Το έγγραφο της Περιφέρειας για τον Παραδοσιακό οικισμό Μαχαλά Ζαράκων με το οποίο ζητείται έγκριση και απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου από 16/8/21

 


Στον απόηχο της συνεδρίασης του χθεσινού δημοτικού συμβουλίου από το οποίο απουσίασε σύσσωμη η δημοτική αρχή του κου Αθανάσιου Μπουραντά, με μόνη εξαίρεση τον Πρόεδρο κ. Ζέρβα Γεώργιο ο οποίος παρέμεινε πιστός στα καθήκοντά του,  πλανώνται πολλά ερωτηματικά που αλλάζουν εντελώς το σκεπτικό των δημοτών,  στο θέμα για το οποίο πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση : 

"Λήψη απόφασης περί ορισμού του οικισμού Μαχαλάς Ζαράκων ως παραδοσιακός οικισμός. (σχετ. : το υπ’αριθ. 4097/24-03-2022 έγγραφο της αντιπολίτευσης)" 

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΑΛΕΞ. ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ υπ’αριθ. 4097/24-03-2022Με έγγραφό της η Περιφέρεια ζητά απόφαση - απάντηση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Κύμης Αλιβερίου που θα χαρακτηρίζει Παραδοσιακό οικισμό τον  Μαχαλά  Ζαράκων, προκειμένου να προωθηθεί στο ΥΠΕΝ ώστε να ολοκληρωθεί και να ισχύει ο χαρακτηρισμός "Παραδοσιακός Οικισμός" του Μαχαλά. 

Παρόλα αυτά η δημοτική αρχή επιλέγει να κρατάει το έγγραφο της Περιφέρειας, αναπάντητο στο συρτάρι της, κωλυσιεργώντας και αφήνοντας έτσι, τον Παραδοσιακό Οικισμό του Μαχαλά, αχαρακτήριστο και συνεπώς απαξιωμένο.

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΠΟ 16-8-2021


Η επιστολή του Δημάρχου κου Μπουραντά και η απουσία της δημοτικής αρχής, δεν κατάφεραν να "μπερδέψουν" την κοινή γνώμη.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Δημήτρης Θωμάς την χαρακτήρισε "ασύντακτη" κι ένα μέρος της κοινής γνώμης την έκρινε "ακατανόητη" βάζοντας στην δημοτική αρχή απουσία "αδικαιολόγητη", καθώς άφησε αναπάντητα ερωτήματα για τους δημοτικούς συμβούλους που ήθελαν να έχουν ολοκληρωμένη άποψη και όσους παρακολούθησαν την συνεδρίαση χωρίς παραταξιακές παρωπίδες.

Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν δεύτερες, δυσμενείς σκέψεις για την ολιγωρία της δημοτικής αρχής, στην διευθέτηση του επίσημου χαρακτηρισμού του Μαχαλά των Ζαράκων ως Παραδοσιακός Οικισμός, όπως αρμόζει και αναμένεται.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΠΟΥΡΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ

Συνάδελφοι

Οι επικεφαλής των τριών παρατάξεων, συμφώνησαν ακόμα μια φορά, σαν ενιαία παράταξη, να ζητήσουν την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα ουσιαστικά ανύπαρκτο.

Ενημερώσαμε σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ότι η Σύμβαση για τους οικισμούς της παραλίας και του Μαχαλά Ζαράκων, στο άρθρο 1 προβλέπει:

«…. Ο εργοδότης αναθέτει στον ανάδοχο και αυτός αναλαμβάνει την εκτέλεση της σύμβασης για την εκπόνηση της μελέτης ‘’ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ, ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΖΑΡΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΖΑΡΑΚΩΝ, του ΔΗΜΟΥ ΔΥΣΤΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ ’’ (δηλ. ο ΜΑΧΑΛΑΣ) με τους όρους των συμβατικών τευχών που αποδέχεται ανεπιφύλακτα, όπως αναφέρονται στο άρθρο 7 της οικείας προκήρυξης …»

Η μελετητική ομάδα, όπως μας ενημέρωσε η εκπρόσωπός της, έχει προχωρήσει σε εργασίες πέρα από το συμφωνητικό.  Η μελέτη για την κήρυξη του Μαχαλά είναι πέρα από την Σύμβαση που υπάρχει.

Σας ενημερώνουμε επομένως, ότι η εκπρόσωπος της μελετητικής ομάδας κ. Γεωργούλα Αικατερίνη, μας έστειλε  σημείωμα με το οποίο ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει πρόβλημα να προχωρήσουμε στην έγκριση της μελέτης για την κήρυξη του Μαχαλά ως παραδοσιακού οικισμού γιατί αυτό είναι το θέμα που μας ενδιαφέρει  και όχι διάφορα άλλα.

Παράλληλα, στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα πρέπει να αποφασίσει το Συμβούλιο για την ανάρτηση της Πολεοδομικής μελέτης της παραλίας Ζαράκων, να ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες για τυχόν ενστάσεις κλπ.

Επομένως  οι Δημοτικοί Σύμβουλοι μας δεν έχουν λόγο να συμμετέχουν σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο που έχει προκληθεί, αφού θα πρέπει να οριστεί άλλη συνεδρίαση, για την οποία θα πρέπει να ετοιμαστεί εισήγηση και για την ανάρτηση της Πολεοδομικής μελέτης της Παραλίας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ


Κοινοποίηση:

Πρόεδρο  Δημοτικού Συμβουλίου: κ. Γεώργιο  Ζέρβα