Νέα εφεύρεση στις ΗΠΑ- Υλικό δυνατότερο από το χάλυβα και ελαφρύ σαν πλαστικό


Επιστήμονες του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ  έχουν ήδη καταθέσει δύο πατέντες νέας τεχνολογίας για να κατοχυρώσουν την εφεύρεσή τους, καθώς δημιουργούν για πρώτη φορά ένα νέο υλικό, που είναι πιο ισχυρό από τον χάλυβα και ελαφρύ σαν πλαστικό το οποίο μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες και ποικιλία σχημάτων και χρήσεων, ενώ είναι αδιαπέραστο από τα αέρια και το νερό.

 


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Στράνο του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΜΙΤ, όπως δημοσίευσαν στο περιοδικό «Nature», το επίτευγμα τους οφείλεται στη δημιουργία όχι μιας μονοδιάστατης αλυσίδας αλλά  ένα  δισδιάστατο πολυμερές, που αυτο-συναρμολογείται σε αλλεπάλληλα φύλλα.

 Έως τώρα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι ήταν αδύνατο να «αναγκάσουν» τα πολυμερή να σχηματίσουν φύλλα δύο διαστάσεων.

Το νέο υλικό με ιδιαίτερα ασυνήθιστες ιδιότητες , θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ελαφριά αλλά ανθεκτική επικάλυψη σε ανταλλακτικά αυτοκινήτων, ως οικοδομικό υλικό,  για γέφυρες ή άλλες κατασκευές, καθώς και σε άλλες εφαρμογές για παράδειγμα στρατιωτικές.

Όπως έδειξαν οι δοκιμές του, το νέο υλικό έχει μόνο το 1/16ο της πυκνότητας του χάλυβα, αλλά για να το σπάσει κανείς πρέπει να του ασκήσει διπλάσια δύναμη από ό,τι πάνω στον χάλυβα.