ΚΥΜΗ : Κατάληψη λόγω εγκατάλειψης - Συνθήκες κατάντιας για τους μαθητές του Λυκείου - Όλα τα αιτήματά τους [ΦΩΤΟ]

 

Πριν από 15 ημέρες, οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Κύμης παρέδωσαν στoν διευθυντή  του σχολείου τους ορισμένα προβλήματα που έχουν διαπιστώσει ότι έχει το σχολείο. Η εγκατάλειψη από την πολιτεία που είναι πασιφανής στο φωτογραφικό μας υλικό, οδηγεί τα παιδιά στο να χρησιμοποιήσουν ως μέσο για να ακουστούν τα προβλήματά τους, την κατάληψη του σχολείου τους.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν στο eviaxpress.gr ...

Έπειτα από επανειλημμένες συνελεύσεις του δεκαπενταμελούς με το σύλλογο των καθηγητών, οι ίδιοι οι καθηγητές συμφώνησαν με τα λεγόμενα των μαθητών, τονίζοντας μάλιστα πως είναι υψίστης σημασίας

Όπως αναφέρουν οι μαθητές η μόνη ενέργεια που έγινε εκ μέρους τους, ήτανε το ότι ασφάλισαν τα παράθυρα με επιπλέον βίδες, με απώτερο σκοπό να αποτρέψουν την κατάληψη των μαθητών. 

Γεγονός που θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμη και παράνομο σε περίοδο πανδημίας καθώς ο χώρος πρέπει να αερίζεται καθόλη τη διάρκεια των διαλειμμάτων. 

Ακόμη στο ενδεχόμενο πυρκαγιάς, εφόσον τα παράθυρα βιδώθηκαν και δεν ανοίγουν, παύουν να αποτελούν διέξοδο για τον καπνό. 

Παράλληλα οι μαθητές/τριες  μέσα από τα πολυάριθμα αιτήματα, αναφέρονται σε προβλήματα που πολλαπλασιάζουν τους  κίνδυνους στους οποίους είναι εκτεθειμένοι και ιδιαίτερα λόγω της πανδημίας. Για παράδειγμα, ο συνωστισμός των  μαθητών στα σχολικά λεωφορεία καθώς και στις αίθουσες διδασκαλίας. 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες επιπλέον διαμαρτύρονται για την  ανάρτηση του διευθυντή στο διαδίκτυο, με την οποία κάνει λόγο για παρουσία και συμμετοχή στην κατάληψη, ολιγάριθμου ποσοστού μαθητών, ενώ οι υπογραφές ξεπερνούν το 75% του συνολικού αριθμού  μαθητών, που τάσονται υπέρ της κατάληψης. 

Τα αιτήματα των μαθητών, τα οποία έκαναν γνωστά στον Διευθυντή τους αλλά και στην δημοτική αρχή, είναι τα εξής :  

1. Ζητάμε ανακατασκευή του γηπέδου βόλεϊ καθώς βρίσκεται υπό κατάρρευση και πρόσφατα τραυματίστηκε μαθητής της Β΄ Λυκείου.

2. Ζητάμε να γίνει επισκευή και  συντήρηση στις τουαλέτες όπου κλειδωνόμαστε καθημερινά, κατά η χρήση τους.

3. Ζητάμε κλειστό χώρο για τα μαθήματα της γυμναστικής τις κρύες και βροχερές μέρες 

4. Ζητάμε να βγουν οι βίδες και να ξεσφραγίσουν τα παράθυρα του διαδρόμου. Για  λόγους  πανδημίας αλλά και για λόγους ασφαλείας πρέπει να παραμένουν ανοικτά ή να υπάρχει η δυνατότητα και ευκολία να ανοίξουν.


5. Ζητάμε οι μαθητές που είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται με τα λεωφορεία, να μην συνωστίζονται καθώς δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον covid-19.

6. Zητάμε ανακατασκευή του γηπέδου μπάσκετ και άμεση απομάκρυνση των κατεστραμμένων πάγκων από την περιφέρεια αυτού καθώς είναι άκρως  επικίνδυνοι  για όσους επιθυμούν να βρεθούν εκεί.

7. Ζητάμε  να τοποθετηθεί  σχολικός  φύλακας γιατί  δυστυχώς μπαινοβγαίνει στον προαύλιο χώρο όποιος θέλει και όποτε θέλει. Ακόμη και οποιοσδήποτε μαθητής χωρίς να γίνει αντιληπτός.

8. Ζητάμε την παρουσία ψυχολόγου έστω και μερικές φορές της εβδομάδας καθώς η προσφορά του είναι απαραίτητη και καθοριστική στην ζωή των μαθητών καθώς τα προβλήματα γίνονται σοβαρότερα για τα παιδιά που ζουν απομακρυσμένα από τις εξελίξεις

9. Ζητάμε να μας παρέχει το σχολείο μας την δυνατότητα του επαγγελματικού προσανατολισμού και την ενημέρωση για διάφορα πανεπιστήμια καθώς και εργασίες 

10. Ζητάμε την παροχή προτζέκτορα σε κάθε τάξη διότι είναι πλέον ένα απαραίτητο εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς, καθώς η τεχνολογία έχει εξελιχθεί και είναι μέρος της διδασκαλίας, ενώ συνεισφέρει στην μετατροπή του μαθήματος  σε μία ευχάριστη και ενδιαφέρουσα διαδικασία για το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών.
 
11. Ζητάμε την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για να εξασκούν οι μαθητές υπό την επίβλεψη του καθηγητή γυμναστικής αγωγής, τα αθλήματα που εξετάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις. 

12. Ζητάμε να μας παρέχονται  δωρεάν μάσκες τύπου ΚΝ 95


Τα αιτήματα του 15μελούς Γενικού Λυκείου Κύμης  ιδιαίτερα προς την Περιφέρεια και το Δήμο είναι : 

1.  Επισκευή του κλειστού γηπέδου μπάσκετ στο οποίο έχει καταστραφεί από τον Ιανουάριο του 2017. 
2.  Σωστή επισκευή και συντήρηση του γηπέδου ποδοσφαίρου καθώς η παρούσα κατάσταση του ακόμα και μετά την πρόσφατη επισκευή του το καθιστά ακατάλληλο για ασφαλή άθληση και άσκηση. 
3.  Αποκατάσταση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κύμης.
4.  Αποπεράτωση και λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κύμης ή τουλάχιστον αλλαγή χρήσης του κτιρίου προς όφελος της περιοχής μας. 
5. Επιδιόρθωση του επικίνδυνου οδικού δικτύου που συνδέει την Κύμη με τα χωριά καθώς πολλοί μαθητές αναγκάζονται να μετακινούνται σε αυτούς καθώς  πληρώνουν κιόλας για την μεταφορά από και προς το σχολείο. 
6. Κατασκευή στεγάστρου στον προαύλιο χώρο για τους μαθητές, όπου θα μπορούμε να καθόμαστε  στη διάρκεια των διαλειμμάτων.