Θα ανοίξουν ή δεν θα ανοίξουν τα σχολεία για τη νέα χρονιά εν μέσω της λαίλαπας της Όμικρον ;Εξαιρετικά δύσκολη και σημαντική είναι η απο΄φαση της κυβέρνησης για την ημερομηνία που θα τελειώσουν οι διακοπές των μαθητών και θα επιστρέψουν στα σχολεία καθώς υπάρχει ο φόβος να  αρρωστήσουν όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί και μαθητές και να οδηγηθεί  η εκπαίδευση σε αναγκαστικό "λουκέτο", καθώς η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού βρίσκεται σε έξαρση.

Οι απόψεις μέχρι αυτή τη στιγμή διίστανται και τα σενάρια διαφέρουν.
Ο ερευνητής κ.  Γιώργος Παυλάκης υποστηρίζει πως πρέπει τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά και να παραταθούν οι διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς καθώς και να επιβληθούν νέα μέτρα για να αποφευχθεί η ακόμη πιο ραγδαία διασπορά του κορονοϊού.  Συγκεκριμένα ανέφερε πως με τόσο ιό στον αέρα και τόσες χιλιάδες κρούσματα δεν μπορούν, στις 10 Ιανουαρίου να ανοίξουν τα σχολεία από τα οποία εξαρτάται η λειτουργία της κοινωνίας. 
 "Δεν χρειάζεται να φτάσουμε σε χειρότερες συνθήκες για να κριθεί άρον άρον η κατάσταση, όπως έγινε την Πρωτοχρονιά." τόνισε ενώ επισήμανε επίσης ότι από όταν έκλεισαν τα σχολεία, τα κρούσματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας μειώθηκαν στο μισό σε σχέση με τα κρούσματα που είχαμε από την αρχή της σχολικής χρονιάς. 
 "Αν μείνουν κλειστά τα σχολεία, θα κρατηθούν τα κρούσματα στα παιδιά στο μισό ή στο ένα τρίτο από αυτό που θα επικρατήσει με το άνοιγμα τους" υποστηρίζει ο ερευνητής.

,Από την άλλη πλευρά, "δεν έχει κανένα νόημα η παράταση των διακοπών" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κ. Γεώργιος Χρούσος, τονίζοντας :
“Δεν υπάρχει κανένα νόημα να παραταθούν οι διακοπές. Αυτός ο ιός μεταδίδεται φουλ, είναι σαν καταιγίδα, σαν πυρκαγιά. Δεν ξέρω γιατί το λένε αυτό. Και τι θα κερδίσουμε να αργήσουμε μια εβδομάδα να ανοίξουμε τα σχολεία; Η γνώμη μου είναι πως πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά και να κρατήσουν όλα αυτά τα μέτρα που ισχύουν μέχρι σήμερα, δηλαδή μάσκες, συνεχώς ανοιχτά παράθυρα, καλός αερισμός των χώρων, με σκοπό να μην αρρωστήσουν όλοι μαζί”. 

Ωστόσο σήμερα ξεκίνησαν την λειτουργία τους οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί και τα φροντιστήρια σε όλη τη χώρα, κάτι που προαναγγέλλει το κανονικό άνοιγμα  της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στις 10 Ιανουαρίου.

Αυτή είναι άλλωστε και η πρόθεση της κυβέρνησης, αλλά και των ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι αναμένεται θα αξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και αυτής της εβδομάδας για να καταλήξουν σε συμπεράσματα και αποφάσεις.
Ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, τόνισε ότι εξετάζεται το μέτρο της επέκτασης των διαγνωστικών ελέγχων στα σχολεία και σε υγειονομικά πρωτόκολλα, που θα αναπροσαρμοστούν στις απαιτήσεις του υπερμεταδοτικού ιού Όμικρον.

“Θεωρούμε ότι τα σχολεία λειτούργησαν πολύ καλά το τετράμηνο που πέρασε. Στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου θα γίνει επαναξιολόγηση των μέτρων συνολικά, θα δούμε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τότε”, ανέφερε.

 Μεγάλο είναι το ρίσκο του ανοίγματος των σχολείων, σχετικά με την έμμεση επίπτωση που μπορεί να έχει για τους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους, με τον ιό που οι μαθητές θα τους μεταφέρουν  επιστρέφοντας στο σπίτι καθώς ο αριθμός των άνω των 60 ετών, αγγίζει τις 380 χιλιάδες στη χώρα μας.