Η Δικηγόρος Νίκη Ροδίτη περιγράφει συνοπτικά το 21ο Συνέδριο Ποινικολόγων & Μαχόμενων Δικηγόρων που έγινε στην Χαλκίδα

 


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 21ο Συνέδριο της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων στην Χαλκίδα το οποίο είχε ως θέμα την προστασία του περιβάλλοντος και την προδικασία και ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του διαπρεπούς νομικού Δημήτρη Τσοβόλα που έφυγε πρόσφατα από την ζωή.

 Την κεντρική ιδέα του διήμερου προγράμματος που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Μαρτίου. Την κεντρική ιδέα του πλαισίου στο οποίο αναπτύχθηκαν οι ομιλητές του συνεδρίου, έπειτα από ερώτηση που έθεσε το eviaxpress.gr,  μεταφέρει η Δικηγόρος Νίκη Ροδίτη, Πρόεδρος του Συλλόγου Medusa Survivor που δραστηριοποιείται ενάντια της ενδοοικογενειακής βίας και μέλος της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Χαλκιδέων. 

H Δικηγόρος κα. Νίκη Ροδίτη μεταξύ άλλων ανέφερε :

"Πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας το 21 ο συνέδριο της Ένωσης Ποινικολόγων και μαχόμενων δικηγόρων. Ετέθη σε προτεραιότητα η ανάγκη κωδικοποίησης σε ένα ενιαίο δίκαιο των σκόρπιων διατάξεων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος.

Έγινε εκτενής αναφορά στις φυσικές καταστροφές εξαιτίας των εμπρησμών και στην ποινική αντιμετώπιση των εμπρηστών καθώς επίσης και στην νομοθεσία γύρω από την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Εξετέθη η υπάρχουσα νομολογία πάνω στα θέματα αυτά. Έγινε αναφορά στα θέματα του κτηματολογίου σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δασών.

Η Ένωση Ποινικολόγων υπογράμμισε ότι τα απαράγραπτα κατά το Διεθνές Δίκαιο εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κινδυνεύουν στη χώρα μας με βιολογική παραγραφή, καθώς με την πάροδο του χρόνου, εκλείπουν πλέον οι πολίτες που νομιμοποιούνται ενεργητικά να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων δήλωσε ότι τίθεται στη διάθεση όλων των συναδέλφων που συνδέονται άμεσα η έμμεσα με Μαρτυρικούς Τόπους και Χωριά προκειμένου είτε να ανακινηθούν οι ήδη ασκηθείσες αγωγές της περιόδου 1995-1997, είτε να ασκηθούν νέες όπου αυτό είναι εφικτό και τους καλεί να έρθουν σε επαφή μαζί της."

Αξίζει να σημειώσουμε  ότι έγιναν  δύο τιμητικές βραβεύσεις. 

Στον  αείμνηστο δικηγόρο , ευρωβουλευτή και νομάρχη Βοιωτίας Ιωάννη  Σταμούλη που ανακίνησε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Το Βραβείο παρέλαβε η κόρη του .

Επίσης βραβεύτηκε ο  Καθηγητής Νομικής ΔΠΘ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ένωσης Αριστοτέλης Χαραλαμπάκης. 

Κατά την έναρξη των εργασιών, το Συνέδριο χαιρέτησαν :  Ο αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Εύβοιας  κ. Γιώργος Κελαϊδίτης, η δήμαρχος Χαλκίδας και δικηγόρος κα. Έλενα  Βάκα, ο δήμαρχος Μαντουδίου, κ. Γιώργος Τσαμπουρνιώτης, ο δήμαρχος Ιστιαίας- Αιδηψού κ.  Ιωάννης Κοντζιάς, ο δήμαρχος Μάνδρας- Ειδυλλίας κ. Χρήστος Στάθης και ο δήμαρχος Μαραθώνα κ. Στέργιος Τσίρκας.

Τέλος η κα Ροδίτη επισήμανε: "Ήταν μια εξαιρετική διοργάνωση. Συγχαρητήρια στην Ένωση Ποινικολόγων και μαχομένων δικηγόρων πραγματικά μας διαφώτισε για πολύ σημαντικά θέματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ οι εμπεριστατωμένες ομιλίες των συναδέλφων, τόνισαν τις ελλείψεις του νομικού πλαισίου και πρότειναν την ανανέωση και αυστηροποίηση των ποινικών διατάξεων."