Ένα σπουδαίο κομμάτι του πολιτισμού της Κύμης είδαμε στην τηλεόραση της ΕΤ1 στο "Μουσικό Κουτί" [ΕΚΠΟΜΠΗ]Στην εκπομπή της ΕΤ1, το εκλεκτό "Μουσικό Κουτί" που έχει καταφέρει να ξεχωρίσει στις προτιμήσεις και στην κρίση του κοινού, για τον υψηλό δείκτη ποιότητας, με οικοδεσπότη τον Νίκο Πορτοκάλογλου που παρουσιάζει και επιμελείται καλλιτεχνικά με τη Ρένα Μόρφη, συντροφιά με την εκπληκτική μπάντα της, είδαμε την Τετάρτη 5/1, μια πραγματικά γιορτινή εκπομπή . Λες κι "άναψαν όλα τα φώτα" και έλαμψαν επάνω από την αυθεντική ελληνική μουσική.

Με απόλυτο θαυμασμό, απολαύσαμε μία σημαντική συνάντηση δύο σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών, της Μαρίας Φαραντούρη και του Αλκίνοου Ιωαννίδη. Οι δύο κορυφαίοι καλλιτέχνες, έκαναν το καλύτερο ποδαρικό, μια και ήταν το πρώτο "Μουσικό Κουτί", που άνοιξε το 2022, με τη συνοδεία ενός επίσης σπουδαίου ερμηνευτή, του Νίκου Πορτοκάλογλου.

Αφουγκραστήκαμε όλοι μαζί από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες, τα εξαίσια τραγούδια τους αλλά και τις ιστορίες της ζωής τους, που είχαν να κάνουν με τα ιερά τέρατα του ελληνικού πενταγράμμου κι όχι μόνο, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Λοϊζο, τον Γεώργιο Σεφέρη, τον Νίκο Γκάτσο, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Μάνο Ελευθερίου, τον Ιάκωβο Καμπανέλη τους Beatles, τα Κύθηρα το "ιερό νησί", τη Νέα Υόρκη, το Μπουένος Αύρες, την Πριγκίπισσα Σίσσυ...

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε πως ανάμεσα σε αυτά τα σπουδαία τραγούδια των μεγάλων ποιητών είδαμε και τον Κυμαίο ποιητή Κώστα Καρτελιά, με ρίζες και άρρηκτους δεσμούς από τον Πύργο της Κύμης όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε εώς και την εφηβία του, έπειτα άνοιξε τα φτερά του στην μεγάλη πρωτεύουσα Αθήνα όπου δούλεψε σκληρά, καταξιώθηκε και τα τελευταία χρόνια επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κύμη, σε μια ώριμη ηλικία για να ασχοληθεί με την γη και τον τόπο του.

Στον απόηχο της εκπομπής φαίνεται πως ο Κώστας Καρτελιάς και τα τραγούδια του, που ερμήνευσε η σπουδαία Μαρία Φαραντούρη, κέρδισαν τις εντυπώσεις των φίλων και των συμπολιτών του και χειροκροτήθηκε με ιδιαίτερο θαυμασμό.

Είναι αλήθεια πως ο ποιητής Κώστας Καρτελιάς είναι χαμηλών τόνων και παρά το ότι προωθεί τον πολιτισμό και τους καλλιτέχνες μέσα από πολύ όμορφες εκδηλώσεις που διοργανώνει, ο ίδιος αποφεύγει να μιλάει για το δικό του σημαντικό έργο. Έτσι λοιπόν η εκπομπή "Μουσικό Κουτί" για πολλούς αποτέλεσε μια αποκάλυψη και εξέπληξε ευχάριστα όσους συντοπίτες του τον συναναστρέφονται και τον γνωρίζουν προσωπικά, να ακούνε τα τραγούδια του σε μια άκρως ποιοτική εκπομπή, ερμηνευμένα από την κορυφή του καλλιτεχνικού στερεώματος, του ελληνικού πενταγράμμου.

Τα εμβληματικά τραγούδια της Μαρίας Φαραντούρη εναρμονισμένα με τα διαχρονικά κομμάτια του Αλκίνοου Ιωαννίδη, προσέδωσαν σε αυτό το "Μουσικό Κουτί" ασύλληπτη συλλεκτική αξία.
Μαρία Φαραντούρη, «Η φωνή της Ελλάδας», η «Μαρία Κάλλας του λαού», η «Joan Baez της Μεσογείου», είναι μερικοί από τους τίτλους που γράφτηκαν με μεγάλα γράμματα από τις μεγαλύτερες εφημερίδες του εξωτερικού για να αποδώσουν την παγκόσμια επιβράβευση και τον θαυμασμό, στη φωνή της που με ήθος και σθένος, υπηρέτησε απαρέγκλιτα από πολύ νεαρή ηλικία, ταξίδεψε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, έγινε πρέσβειρα του καλού ελληνικού τραγουδιού και πραγματικά αποτελεί σήμερα έναν μύθο, γραμμένο με χρυσά γράμματα στην ιστορία της ελληνικής μουσικής.
Όπως η ίδια εξομολογήθηκε,
«Είμαι ερωτευμένη με όλα μου τα τραγούδια αλλά ασφαλώς δεν μπορώ να ξεφύγω από τα πρώτα μου και ιδιαίτερα από το "Ματωμένο Φεγγάρι", που μου έδωσε ο Μίκης Θεοδωράκης, όταν ήμουν 17 χρονών»

Σε αυτή την εκπομπή αποκαλύφθηκε η άλλη Ελλάδα, η Ελλάδα των ποιητών η Ελλάδα των μεγάλων συνθετών, η Ελλάδα της ποιότητας και του πολιτισμού... Ήταν πραγματικά μεγάλο μουσικό ταξίδι και όχι μόνο αλλά και οι διηγήσεις από αυτούς τους δύο καλλιτέχνες ήταν μία όαση πνευματική σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς... Σαν ιώδιο πέρασε από την ψυχή μας ιαματικά η τέχνη που εκπροσωπούν.

Όσοι δεν είδατε την εκπομπή, μπορείτε να την δείτε εδώ ή σε επανάληψη το Σάββατο που μας έρχεται.