Αντιπεριφερειάρχης Κελαϊδίτης : Άμεσα η εκτίμηση του κόστους ολοκλήρωσης του Μυλωνοπούλειου και ενέργειες ένταξής του σε νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα εντός του έτους


Με την πεποίθηση ότι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης δεν χάθηκε για το Μυλωνοπούλειο της Κύμης, πρώην Μητρόπολη Κύμης, η περιφερειακή αρχή προχωρά άμεσα σε ενέργειες και πρωτοβουλίες που θα ζωντανέψουν και πάλι το Μυλωνοπούλειο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα που κτίστηκε το 1928 με εμπνευστή του, τον τότε Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου Παντελεήμονα Φωστίνη και έγραψε ιστορία με  την συμβολή του στον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Γερμανούς το 1940.

 

Οι τεχνικές υπηρεσίες της Νομαρχίας Ευβοίας, το 1997 συντάσσουν έκθεση για την δυνατότητα στέγασης Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  στα κτίρια του Μυλωνοπουλείου Ιδρύματος . 

Η ένταξη του Μυλονωπουλείου και η χρηματοδότηση της κατασκευής του ως Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κύμης αποφασίστηκε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το 2004 ωστόσο  η αρμοδιότητα ίδρυσης Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας από το 2009.

Η ίδρυση Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  στη Λούτσα του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων στους πρόποδες του όρους Δίρφυς με την υπογραφή της σύμβασης τον Ιούνιο του 2014, την υπογραφή της ίδρυσης του στο ΦΕΚ τον Απρίλιο του  2016 και την έναρξη λειτουργείας του τον Δεκέμβριο του 2021, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία  για το τι μέλλει γενέσθαι με την ίδρυση ΚΠΕ στο Μυλωνοπούλειο της Κύμης.   

"Πεποίθηση μας είναι πως η ίδρυση του ενός δεν αναιρεί και δεν εμποδίζει εκείνη του άλλου." αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γεώργιος Κελαϊδίτης στο eviaxpress.gr

Nα σημειώσουμε πως η  Περιφερειακή Αρχή, φέρει την ευθύνη για την ολοκλήρωση της κτιριακής υποδομής, έργο το οποίο παρέλαβε ως προβληματικό το 2014. Λόγω εξάντλησης των πιστώσεων που νομικά δύναντο να απορροφήσει από το ΕΣΠΑ, το έργο έχει παγώσει από το 2014 

Ο αντιπεριφερειάρχης κος Κελαϊδίτης σε πρόσφατη επίσκεψή του στον  Σεβασμιότατο Μητροπολίτη  κ.κ. Σεραφείμ  εισέπραξε την έντονη δυσφορία του Σεβασμιώτατου ο οποίος ακατάπαυστα επί σειρά πολλών ετών αγωνίζεται για την αξιοποίηση του Μυλωνοπούλειου και την λειτουργεία του ως ΚΠΕ. 

Σε ερώτηση του eviaxpress.gr προς τον Κελαϊδίτη για το ποιες είναι οι επόμενες ενέργειες της περιφερειακής αρχής, ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρει :  

" Με την φυσική μας παρουσία και την ανάληψη της ευθύνης και των πρωτοβουλιών εκείνων που θα ξαναζωντανέψουν το Μυλωνοπούλειο, προχωράμε άμεσα σε εκτίμηση με την Τεχνική μας Υπηρεσία του κόστους που απαιτείται για την ολοκλήρωση του, και θα εξετάσουμε την ένταξη του σε νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα εντός του έτους."

Διαβάστε σχετικά στο eviaxpress.gr  "Μυλωνοπούλειον" Ορφανοτροφείο - Μια μεγάλη ιστορία για την Κύμη [ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ]

Να επισημάνουμε : 

Το 1997 συντάχθηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες της Νομαρχίας Ευβοίας έκθεση για την δυνατότητα στέγασης του Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) στα κτίρια του Μυλωνοπουλείου Ιδρύματος (πρώην Μητρόπολη Κύμης) με προϋπολογισμό έργου 150 εκ. δρχ. Το ποσό αυτό, αναφερόταν στις επισκευές και αλλαγές λειτουργίας των υφισταμένων κτιρίων.

Αρχές του 1999, ο τότε Υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης και ο Υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης υπογράφουν απόφαση να γίνει το ΚΠΕ στα κτίρια του Μυλωνοπουλείου με προϋπολογισμό στην πενταετία 1999-2004, 445 εκ.  εκ των οποίων το 60% θα προερχόταν από το Β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Η διαχείριση ανατέθηκε στη Νομαρχία.

Μέχρι το 2002 δυστυχώς το έργο έμεινε στα συρτάρια των αρμοδίων, ενώ την 28/2/2002 εκδίδεται η υπ' αριθμ. 733 πρόταση της Δευτ/μιας Εκπαίδευσης  για  την ίδρυση του ΚΠΕ στην περιοχή του Δήμου Διρφύων.

7-6-2004 Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αποφασίστηκε η εισήγηση στην αρμόδια διαχειριστική αρχή, για την ένταξη του έργου Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κύμης στο μέτρο 3.4 του Π.Ε.Π. και την χρηματοδότηση της κατασκευής του με 1.840.000 €.

30-7-2004  Μια σημαντική εκδήλωση για τις προοπτικές που διαγράφονται για τα κτίρια και το χώρο του Μυλωνοπούλειου μετά την εγκατάσταση σε αυτό του ΚΠΕ, έργο που βρίσκεται στα πρόθυρα της υλοποίησής του πραγματοποιήθηκε στον κήπο του κτιριακού συγκροτήματος. Στην εκδήλωση αυτή μάλιστα ο Υφυπουργός Τουρισμού Α. Λιάσκος με επιστολή του, εκτός από το ΚΠΕ δεσμεύτηκε να προωθήσει και την ίδρυση Μουσείου Βαλκανικών Πολέμων σε κτίριο του Μυλωνοπούλειου.

Στην συνέχεια συντάχθηκε από τον Δήμο η μελέτη ανακαίνισης του κτιρίου και άρχισε η  διεκδίκηση της χρηματοδότησης από την Ε.Ε., η οποία επιτεύχθηκε το 2005, με το ποσό του 1.850.000 ευρώ. Η  προσπάθεια συνεχίστηκε όταν απαιτήθηκε επιπλέον δαπάνη 550.000 ευρώ, η οποία  εγκρίθηκε. Η προσπάθεια συνεχίστηκε όταν απαιτήθηκε κατά τη διάρκεια της κατασκευής επιπλέον δαπάνη 550.000 ευρώ, χρήματα τα οποία επίσης εξασφαλίστηκαν.   (2011)

Το 2014, επίσης εξασφαλίστηκαν υπό την πίεση του Δήμου και του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη  κ.κ. Σεραφείμ 600.000 ευρώ επιπλέον για το έργο «Κατασκευή Περιβάλλοντος Χώρου Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κύμης» με την καθοριστική συμβολή του Περιφερειάρχη κ. Περγαντά.  

4-6-2014 Το Κ.Π.Ε. στη Λούτσα του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων ιδρύεται, μέσα σε ένα εξαιρετικά όμορφο φυσικό περιβάλλον στους πρόποδες του όρους Δίρφυς. Ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου υπέγραψε την σύμβαση με τον Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων.

26-4-2016 Ο αρμόδιος Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης υπέγραψε το ΦΕΚ για την ίδρυση του ΚΠΕ στην Λούτσα.   Με την υπ’ αριθμ. 70828/δ2/26-04-2016 

12-2021 Ξεκινά η λειτουργία του ΚΠΕ στην Λούτσα του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων.