Απολογισμός Δράσεων της Β. Αγγελοπούλου Αν. Διοικήτριας Νοσοκομείου Κύμης για την θητεία της 2/2019 έως 3/2022


Απολογισμός δράσεων θητείας   της Βασιλικής Α. Αγγελοπούλου 

Αν. Διοικήτρια ΓΝ ΚΥ ΚΥΜΗΣ «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» 

από 05.02.2019 έως 15.03.2022 

 O δημόσιος απολογισμός αποτελεί χρέος ευθύνης και υποχρέωση της κάθε  Διοίκησης. Με αφορμή λοιπόν την ολοκλήρωση της τριετούς θητείας μου ως αν.  Διοικήτριας του Γενικού Νοσοκομείου- ΚΥ Κύμης «Γ. Παπανικολάου» και στα  πλαίσια της απαραίτητης λογοδοσίας, καταθέτω έναν μικρό απολογισμό των  πεπραγμένων κατά την διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων μου, η οποία  συνέπεσε και με την έναρξη της πανδημίας που οδήγησε σε μια πρωτοφανή,  παγκόσμια υγειονομική κρίση.  

Αρχικά θα ξεκινήσω ευχαριστώντας θερμά από καρδιάς εκείνους που εργάστηκαν  μαζί μου και στάθηκαν αρωγοί στο έργο που μου ανατέθηκε. Ειδικότερα ευχαριστώ: 

Τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ.κ Σεραφείμ, για την  αστείρευτη υποστήριξη του και τις πολύτιμες συμβουλές του. 

Τον πρώην Υπουργό Υγείας κ. Α. Ξανθό και τον πρώην Αναπληρωτή κ. Π.  Πολάκη που με επέλεξαν για την θέση του αν. Διοικητή του ΓΝ ΚΥ ΚΥΜΗΣ εμπιστευόμενοι τις επιστημονικές γνώσεις μου, την μακρόχρονη εμπειρία  μου στον τομέα της υγείας και τις ικανότητες μου. 

Τον Διοικητή της 5ης Υπε, κ. Φ. Σερέτη καθώς και τους Υποδιοικητές κ. Σ.  Παπαγεωργίου και κ. Η. Τσιαούση Σ. για την άψογη συνεργασία. Δεν θα  μπορούσα φυσικά να παραλείψω από τις ευχαριστίες μου το προσωπικό της  5ης Υγειονομικής περιφέρειας για την πολύτιμη βοήθειά του όσες φορές την  χρειάστηκα.

Τα μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης του Δήμου Κύμης –Αλιβερίου και ειδικά  τον Αντιδήμαρχο κο Θεοδώρου Α., τους Αντιδημάρχους και προέδρους όλων  των Δημοτικών Διαμερισμάτων για την άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα  μας, αλλά και τον Δήμαρχο Σκύρου κ. Μαυρίκο Ν., για την εξαιρετική  συνεργασία. 

Τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, κο Ν. Παπαευσταθίου, τον προϊστάμενο και τους  εργαζόμενους του ΕΚΑΒ ΚΥΜΗΣ 

Τα μέλη του ΔΣ των διασυνδεόμενων νοσοκομείων για την ανιδιοτελή  προσφορά τους στην διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών των τριών νοσοκομείων του Ν. Εύβοιας .  

Τους Δωρητές που ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα μας και στήριξαν το Ν. Κύμης. Ιδιαίτερα ευχαριστώ το Σωματείο «Αγαπώ & Πράττω» καθώς και τον  κ. Γ. Βενιζέλο για την μεγαλύτερη δωρεά που έχει γίνει μέχρι στιγμής στο Ν.  Κύμης, αυτή του Αξονικού Τομογράφου (καθώς και του εγχυτή σκιαγραφικών φαρμάκων, επιπλέον δωρεά του κ. Βενιζέλου). Τους  ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπο μου ότι θα  εξασφαλίσω γιατρό για την λειτουργία του, γεγονός που έπραξα ξεκινώντας συνεργασία με τον τ. Διευθυντή του Αξονικού του Ν. Ευαγγελισμός, κ. Δ.  Χονδρό- στον οποίο εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου- μέχρι την πλήρωση της  κενής οργανικής θέσης ακτινολογίας. 

Τα ΜΜΕ και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που πρόβαλαν θέματα που  αφορούσαν στο Ν. Κύμης, δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τα θέματα δημόσιας υγείας της περιοχή μας. 

Τον ιδρυτή του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Κύμης, πρώην Διευθυντή της  Παθολογικής Κλινικής και εκτελούντα χρέη Διοικητικού Διευθυντή, ιατρό κο  Πράγια Κων/νο, για την αμέριστη συμπαράσταση του και τις συμβουλές του.

Τον πρόεδρο και τα μέλη των AHEPA Athens Chapter HJ1 για την στήριξη  τους. 

Τους κατοίκους του Δήμου Κύμης -Αλιβερίου και Σκύρου για την  απεριόριστη αγάπη και υποστήριξη προς το Νοσοκομείο του τόπου τους. 

Την μεγάλη πλειοψηφία των συνεργατών/εργαζομένων του Νοσοκομείου  Κύμης (Ιατρικό, Νοσηλευτικό, Διοικητικό και λοιπό προσωπικό) για την άοκνη προσπάθεια τους, την αφοσίωση τους στο κοινό στόχο της διαρκούς  βελτίωσης των παρεχομένων υπηρεσιών και την εποικοδομητική  

συνεργασία μας μέσα από την οποία καταφέραμε, εκτός των άλλων,  ακολουθώντας αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, να διαχειριστούμε  επιτυχώς την πρωτόγνωρη για όλους πανδημία. Θα ήθελα να τους ευχηθώ ολόψυχα υγεία, ευτυχία και πρόοδο. 


ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 

Με δεδομένες τις δυσμενείς συνθήκες τόσο της πανδημίας όσο και των  περιορισμένων ανθρώπινων και οικονομικών πόρων του Εθνικού Συστήματος  Υγείας, κατά την διάρκεια της τριετούς θητείας μου στην Διοίκηση του ΓΝ ΚΥ ΚΥΜΗΣ  πραγματοποίησα τα ακόλουθα:  

Ενίσχυση Ανθρώπινου Δυναμικού : 

ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 

21 μόνιμοι Ιατροί 

3 Επικουρικοί 

1 με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) 

Ενίσχυση μονήρων ειδικοτήτων όπως: καρδιολογίας (2 μόνιμοι καρδιολόγοι), παιδιατρικής (2 μόνιμοι παιδίατροι και εξασφάλιση  χρηματοδότησης από 5η Υπε για 3ο παιδίατρο μέσω ΔΠΥ) και ορθοπεδικής (3 ορθοπεδικοί) 

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 

27μονιμοι νοσηλευτές 

15 επικουρικοί 

12 μέσω ΟΑΕΔ 

ΛΟΙΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 

46 μόνιμοι υπάλληλοι 

11 επικουρικοί 

5 μέσω ΟΑΕΔ 

5 ΣΟΧ υπαλλήλων καθαριότητας 

ΣΥΝΟΛΟ: 146 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ( έναντι 132 τον Ιανουάριο του 2019) 

Τέλος στις 24/2/2022 εξασφάλισα την έγκριση από το ΔΣ των  Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων της προκήρυξης όλων των κενών  οργανικών θέσεων του ΓΝ ΚΥ ΚΥΜΗΣ. 

Παραγόμενο έργο σε αριθμούς (ενδεικτικά): 

Η σύγκριση θα γίνει για τα έτη 2018 και 2019, καθώς από τις αρχές του 2020,  το υγειονομικό σύστημα της χώρας λειτουργούσε σε περιβάλλον πανδημίας  και υπήρχε εντολή του Υπουργείου Υγείας για μείωση των χειρουργικών  επεμβάσεων κατά 80% και των επισκέψεων των Εξωτερικών Ιατρείων κατά  60% στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου (Επίπεδο Γ) για την διασπορά  του κορονοιού, όπως συνέβαινε με την Εύβοια. 


ΔΕΙΚΤΕΣ 

2018 

2019


Μέση κάλυψη κλινών παθολογικής κλινικής και βραχείας  ανά έτος 

83,77% 

92,10%


Μέση κάλυψη κλινών Καρδιολογικής κλινικής 

41,50% 

39,20%


Μέση κάλυψη κλινών ορθοπεδικής κλινικής ανά έτος 

23,60% 

33%


Μέση κάλυψη κλινών Χειρουργικής κλινικής ανά έτος 

26,03% 

28,87%


Μέση κάλυψη κλινών οφθαλμολογικής κλινικής ανά ατός 

16,40% 

23,20%


Αριθμός χειρουργείων ανά έτος 

315 

459


Αριθμός συνολικών εξετάσεων ανά έτος 

141.266 

146.049


Αριθμός εξετασθέντων ασθενών ανά έτος σε ΤΕΠ και  ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ 

40.382 

42.835
- Οι οφθαλμολογικές εξετάσεις (μελέτη Βυθού, μελέτη Γλαυκώματος κλπ)  που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο της Κύμης το 2018 ήταν 1317 ενώ το 2020 έφτασαν στις 2173 (δηλ αύξηση κατά 65%

- Αύξηση του Π/Υ των ορθοπεδικών χειρουργείων από 30.000€ που ήταν  το 2018, σε 80.000€ το 2021 (δηλ αύξηση κατά 167%!), λαμβάνοντας  υπόψη την αυξημένη ζήτηση. Πραγματοποίηση πολύπλοκων  ορθοπεδικών χειρουργικών επεμβάσεων- αρθροσκοπήσεις,  αντιμετώπιση ρήξης χιαστού, ρήξης μηνίσκου και για πρώτη φορά στο  νοσοκομείο μας, αποκατάσταση κατάγματος κνήμης κ.α)  

- Επιτυχής λειτουργία παθολογικής κλινικής (μέχρι την πλήρωση των κενών θέσεων παθολόγων) μέσα από την ανάπτυξη κλίματος συνεργασίας μεταξύ των γιατρών και εφημέρευση τομέα.

 

Αύξηση και ανανέωση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού : 

- Υπερσύχρονος Αξονικός Tομόγραφος (16x2): ο πρώτος και μοναδικός  δημόσιος Αξονικός Τομογράφος του δήμου. Ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των κατοίκων του Δήμου Κύμης Αλιβερίου και του Δήμου  Σκύρου, οποίο είχε μείνει για χρόνια ανικανοποίητο λόγω έλλειψης  έτερου δωρητή. 

- Σύγχρονος εγχυτής φαρμάκων (αξίας 10.000€) : απαραίτητος  εξοπλισμός για την χορήγηση ενδοφλεβιου σκιαγραφικού φάρμακου  κατά την αξονική τομογραφία.  

- Υπερσύχρονος Ψηφιακός Μαστογράφος με δυνατότητα Τομοσύνθεσης  (αξίας 235.000€) : ο πρώτος και μοναδικός δημόσιος Μαστογράφος της  περιοχής μας. Αποκτήθηκε μετά την ολοκλήρωση διαγωνισμού ΕΣΠΑ ο  οποίος για χρόνια ήταν ανενεργός. Η πλήρης λειτουργία του οποίου είχε  προγραμματιστεί για αρχές Απριλίου, οπότε και θα είχε ολοκληρωθεί η  εκπαίδευση του προσωπικού άλλα και θα ξεκινούσε η συνεργασία με εξειδικευμένο στις Μαστογραφίες Ακτινοδιαγνώστη τον οποίο έχω ήδη 

εξασφαλίσει.  

- Υπερσύχρονος υπερηχογράφος έγχρωμος- Doppler Τriplex καρδιάς κ  αγγείων (αξίας 70.000€) : για την ενίσχυση του Καρδιολογικού  τμήματος. Αποκτήθηκε μετά την ολοκλήρωση διαγωνισμού ΕΣΠΑ ο  οποίος για χρόνια ήταν ανενεργός. 

- Αντικατάσταση όλων των πεπαλαιωμένων (20ετίας) μηχανημάτων αιμοκάθαρσης της ΜΤΝ με νεώτερα μηχανήματα ( 5ετίας) τα οποία  έχουν την δυνατότητα on line αιμοκάθαρσης. Τα οποία προέρχονται  από το παλιό Νοσοκομείο Χαλκίδας και προορίζονταν για το ΚΥ Ιστιαίας. Αποκτήθηκαν κατόπιν εγκρίσεως τού αιτήματος μας από τον Διοικητή της 5ης Υπε. 

- Αναβάθμιση του εργαστηριακού εξοπλισμού του Βιοπαθολογικού  τμήματος με την προμήθεια αναλυτών τελευταίας τεχνολογίας μέσω  της διεξαγωγής για πρώτη φορά στο νοσοκομείο δημοσίου ηλεκτρονικού  διαγωνισμού αντιδραστηρίων αλλά και στην ποσοτική αύξηση των 

παρεχόμενων δωρεάν εργαστηριακών εξετάσεων κατά τριάντα νέα  είδη. 

- Εξοπλισμός του Παιδιατρικού ΤΕΠ (αξίας 12.000€), κατόπιν ικανοποίησης του αιτήματος δωρεάς που καταθέσαμε στο σωματείο ¨Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» 

- Προμήθεια εξοπλισμού μέσω ΕΣΠΑ, αξίας 140.000€ : σύστημα  τεσσάρων (4) παρακλίνιων monitors παρακολούθησης και ενός (1)  κεντρικού σταθμού ηλεκτροκαρδιογράφοι τρικάναλοι και  δωδεκακάναλοι, φυγόκεντρο, οπτικό μικροσκόπιο, φορητό σύστημα  παρακολούθησης φυσιολογικών λειτουργιών για διακομιδές, αντλίες φαρμάκων κλπ ενώ σε τελική φάση βρίσκεται η επανάληψη του  διαγωνίσμου για την προμήθεια Οδοντιατρικής έδρας, και ορθοπεδικού τρυπανιού. 

- Ένταξη στο ΕΣΠΑ (Πρόσκληση με κωδ 70) Περιφέρειας Στέρεας Ελλάδας για την προμήθεια Ιατρικού Εξοπλισμού για τις Μονάδες Υγείας της  Στερεάς Ελλάδας. Έγκριση προμήθειας Εξοπλισμού άξιας 362.000€  (Σύστημα Αρχειοθέτησης και Διαχείρισης Ιατρικών Εικόνων - PACS RIS,  Υγρός Κλίβανος Χειρουργείου, Φορητό Ακτινολογικό Μηχάνημα με τις  Κατάλληλες Κασέτες, Μόνιτορ Παρακολούθησης Ζωτικών Οργάνων, 

κλίνη ΜΑΦ/ ΜΜΑΦ, Video - Λαρυγγοσκοπίου για διασωλήνωση με  εξωτερική οθόνη κ,α). Οι διαγωνιστικές διαδικασίες βρίσκονταν σε  φάση κατακύρωσης. 

Δημιουργία έργων υποδομής: 

- Δημιουργία Μονάδας Παραγωγής Οξυγόνου και αλλαγή  πεπαλαιωμένου δικτύου Ο2 της Παθολογικής κλινικής, με καινούργιο  πιστοποιημένο δίκτυο. Πρόκειται για την μοναδική μονάδα Ο2 στα τρία  νοσοκομεία του νομού Εύβοιας, η οποία εκτός της σημαντικής  εξοικονόμησης πόρων, οδήγησε στην απεξάρτηση του Νοσοκομείου από  τις εταιρείες προμήθειας αερίου οξυγόνου, προμήθεια που πολλές 

φορές καθίσταται ως και αδύνατη λόγω καιρικών συνθηκών, κακού  οδικού δικτύου, τεχνητών ελλείψεων κλπ, µε αποτέλεσμα να  δημιουργούνται επικίνδυνες καταστάσεις για τους ασθενείς, ειδικά εν  μέσω πανδημίας. 

- Αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων (40- ετίας) και σκουριασμένων  δεξαμενών νερού με νέες και Αναβάθμιση του Δικτύου Διαχείρισης  Νερού του ΓΝ ΚΥ ΚΥΜΗΣ μέσω προμήθειας και εγκατάστασης: 1.  Κατάλληλου δοσομετρικού σταθμού χλωρίωσης, 2. Κατάλληλου  αυτόματου δίδυμου inverter πιεστικού συγκροτήματος, 3. Όλων των  απαιτούμενων υδραυλικών και ηλεκτρικών υλικών, με σκοπό την  αυτόματη, επαρκή και αδιάλειπτη τροφοδοσία του Γ.Ν. Κύμης από τις  νέες δεξαμενές πόσιμου νερού. Ταυτόχρονα έγινε βελτίωση της  ποιότητας του νερού της Μονάδας Αντίστροφης Ώσμωσης, το οποίο  τροφοδοτεί την ΜΤΝ του Νοσοκομείου- μέσω εγκατάστασης πλήρους  φίλτρου σακούλας στην γραμμή εισόδου τροφοδοσίας προς το σύστημα  επεξεργασίας νερού.  

- Δημιουργία εξωτερικής Μονάδας Covid, δυναμικότητας δύο κλινών για  την νοσηλεία ήπιων περαστικών Covid. Πρόκειται για μονόκλινα δωμάτια  με ατομικό wc, με παράθυρα για να αερίζονται, ξεχωριστή εξωτερική  είσοδο το καθένα και ειδικό ξεχωριστό χώρο για το νοσηλευτικό  προσωπικό που παρακολουθεί τους ασθενείς, μειώνοντας τον κίνδυνο  έκθεσης τους στον κορονοιό.  

- Δημιουργία Κεντρικής Αποστείρωσης με στόχο την ασφάλεια κατά την  προπαρασκευή των υλικών, την σωστή καθαριότητα και απολύμανση  των υλικών, την ασφάλεια κατά την αποστείρωση, την ομοιομορφία και  πληρότητα των set χειρουργικών εργαλείων, την οικονομία και ύπαρξη  αποθεμάτων 

- Δημιουργία χώρου για την στέγαση των γραφείων των υπαλλήλων της  Κεντρικής Αποθήκης, δημιουργία χώρου αποδυτηρίων των υπαλλήλων  καθαριότητας. 

- Αναβάθμιση του ασανσέρ του Νοσοκομείου ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα από άτομα με πρόβλημα όρασης (τοποθέτηση κουμπιών σημασμένων με γραφή Βraille και ηχητική αναγγελία ορόφων) 

- Αναβάθμιση των εσωτερικών χώρων του κτιρίου του Νοσοκομείου :  πλήρης αναβάθμιση του χώρου του Ακτινολογικού Εργαστηρίου  (δημιουργία ειδικά επενδυμένων χώρων για τον Αξονικό και τον  Μαστογράφο, αλλαγή πατώματος εργαστηρίου, ελαιοχρωματισμοί κλπ),  πλήρης αναβάθμιση του χώρου και ξενοδοχειακού εξοπλισμού του 

Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου, πλήρης αναβάθμιση του χώρου της  ΜΤΝ (αλλαγή πατώματος, τοποθέτηση κεντρικής κλιματιστικής μονάδας,  κλπ), Ελαιοχρωματισμός ισόγειου, ΤΕΠ, κλινικών, χειρουργείου και  κλιμακοστασίου. 

- Δημιουργία Εμβολιαστικού Κέντρου τριών Εμβολιαστικών γραμμών,  αλλά και λειτουργία Κινητής Εμβολιαστικής Μονάδας για την  πραγματοποίηση κατ΄ οίκον εμβολιασμών

- Αξιοποίηση, για πρώτη φορά, των όμορων οικόπεδων του  Νοσοκομείου τα οποία έχουν προέρθει από απαλλοτρίωση (2001): Κατόπιν σχετικής συνεννόησης με τον δήμο, καθαρισμός και αξιοποίηση  του πρώτου οικοπέδου με την δημιουργία χώρου στάθμευσης 

(πάρκιν), τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους χιλιάδες επισκέπτες κατά την διάρκεια του εμβολιασμού. Έτσι ένα ακόμα χρόνιο προβλήμα λύθηκε. Αναφορικά με το δεύτερο όμορο οικόπεδο, έχει  επιλεγεί ο ορισμός τιμής μονάδας /m2δια της δικαστικής οδού- έχει  γίνει η σχετική ανάθεση σε νομικό σύμβουλο- προκείμενου στη συνέχεια  να ζητηθεί χρηματοδότηση από το Υπουργείο για την εξαγορά του.  

Γενικές δράσεις: 

- Επιτυχής διαχείριση της Covid- πανδημίας και αποφυγή διασποράς του  ιού, μέσα από την έναρξη εφαρμογής διαλογής ασθενών από  νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό (βάση ημερησίου προγράμματος),  ορισμού Συντονιστή Ιατρού Εφημερίας – δεν υπήρχε μέχρι πρότινος- την τήρηση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων, συνεχείς εκπαιδεύσεις  στην χρήση ΜΑΠ (Μέτρων Ατομικής Προστασίας), εξασφάλισης  επάρκειας ειδών ΜΑΠ (μάσκες, γάντια, Tyvek κλπ), συστηματικών και  επαναλαμβανόμενων ελέγχων των εργαζομένων με Rapid ή /και PCR tests, δημιουργία μονάδας Covid εκτός κεντρικού Νοσοκομείου κλπ 

- Επιτυχής συμμετοχή στο Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών - Επιχείρηση «Ελευθερία» καθώς και στο πρόγραμμα των κατ΄ οίκον  εμβολιασμών μέσω πραγματοποίησης μέχρι στιγμής γύρω στους  33.700 εμβολιασμών έναντι του Covid-19 ιού. 

- Έναρξη Λειτουργίας Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος, στον χώρο του Γρ.  πρόληψης. 

- Εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των  Προσωπικών δεδομένων (ΓΚΠΔ) σε όλες τις διαδικασίες του  νοσοκομείου, από τις αρχές του 2020. 

- Συγκρότηση και έναρξη λειτουργίας Ομάδων Εργασίας και Επιτροπών :  ΟΕΚΟΧΑ (Ομάδα επιτήρησης χρήσης αντιβιοτικών στο Νοσοκομείο),  Ομάδα Διαχείρισης ΕΣΠΑ, Ομάδα Καταγραφής Δεικτών κατά την  διάρκεια Νοσηλείας των ασθενών (Ποσοστό ελκών πίεσης που  αποκτήθηκαν κατά την νοσηλεία, καταγραφή πτώσεων ασθενών κλπ),  Επιτροπή Θνητότητας και Θνησιμότητας. 

- Δημιουργία της πρώτης Επίσημης Ιστοσελίδας του Νοσοκομείου  αξιοποιώντας τις γνώσεις των εργαζομένων της πληροφορικής και με  συνολικό κόστος 140€ (50 € για την αγορά template και 90€ για ετήσια  συνδρομή). Στην ιστοσελίδα του ΓΝ ΚΥ ΚΥΜΗΣ έκτος των άλλων  χρηστικών πληροφοριών (ανάρτηση λίστας χειρουργείου, διαγωνισμών,  ψηφιακό ερωτηματολόγιο ικανοποίησης ασθενών κλπ) και στα πλαίσια της διαφάνειας, υπάρχει πρόσβαση του κοινού στην διαδραστική  παρουσίαση των λειτουργικών στοιχείων του Νοσοκομείου.

 

- Δημιουργία σελίδας στο Facebook για άμεση ενημέρωση του κοινού . 

- Σύναψη σύμβασης με Διπλωματούχο Πολιτικό Μηχανικό για τη σύνταξη πλήρους Αρχιτεκτονικής, Στατικής και Ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης  με στόχο την ανακαίνιση- αναπαλαίωση του διώροφου κτίσματος ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου το οποίο εδράζεται στο Λιμάνι της Κύμης.  Ο φάκελος έχει ήδη κατατεθεί στην Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων  (Αρχαιολογία) για «Έγκριση Μελέτης Αποκατάστασης». Με την  ωρίμανση του έργου θα πρέπει να αναζητήσει χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ. 

- Ανάπτυξη συνεργασίας τόσο με το Π.Π.Ι. Σκύρου όσο και με το ΚΥ  Αλιβερίου, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της πανδημίας με στόχο την πιο  ολοκληρωμένη φροντίδα υγείας του πληθυσμού.  

- Αποστολή πρότασης (και οικονομοτεχνικής μελέτης για το κόστος  εξοπλισμού, με την βοήθεια της Ελληνικής Κυτταρολογικής Εταιρείας)  προς το ΔΣ του Ινστιτούτου Παπανικολάου για την δημιουργία  Κυτταρολογικού Εργαστηρίου εντός της Οικίας Παπανικολάου το  οποίο θα μπορεί να στελεχωθεί με πρόσληψη Επικουρικού Προσωπικού  από το ΓΝ ΚΥ Κύμης. Στόχος είναι η δημιουργία στην Κύμη Κέντρου  Αναφοράς για τον Καρκίνο για όλη την Εύβοια αλλά και τα νησιά,  τιμώντας ταυτόχρονα τον παγκόσμιο Ευεργέτη αλλά και μετατρέποντας  την Κύμη σε πόλο έλξης πολιτών και επιστημόνων μέσα από την  διασύνδεσή του με το πανεπιστήμιο. Η πρόταση έγινε αποδεχτή και το  Ινστιτούτο βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης χρηματοδότησης. 

- Εκπόνηση : Εσωτερικού Κανονισμού πρόληψης & έλεγχου ΛοιμώξεωνΕσωτερικού Κανονισμού Διαχείρισης Νοσοκομειακών αποβλήτωνΕπιχειρησιακού Σχεδίου Ανάπτυξης του Νοσοκομείου, Επιχειρησιακού  Σχεδίου Διαχείρισης Covid-περιστατικών, Σχεδίων Αντιμετώπισης  εκτάκτων αναγκών ΠΕΡΣΕΑΣ & ΣΩΣΤΡΑΤΟΣ. 

- Πραγματοποίηση – με στην συνεργασία του ΕΚΑΒ - ασκήσεων  διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων , καθώς και επαναλαμβανόμενων  εκπαιδεύσεων του προσωπικού, από το Τεχνικό Ασφαλείας, σε  θέματα πυρασφάλειας . 

- Δημιουργία κλίματος δια βίου εκπαίδευσης των εργαζόμενων, μέσω  πραγματοποίησης μιας σειράς μαθημάτων, τόσο δια ζώσης όσο και  διαδικτυακών μέσα από κατάλληλη πλατφόρμα live-streaming, πάνω σε  θέματα πρόληψης λοιμώξεων, ατομικών μέτρων προστασίας από τον  κορονοιό, αναγκαιότητας εμβολιασμού, αντισηψίας, υγιεινής στην  διαχείριση των τροφίμων (του προσωπικού εστίαση του νοσοκομείου)  προστασίας προσωπικών δεδομένων κλπ. 

- Διοργάνωση επισκέψεων Ιατρών και Επισκέπτριας Υγείας σε σχολεία για ενημέρωση γύρω από θέματα πρόληψης (π.χ. εμβολιασμός,  αντισύλληψη κλπ) και παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας (π.χ.  οφθαλμολογικό έλεγχο κλπ). 

- Έναρξη κατ΄ οίκον νοσηλείας ( κατόπιν έγκρισης του ΔΣ): επίσκεψης Παθολόγου, Καρδιολόγου και Νοσηλευτή σε ασθενείς με αδυναμία  μετακίνησης ( κοινότητας Ταξιάρχες) 

- Αναβάθμιση των υφιστάμενων εφαρμογών του πληροφοριακού  συστήματος του Νοσοκομείου σε περιβάλλον Web HTML. Δημιουργία – για πρώτη φορά - ηλεκτρονικών αποθηκών στις κλινικές για τον  καλύτερο έλεγχο των αποθεμάτων και της κατανάλωσης φαρμάκων και  υγειονομικού υλικού. 

- Προκήρυξη, για πρώτη φορά στο νοσοκομείο, ηλεκτρονικού  διαγωνισμού για την προμήθεια αντιδραστηρίων αξίας 170.000€, με  συνεργασία του Γρ. προμηθειών και του Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου,  γεγονός που οδήγησε και στην αναβάθμιση των αναλυτών του εργαστηρίου αλλά και στην απόκτηση της απαραίτητης τεχνογνωσίας  από τους υπάλληλους .  

- Σημαντική μείωση των εξωσωματικών προμηθειών (υγειονομικού  υλικού, αποστειρωμένου και μη κ.α.) μέσω προκήρυξης, από το Γρ.  προμηθειών, μεγάλου αριθμού συνοπτικών διαγωνισμών. 

- Κατάθεση αιτήματος στο Ίδρυμα Σταυρούς Νιάρχος(ΙΣΝ) για  χρηματοδότηση της ανέγερσης νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, με  στόχο την στέγαση της παιδιατρικής κλινικής, η σύσταση της οποίας  έχει εγκριθεί από την 5ηΥπε.. Το αίτημα βρίσκεται σε διαδικασία  έγκρισης. 

- Κατάθεση αιτήματος στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για  χρηματοδότηση Μελέτης Ενεργειακής Αναβάθμισης του Νοσοκομείου,  προκειμένου να ενταχτούμε σε επικείμενο ΕΣΠΑ 2021-2027 

- Κατάθεση αιτήματος στην 5ηΥπε για χρηματοδότηση μέσω Ταμείο  Ανάκαμψης της Ανακαίνισης των Χειρουργείων καθώς και της  Δημιουργίας Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας. 

- Μείωση των ανεξόφλητων υποχρεώσεων του νοσοκομείου, μέσω  στενής συνεργασίας με το τμήμα οικονομικού αλλά και μέσω  στοχευμένων κινήσεων (π.χ. προσφυγή σε δικαστική επίλυση για  ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις με αδυναμία πληρωμής κλπ). 

- Κατάθεση κοστολογημένης πρότασης τροποποίησης του Οργανισμού  του Νοσοκομείου η οποία αφού εγκρίθηκε από την 5ηΥπε. προωθήθηκε  στο ΚΕΣΥΠΕ. 

- Αύξηση του Π/Υ του νοσοκομείου, καθώς και έγκαιρη ολοκλήρωση της  σύνταξης των Ισολογισμών προηγούμενων ετών.

- Οργάνωση του Γρ. Προσωπικού και αύξηση των υπαλλήλων του:  έγκαιρη και έγκυρη καθημερινή αποστολή στοιχείων στο Υπουργείο,  δημιουργία περιγραμμάτων θέσεων εργασίας των εργαζόμενων, πλήρης  καταγραφή των αδειών, ρεπό, εφημεριών, προγραμμάτων  εμβολιαστικού και διαλογής, καταγραφή καθημερινού παρουσιολογιου  εργαζομένων κλπ  

- Καλλιέργεια Οικολογικής συνείδησης : για πρώτη φορά, 

μπήκαν διαδικασίες και έγινε ανακύκλωση άχρηστων υλικών (2.000 Kg μετάλλων και 3.152 Kg ηλεκτρονικών και ηλεκτρολογικών υλικών) και  εξοπλισμού (παραχώρηση στο νοσοκομείο της Καρδίτσας του  πεπαλαιωμένου Μαστογράφου που ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε,  προκειμένου τμήματα του να χρησιμοποιηθούν ως ανταλλακτικά)..  

εφοδιάστηκε το Οδοντιατρείο με Διαχωριστή Οδοντιατρικού  Αμαλγάματος για την συλλογή των επικίνδυνων σωματιδίων  υδραργύρου, προκειμένου να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον.  

δημιουργήθηκε Ομάδα Εργασίας Διαχείρισης της Σπατάλης Τροφίμων,  με μέλη εργαζόμενους της κεντρικής αποθήκης και των Μαγειρείων του  Νοσοκομείου με στoχο αποτύπωση της παρούσας κατάστασης,  στοχοθεσία για την μείωση πιθανής σπατάλης αλλά και την πρόληψη  αυτής, δωρεάς τροφίμων που περισσεύουν σε άπορες οικογένειες κλπ. 

- Αντικατάσταση των στολών εργασίας όλου του προσωπικού (Ιατρικού  Παραϊατρικού, Νοσηλευτικού, Καθαριότητας, Εστίασης, Τεχνικού,  Φυλάκων κλπ) με καινούργιες, καλύτερης ποιότητας και χρωμάτων. 

- Εφαρμογή πενταψήφιου αριθμού(14970), με χαμηλό κόστος ανά κλήση, για την 24ωρη δυνατότητα προγραμματισμού Ιατρικών  Επισκέψεων (ραντεβού) στα Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να υπάρχει και η δυνατότητα για προγραμματισμό  των ραντεβού μέσω της Γραμματείας Εξωτερικών Ιατρείων (γκισέ) του  νοσοκομείου

- Εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης (με την βοήθεια του Οικονομικού τμήματος) από την οποία προκύπτει το οικονομικό όφελος του νοσοκομείου από την πρόσληψη καθαριστριών μέσω Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ), σε σύγκριση με την συνεργασία με Συνεργείο καθαριότητας. 

Εκδηλώσεις: 

- Διοργάνωση Εβδομάδας Παπανικολάου, 6-13 Μαΐου 2019: όπου  πραγματοποιήθηκαν μια σειρά δράσεων πρόληψης ασθενειών όπως  Μαστογραφία, Μέτρηση Οστικής Μάζας και Σπιρομέτρηση από Κινητή  Μονάδα της 5ης Υ.Πε., δωρεάν ΤΕΣΤ ΡΑΡ και εκπαίδευση αυτοεξέτασης  για Καρκίνο του Μαστού από προσωπικό του Νοσοκομείου, επίσκεψη  ειδικού Παθολόγου, Καρδιολόγου και Ορθοπεδικού του Γ.Ν-ΚΥ Κύμης  στο ΚΥ Αλιβερίου για την εξέταση ασθενών της περιοχής, επισκέψεις  ιατρών και επισκέπτριας υγείας σε σχολεία για εξέταση των μαθητών  και ευαισθητοποίησης τους για την επίδραση της φυσικής άσκησης και  της υγιεινής διατροφής στην υγεία, συνεργασία με την ομάδα «Εqual Sport for all» του Πανεπιστήμιου Πατρών για τα άτομα με αναπηρίες και  ψυχικές ασθένειες που βρίσκονται αποκλεισμένα από το μαζικό  αθλητισμό κ.α. Επιπλέον έλαβε χώρα σειρά ομιλιών στο Εργατικό Κέντρο  Αλιβερίου, στο KΥMI PALACE, στο Γηροκομείο Κύμης και τέλος στο Σπίτι  του Γ. Παπανικολάου με πλούσια θεματολογία, όπως η Πρωτοβάθμια  Φροντίδα Υγείας στην χώρα μας, η πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων, η  Μεσογειακή διατροφή και η πρόληψη καρκίνου, η υγεία του νεφρού, η  πρόληψη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, η σημασία του θηλασμού,  η ασφαλής οδήγηση κ.λ.π 

- Διοργάνωση Επίσκεψης στο ΓΝ Κύμης Ιατρών – μελών ΑΗΕΡΑ -του  Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, διαφόρων ειδικοτήτων που δεν υπήρχαν  στο νοσοκομείο(νευρολόγου, δερματολόγου, ενδοκρινολόγου κλπ) οι  οποίοι εξέτασαν δωρεάν πάνω από 250 κατοίκους της περιοχής  (Σεπτέμβριος 2019). 

- Διοργάνωση αυτοκινητοπομπής (από του νοσοκομείο Κύμης έως το  Αλιβέρι, δια μέσου Κονιστρών, Αυλωναρίου και Κριεζών όπου έγιναν και  σχετικές ομιλίες) ευαισθητοποίησης για την πρόσληψη του καρκίνου του μαστού, ενώ φωτίστηκε ροζ η πρόσοψη του νοσοκομείου  (Οκτώβριος 2019). 

- Διοργάνωση της 1ης Διαδικτυακής Ημερίδας του ΓΝ Κύμης με θέμα την  πρόσληψη του Καρκίνου του Μαστού ( Οκτώβριος 2021) 

- Διοργάνωση Διαδικτυακής Ημερίδας θέμα την ενημέρωση για τα  Εμβόλια και τα Αντιβιοτικά (Νοέμβριος 2021) 

- Διοργάνωση της 1ης Υβριδικής Ημερίδας του ΓΝ Κύμης, με θέμα την  ευαισθητοποίηση για τον Αυτισμό, υπό της αιγίδα της 5ης Υπ.ε, στο  Kymi Palace Hotel, όπου η παρακολούθηση πραγματοποιήθηκε με  φυσική παρουσία αλλά και μέσω “Live Streaming”(Νοέμβριος 2021). 

- Διοργάνωση εκδήλωσης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο  Παπανικολάου, στο Kymi Palace Hotel με θέμα την πρόληψη του  καρκίνου.  

Προτεινόμενες μελλοντικές ενέργειες  

- Λειτουργία Παιδιατρικής Κλινικής 

- Ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου

 

- Τακτοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων του Νοσοκομείου 

- Δημιουργία Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας 

- Αναπαλαίωση κτίσματος παράλιας 

Τελειώνοντας θα ήθελα να τονίσω, ότι φυσικά και δεν κατέστη δυνατό να λυθούν  όλα τα προβλήματα του Ν. Κύμης, καθώς ένα Νοσοκομείο είναι ένας ζωντανός  οργανισμός και απαιτεί την αδιάκοπη και επίμονη προσπάθεια όλων για την  εύρυθμη λειτουργία του. Έγιναν όμως σημαντικά βήματα εξέλιξης του και μάλιστα  κάτω από δυσμενείς υγειονομικές συνθήκες. 

Πιστεύοντας βαθιά στην αξία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, στη διαφάνεια, στις  αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, στη συλλογική προσπάθεια , στον ανεκτίμητο ρόλο  της καλόπιστης κριτικής για την εξέλιξη των πραγμάτων, είναι τιμή μου που  υπηρέτησα στο ΓΝ ΚΥ Κύμης από την θέση της αν. Διοικήτριας. Εύχομαι καλή  θητεία στην νέα αν. Διοικήτρια. 

Παρέλαβα ένα καλό Νοσοκομείο και το παραδίδω πολύ καλύτερο!