Χειμερινό ηλιοστάσιο και πυραμίδες Ποταμίας

                                       

Έχοντας εξετάσει την εαρινή ισημερία [1] και το θερινό ηλιοστάσιο των Κοτυλαίων[2], μένει να εξετάσουμε το χειμερινό ηλιοστάσιο.


Στο χειμερινό ηλιοστάσιο της οροσειράς Κοτυλαίων, στην κορυφή Κορακοφωλιά  σε υψόμετρο 430μ. εντοπίζεται ιερό κορυφής και σε μικρή απόσταση μεγαλιθικό μνημείο, σε πλαγιά υψομέτρου 460μ. στο υψηλότερο σημείο στην θέση Μεταξάρι.

Το ιερό κορυφής, στην σημερινή του μορφή σαν κυκλικό μιτάτο, λειτούργησε κάποτε και σαν καμίνι. Ίσως να είναι συνέχεια της λειτουργίας του ως βυζαντινής καμινοβίγλας, παρατηρητήριο με φρουρά και με μετάδοση μηνυμάτων μέσω φωτιάς, που εξουσιάζει τον κάμπο του Μέλανα ή Αχελώου ποταμού (αρχαίου λιμναίου λιμένα).

Το μεγαλιθικό αποτελείται από μια σειρά τριών λαξευμένων όρθιων βράχων, που είναι προσανατολισμένοι στην ανατολή του χειμερινού ηλιοστασίου.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο ανατέλλει μεταξύ των δύο ηφαιστειακών κώνων της Ποταμίας, που σχηματίζουν πυραμίδες, ο πρώτος και φάρος του αρχαίου λιμναίου λιμένα (μινυακό τεχνικό έργο [3]) και της ηφαιστειακής κορυφής Τούρλας Οξυλίθου.Δεξιά του μεγαλιθικού μνημείου υπάρχει σπήλαιο με άνοιγμα στον βορρά, ενώ αριστερά του εφάπτεται εξαντλημένο και μη αποκατεστημένο επιφανειακό ορυχείο βωξίτη της εταιρείας Ορυχεία Σκαλιστήρη


Κοντά στους ηφαιστειακούς κώνους της Ποταμίας βρίσκουμε και έναν αινιγματικό βράχο με την μορφή προσώπου, γνωστό ως Κεφάλα, που κοιτάζει προς τους Καλημεριάνους. Μάλιστα, βρίσκεται πάνω στην ευθεία που ενώνει τον ηφαιστειακό κώνο Οξυλίθου και το αρχαίο βραχογλυφικό.

Προφανώς, δεν θα άφηνε αυτό το τοπίο αναξιοποίητο η «πράσινη» ανάπτυξη... [4]

Κ. Αναγνώστου

https://eviaplan.blogspot.com/2022/01/cheimerino-iliostasio-kai-pyramides-Potamias.html

Πηγές:

[1] (Εαρινή) ισημερία Κοτυλαίων εδώ
[2] Θερινό ηλιοστάσιο Κοτυλαίων εδώ
[3] 
Ο προσανατολισμός ναών, οικισμών σε ισημερίες και ηλιοστάσια λειτουργούσε και σαν ημερολόγιο, όπως αναφέρεται στο 25:00. Ιστιαία περιοχή κατασκευής ιστίων και Ερέτρια κατασκευής ερετμών, δηλαδή κουπιών.


Περισσότερα και στο ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ