Φράγμα Μανικίων... από το 1996

 

1996

Ολοκλήρωση μελετών κατασκευής φράγματος Σέττας - Μανικίων.

1-1999

Αναδείχθηκε ανάδοχος η Ελληνική Τεχνοδομική ΑΕ (27-1-99) για την κατασκευή του φράγματος Σέττας - Μανικίων.

 5-2001

Στην περιοχή Μανικίων επισκέφθηκε την Πέμπτη 17 Μαΐου ο βουλευτής Χ. Θεοδώρου, τα γραφεία της εταιρίας ΓΝΩΜΩΝ και ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους της, για την πορεία του έργου κατασκευής του φράγματος. Στην συνέχεια επισκέφθηκε το εργοτάξιο, όπου διαπιστώθηκε ότι οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά και σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι το φράγμα των Μανικίων θα έχει δυνατότητα υδρεύσεως της περιοχής, από την ακτή Νηρέως μέχρι την Κύμη.

Επίσης είχε συνάντηση με τους υπευθύνους της εταιρίας στην Αθήνα και επικοινώνησε με τον γ.γ. της Περιφέρειας Β. Έξαρχο για να γίνει ειδική σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας, ώστε να εξετασθούν όλες οι πτυχές του έργου και να αποφασισθούν ενέργειες, για την επιτάχυνση των εργασιών του.

3-2002

Σε ερώτηση του Δ. Πιπεργιά για την πορεία του έργου του φράγματος Σέττας - Μανικίων, ο υφυπουργός  Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Λ. Παπαδήμας, αναφέρει ότι:

Έχει ολοκληρωθεί το 90% των εκσκαφών θεμελίων εκ του φράγματος. Έχει κατασκευαστεί το μέτωπο εισόδου, έχουν γίνει προεργασίες στο μέτωπο εξόδου και έχει γίνει διάνοιξη περίπου 70 μ. περίπου της σήραγγας εκτροπής - υπερχείλιση. Έχει γίνει διάνοιξη 10 μ. περίπου της σήραγγας αποστράγγισης και έχουν γίνει τσιμεντενέσεις. Έχουν γίνει η επένδυση και οι αγγυρώσεις των πρανών εκσκαφής. 

Το έργο αυτό ως συνεχιζόμενο στο Γ' ΚΠΣ πρέπει να επιταχυνθεί για να εξασφαλιστούν και οι περαιτέρω πιστώσεις για τα δίκτυα. [1]

9- 2002

Στις αρχές Σεπτεµβρίου 2002, καταγράφηκαν έντονες και µεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεις, στην ευρύτερη περιοχή του έργου, που κατέληξαν σε υψηλές πληµµυρικές παροχές. 

Το φράγµα Σέτα-Μανίκια σχεδιάστηκε και έχει κατασκευαστεί σε ποταµό της κεντρικής Εύβοιας που εκβάλει σε καταβόθρα καρστικών ασβεστολίθων. Κατά τη διάρκεια κατασκευής, η καταβόθρα έφραξε παροδικά από προϊόντα εκσκαφών του έργου, που παρασύρθηκαν από έντονες πληµµυρικές παροχές, ανατρέποντας τον αρχικό σχεδιασµό και επιβάλλοντας αναθεώρηση της λειτουργίας του συστήµατος υπερχείλισης, µε δυνατότητα εκτροπής µέρους ή του συνόλου του πληµµυρικού όγκου προς γειτονική υδρολογική λεκάνη. Η δυνατότητα εκτροπής παρέχει τη απαιτούµενη ασφάλεια για την αντιµετώπιση πληµµυρικών γεγονότων ακόµη και σε περίπτωση µελλοντικής έµφραξης της καταβόθρας. Το αρχικά προβλεπόµενο σύστηµα υδροληψίας και µεταφοράς νερού από τον ταµιευτήρα, τροποποιήθηκε ριζικά, ώστε να περιλάβει πρόσθετο σύστηµα υπερχείλισης καθώς και σύστηµα εκκένωσης. [2]

11-2002

Με απόφαση της υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ Βάσως Παπανδρέου εγκρίθηκε η διάθεση συμπληρωματικής πιστώσεως 1.760.000 €, για την κατασκευή του φράγματος Σέττας - Μανικίων. Η πίστωση αυτή θα καλυφθεί από τον ολικό προϋπολογισμό του έργου, η δε εκτέλεση των συμπληρωματικών εργασιών, κρίθηκε αναγκαία από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ και η υπουργός έκανε δεκτή την σχετική εισήγηση.

4-2003

Την αναγκαιότητα της ολοκληρώσεως του έργου "Φράγμα Σέττας - Μανικίων" επισήμανε με ερώτηση στην βουλή ο βουλευτής Δ. Πιπεργιάς, υπενθυμίζοντας ότι το έργο αυτό σκοπό έχει να καλύψει τις ανάγκες αρδεύσεως και επικουρικά, της υδρεύσεως της ευρύτερης περιοχής της νοτιο-κεντρικής Εύβοιας. Το έργο έχει ήδη δημοπρατηθεί από το 1999, έχει αναδειχθεί ανάδοχος η Ελληνική Τεχνοδομική ΑΕ (27-1-99) και το ίδιο έτος στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, είχε συμπεριληφθεί η μελέτη "Κατασκευής Δικτύων Φράγματος Σέττας - Μανικίων", για την κατασκευή των δικτύων υδρεύσεως και αρδεύσεως και είχε ζητηθεί έγκριση της σχετικής πίστωσης.

Το εν λόγω φράγμα κατασκευάζεται και ήδη είναι εκδηλωμένο το ενδιαφέρον για την αδειοδότηση και κατασκευή Υδροηλεκτρικού Σταθμού (ΥΗΣ), προκειμένου να αξιοποιηθούν ενεργειακά οι υδατοπτώσεις του. Δεδομένου της σημαντικότητας του φράγματος για τον νομό Ευβοίας, ο Δ. Πιπεργιάς τονίζει την αναγκαιότητα της επισπεύσεως των εργασιών κατασκευής του, όπως και την ένταξη του έργου σε πρόγραμμα χρηματοδοτήσεως από το Γ' ΚΠΣ. [1]

...

3-2021

"Καταθέσαμε προτάσεις για στρατηγικά έργα υδατικής διαχείρισης, όπως ενδεικτικά τα φράγματα Μανικίων – Σέττας και Δομοκού". 

Αυτό δήλωσε ο Φάνης Σπανός, μετά την διαβούλευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος με τον ΓΓ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Κωνσταντίνο Αραβώση, τους Δημάρχους και Προέδρους των ΔΕΥΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Το Φράγμα των Μανικίων είναι ένα πολύπαθο και ανολοκλήρωτο έργο που διαρκώς παραπέμπεται στις καλένδες, ενώ δυστυχώς στη συνείδηση των αρμοδίων αλλά και των πολιτών καταγράφεται ως μία ακόμη χαμένη υπόθεση.

Η σπουδαιότητα του έργου αφορά την άρδευση και ύδρευση της περιοχής, αλλά και το διέξοδο που θα δώσει στο τέλμα της τοπικής οικονομίας.

Η τελική πρόταση περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του φράγματος Μανικίων, με την κατασκευή διυλιστηρίου και των δικτύων ύδρευσης για την περιοχή του πρώην δήμου Κύμης με δυνατότητα επέκτασης των δικτύων σε όλο το δήμο Κύμης Αλιβερίου και της περιοχής του πρώην δήμου Αμαρυνθίων. Το έργο αυτό είναι προϋπολογισμού 33 εκ. ευρώ. [3]

Όπως έχει ήδη αναφερθεί [4], τα 4 MW ενός υδροηλεκτρικού σταθμού σταθερής, ελεγχόμενης και προβλέψιμης παραγωγή ενέργειας δεν περιλαμβάνονται στον στρατηγικό ενεργειακό σχεδιασμό, αλλά ούτε αποτελεί προτεραιότητα η ύδρευση - άρδευση της νοτιο-κεντρικής Εύβοιας. Ποιά όμως η σκοπιμότητα ενός μικρού (1,33 ΜW) ΥΗΣ στην περιοχή του φράγματος, πριν την θέση Καταρράκτη στον ποταμό Μανικιάτη (ρέμα Διπόταμος) προϋπολογισμού 2,2 εκ. €; [5]


Κ. Αναγνώστου

https://eviaplan.blogspot.com/2022/01/fragma-Manikion-apo-to-1996.html

Πηγές:

[1] Εφημερίδα

[2] http://portal.tee.gr/portal/page/portal/teelar/EKDILWSEIS/damConference/eisigiseis/6.1.pdf

[3]  https://www.evoikostipos.gr/

[4] ΑΗΣ Αλιβερίου 1960 - είμαστε ενεργειακά ανεξάρτητοι

[5] https://eteriaperivallontoskimis.blogspot.com/2022/01/432022.html