου, ενώ την Δευτέρα 24/1 μας αφήνει έκπληκτους, η είδηση ότι ο Δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων κ. Γεώργιος Ψαθάς, στέλνει στο Μετόχι εκχιονιστικό μηχάνημα, προκειμένου να ανοίξει τμήμα του δρόμου, για να φτάσει κλιμάκιο του ΔΕΔΔΗΕ και να αποκαταστήσει την βλάβη στο δίκτυο και να παρέχει ρεύμα στους κατοίκους που είχαν υποστεί πολύωρη διακοπή.
Ο Πρόεδρος και οι κάτοικοι Μετοχίου ευχαρίστησαν θερμά τον Δήμαρχο Ψαθά, αλλά ο κόσμος αρχίζει να αναρωτιέται : Πού ανήκει διοικητικά το Μετόχι;
Ανήκει στον Δήμο Κύμης Αλιβερίου; Κι αν ναι, ο Δήμος το γνωρίζει αυτό;

Η "θερμοκρασία" της συνεννόησης υποχωρεί κι άλλο υπό του μηδενός, καθώς ο Πρόεδρος κ. Γιαμαρέλος διαβάζει σε τοπικό ενημερωτικό σάιτ, δήλωση του Υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας του δήμου, ο οποίος φαίνεται δηλώνει : «Οι κεντρικοί οδικοί άξονες από και προς την Κύμη είναι ανοιχτοί. Ενώ σε κάθε περίπτωση σε όλο το οδικό δίκτυο απαιτούνται αλυσίδες. Ο δρόμος από την Κύμη προς το Μετόχι είναι κλειστός και στο χωριό, που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Δίρφυς, υπάρχει πρόσβαση μόνο από την πλευρά της Στενής.»

Ο Πρόεδρος κ. Γιαμαρέλος φανερά ενοχλημένος, χαρακτηρίζει ψευδείς τις δηλώσεις/ενημέρωση του υπεύθυνου και απαντά : «Ο δρόμος Κύμης - Μετοχίου ΔΕΝ ΕΚΛΕΙΣΕ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ. ΟΛΟ το 24 ώρο είναι ΑΝΟΙΧΤΟΣ. Το χωριό που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Δίρφυς ονομάζεται ΜΕΤΟΧΙ και ανήκει διοικητικά στο Δήμο σας. Λυπάμαι αλλά κοιμάστε και ονειρεύεστε τις ψευδείς δηλώσεις που κάνετε κ. Αρμόδιε του Δήμου μας..»

Ωστόσο τα μηχανήματα συνεχίζουν τον καθαρισμό και την διαπλάτυνση του δρόμου Μετόχι Χαλκίδα ενώ η Ε.Ο που οδηγεί στη Κύμη είναι ανοιχτή και διέρχονται νταλίκες χωρίς αλυσίδες.
«Ο δρόμος είναι ανοιχτός αλλά συνιστάται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων εξαιτίας του παγετού που έχει στον ορεινό όγκο» επισημαίνει ο Πρόεδρος κ. Γιαμαρέλος, συνεχίζοντας να ευχαριστεί τον αντιπεριφερειάρχη κ. Κελαϊδίτη,ο οποίος βρίσκεται συνεχώς δίπλα του, ενώ ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνει και στους χειριστές των μηχανημάτων, Αναστάσιο Κατσή, Αναστάσιο Σφύρλα, Ντούρμα Δημήτρη και Γανωτή Κώστα, οι οποίοι εργάστηκαν κάτω από δύσκολες συνθήκες στις διανοίξεις των οδών.

Να επισημάνουμε πως μέχρι αυτή τη στιγμή, καμία επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει εκ μέρους της δημοτικής αρχής, γι αυτό το σοβαρό θέμα.