Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών Αλιβερίου Γεώργιος Τζάνης χαιρετίζει την δημοπράτηση του Αρχαιολογικού Μουσείου στον ΑΗΣ


Το τοπικό τμήμα Αλιβερίου της Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών και ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Τζάνης με Δελτίο Τύπου χαιρετίζουν τις ευχάριστες και θετικές εξελίξεις, της ανέγερσης Αρχαιολογικού Μουσείου στον χώρο του ΑΗΣ Αλιβερίου, με την πραγματοποίηση της σύμβασης του έργου. Ένα εγχείρημα που ξεκίνησε στις 24-12-2013 με την υπογραφή του μνημονίου "συνεργασίας και συναντίληψης" μεταξύ ΔΕΗ και Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για την Ανέγερση κτηρίου Φύλαξης , Συντήρησης και έκθεσης των κινητών ευρυμαθών στον χώρο ιδιοκτησίας της ΔΕΗ ΑΗΣ Αλιβερίου".

Το Δελτίο Τύπου αναφέρει :
ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ! ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ 25/02/2022 ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ.
ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΕΝΑ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΓΚΡΙΖΑ ΜΑΣ ΚΑΘΗΜΕΡΗΝΟΤΗΤΑ.
ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΗ 'Η ΜΑΛΛΟΝ ΜΕ ΑΣΘΕΝΗ ΜΝΗΜΗ!
Πρόκειται στην ουσία για εκπλήρωση συμβατικής υποχρέωσης που προέκυψε από το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της ΔΕΗ το έτος 2013 τη χρονιά δηλαδή που ολοκληρώθηκε η νέα μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 420 MW και προέκυψε η ανάγκη στέγασης της πληθώρας των αρχαιολογικών ευρημάτων που βρέθηκαν κατά την διάρκεια της κατασκευής της.
Το Τοπικό Τμήμα Αλιβερίου της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών πολύ παλαιότερα, σε μεγάλη εκδήλωση που έγινε στις 5-11-2005 παρουσίασε το μνημειακό πλούτο της περιοχής Αλιβερίου και στη συζήτηση που ακολούθησε προέβαλε για πρώτη φορά την αναγκαιότητα κατασκευής Αρχαιολογικού Μουσείου στο Αλιβέρι.
(Περισσότερα εδώ: https://youtu.be/rJdmcGjJlOk)
Στα τελευταία συμβούλια διαβούλευσης του Δήμου, ο εκπρόσωπός μας έθεσε το θέμα τονίζοντας - μεταξύ των άλλων- την αναγκαιότητα κατασκευής Αρχαιολογικού Μουσείου στο Αλιβέρι και ότι τα πάμπολλα ξενιτεμένα μάρμαρα, αγγεία, αγάλματα ειδώλια, ενεπίγραφες στήλες, νομίσματα , σπαράγματα που βρίσκονται διάσπαρτα στα αρχαιολογικά μουσεία και τις αποθήκες Ερέτριας, Χαλκίδας Αθήνας Πανεπιστήμια και αλλού, πρέπει να επιστρέψουν στη γή τους!
Το Τοπικό Τμήμα Αλιβερίου της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών εκφράζει την ικανοποίησή του γιατί ένα πάνδημο, διαχρονικό και δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας υλοποιείται έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, εκτιμά δε οτι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Αλιβέρι θα συμβάλει στην ιστορική μας αυτογνωσία, στην διάσωση και αξιοποίηση του πολιτιστικού μας αποθέματος και στην εξωστρέφεια του Τόπου.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Γ. ΤΖΑΝΗΣ