Πότε άλλαζε το έτος;

Εφταός φωτ. Κ. Αναγνώστου

Στο φαράγγι του Εφταού ή Καρυάς Κοτυλαίων βρίσκεται το λατρευτικό σπήλαιο του Αγιασμού. [1]

Μέχρι τις ημέρες μας διατηρείται το έθιμο του προσκυνήματος στο σπήλαιο αυτό την 1η Αυγούστου. Σύμφωνα με πανάρχαια παραδόση οι προσκυνητές πρέπει να βρίσκονται στο σπήλαιο με την ανατολή του ηλίου, (αποδίδοντας χαιρετισμό στον ήλιο, μας θυμίζει πρακτική της yoga – ζυγού) για να παραλάβουν αγιασμό από τα σταλάγματα που έχουν μαζευτεί σε κοιλότητες. Με αυτόν άγιαζαν τα σπίτια, τις καλλιέργειες και τα κοπάδια τους. [2]

Το προσκύνημα αυτό γινόταν μετά το θερινό ηλιοστάσιο, την αλλαγή του ημερολογιακού έτους για την περιοχή μας δηλαδή, για τον πρώτο αγιασμό του νέου έτους. Μην ξεχνάμε ότι κάθε τόπος είχε ξεχωριστό ημερολόγιο και ώρα, με την αλλαγή του έτους να πραγματοποιείται συνήθως κοντά σε ηλιοστάσιο ή ισημερία. 

Στις μέρες μας, παράδειγμα επιβίωσης της αλλαγής έτους την φθινοπωρινή ισημερία αποτελεί η έναρξη του σχολικού - ακαδημαϊκού έτους τον Σεπτέμβριο (septem, ο έβδομος μήνας του ρωμαϊκού ημερολογίου).

Επομένως εορτάζοντας την ολοκλήρωση μια περιστροφής του πλανήτη μας γύρω από το μητρικό άστρο του γαλαξία μας, τον Ήλιο δηλαδή, ας προβληματιστούμε μήπως κάποιοι μας επέβαλαν να το κάνουμε την 1η Ιανουαρίου.

https://eviaplan.blogspot.com/2022/08/blog-post.html

Κωνσταντίνος Αναγνώστου


[1] Ο Εφταός, που συναντάται σε χάρτες και ως Οχταός, περιγράφει την τοποθεσία με επτά ή οκτώ πλατάνους, οι οποίοι βρίσκονταν σε κυκλική διάταξη, σχηματίζοντας έτσι ένα ναό της φύσης.  Επομένως έχουμε να κάνουμε με τοποθεσία δενδρολατρείας.

[2] andronianoi.gr