Κυριακή 13 Μαρτίου συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν



Στις 13 Μαρτίου, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα εορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και θα συναντηθεί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Στην συνέχεια,  ο Πρωθυπουργός θα έχει γεύμα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατόπιν προσκλήσεως του.

 • Ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι είναι πάντοτε ανοιχτός σε  συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, πόσο μάλλον υπό τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επ’ ευκαιρία της μετάβασής του στην Κωνσταντινούπολη ο Πρωθυπουργός προσκλήθηκε  σε γεύμα από τον Πρόεδρο Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan), πρόσκληση την οποία και αποδέχθηκε.
 • Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τον κόσμο, οι δύο χώρες, παρά τις διαφορές μας, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις σε μια σειρά από ζητήματα. Προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν στη λογική του να λύσουμε προβλήματα και όχι να προσθέσουμε και άλλα.
 • Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλάξει δραματικά τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στην Ευρώπη. Από την άλλη, όμως, έχει ταυτόχρονα διατρανώσει την απερίφραστη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού.
 • Ο Πρωθυπουργός θα προσέλθει στην συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο με θετική διάθεση επικεντρώνοντας στην ουσία και όχι στη ρητορική, χωρίς  ψευδαισθήσεις και φυσικά χωρίς διαφοροποιήσεις από τις σταθερές και καθαρά διατυπωμένες θέσεις της Ελλάδος, θέσεις οι οποίες εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Πέντε επιτυχείς επιχειρήσεις απομάκρυνσης συμπολιτών μας από το Κίεβο, τη Μαριούπολη και την Οδησσό

Από την πρώτη στιγμή, η Κυβέρνηση εκδήλωσε έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τους ομογενείς  μας και τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονταν στην Ουκρανία, όπως και για ολόκληρο το δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό. Παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, οι διπλωματικές μας Αρχές, τα Προξενεία μας στη Μαριούπολη και την Οδησσό  -σε συνεργασία με την  Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών- διοργάνωσαν πέντε επιχειρήσεις απομάκρυνσης συμπολιτών μας από το Κίεβο, τη Μαριούπολη και την Οδησσό:

 • Την επιχείρηση «Νόστος 1» για την εκκένωση πολιτών της Ελλάδας και της Κύπρου από το Κίεβο, η οποία έγινε σε στενό συντονισμό των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου.
 • Την επιχείρηση «Νόστος 2», που διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο Οδησσού με συντονισμό του Γενικού Προξένου Δημήτρη Δόχτση.
 • Την επιχείρηση «Νόστος 3», με επικεφαλής τον Πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, για την απομάκρυνση Ελλήνων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων που βρίσκονταν στο Προξενείο της Μαριούπολης.
 • Την επιχείρηση «Νόστος 4»,  για την απομάκρυνση Ελλήνων πολιτών, καθώς και Ρουμάνων και Φιλιππινέζων ναυτικών ελληνόκτητου πλοίου στην Οδησσό.
 • Και την επιχείρηση  «Νόστος 5», για την απομάκρυνση  που αφορούσε την εκκένωση  Ελλήνων πολιτών, καθώς και Φιλιππινέζων ναυτικών ελληνόκτητου πλοίου πάλι στην Οδησσό. 

Ο Γενικός Πρόξενος, καθώς και τα στελέχη του Γενικού Προξενείου, λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας στην Ουκρανία, θα συνεχίσουν να εργάζονται από το Γαλάτσι της Ρουμανίας.
 

Έκτακτο καθεστώς ειδικής προσωρινής προστασίας στους Ουκρανούς πρόσφυγες

Η Ελλάδα δέχεται -και θα συνεχίσει να δέχεται- πρόσφυγες από την Ουκρανία. Από την αρχή του πολέμου έχουν έρθει στην Ελλάδα περισσότεροι από 5.400 πρόσφυγες.

 • Η Ελλάδα -όπως ήδη αποφασίστηκε από τα ευρωπαϊκά Όργανα και υιοθετείται από τη χώρα μας- θα παρέχει στους Ουκρανούς πρόσφυγες έκτακτο καθεστώς ειδικής προσωρινής προστασίας διάρκειας 12 μηνών, κατά παρέκκλιση της πάγιας διαδικασίας Ασύλου. Επιπλέον, από τις 4 Απριλίου, θα υπάρξει δυνατότητα fast track διαδικασίας ταυτοποίησης και παροχής ειδικής βιομετρικής ταυτότητας 12μηνης παραμονής σε όσους Ουκρανούς πολίτες επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα μας.
 • Δημιουργήθηκε, στο μεταξύ, ειδική ιστοσελίδα υποδοχής αιτημάτων ανθρωπιστικής προσφοράς προς τους Ουκρανούς εκτοπισθέντες, όπου δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, πολίτες και ΜΚΟ μπορούν να υποβάλλουν ψηφιακά τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να συμβάλλουν στην ανακούφιση των Ουκρανών θυμάτων του πολέμου. 
 • Αυτή τη στιγμή είναι άμεσα διαθέσιμες περίπου 5.000 κλίνες φιλοξενίας και μπορούν να   φτάσουν τις 30.000. 
 • Το Υπουργείο Υγείας καταρτίζει ειδική δράση εμβολιασμού των ανεμβολίαστων προσφύγων,  ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζει στην Ουκρανία και την αποστολή πρόσθετου υγειονομικού υλικού.
 • Το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της δράσης για το «Συμπεριληπτικό Σχολείο» έχει θέσει σε ετοιμότητα σχολικές μονάδες για να υποδεχθούν παιδιά Ουκρανών προσφύγων. 
 • Τα Υπουργεία Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης και Τουρισμού καταγράφουν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας για εποχικό ή μόνιμο προσωπικό, που δεν καλύπτονται από το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό: Στον αγροτικό τομέα, τη μεταποίηση, τον τουρισμό, την εστίαση και τις εταιρείες τεχνολογίας. Με στόχο τον εντοπισμό ευκαιριών απασχόλησης για τους Ουκρανούς πρόσφυγες. 
 • Το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Εκκλησία, την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, ώστε να συνδράμουν στη φιλοξενία των προσφύγων.

 

Δίπλα στους πολίτες με σώφρονες πολιτικές

Η εισβολή στην Ουκρανία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ράλι ακρίβειας σε κάθε πλευρά του οικονομικού μας βίου. Η Κυβέρνηση αναπτύσσει δράσεις τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, απέναντι στις πρωτόγνωρες ανατιμήσεις που παρατηρούνται στην ενεργειακή αγορά, γεγονός που συμπαρασύρει τις τιμές σειράς προϊόντων και υπηρεσιών. Ανάμεσα στα άλλα:

 • Σε ευρωπαϊκό επίπεδο:
  • Προωθείται η πρόταση που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός και υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στις ενεργειακές ανατιμήσεις. Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλία για παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις τιμές του φυσικού αερίου.
  • Ζητείται από την Ε.Ε.  εξαίρεση σειράς δαπανών από την προσμέτρηση στα δημοσιονομικά ελλείμματα, προκειμένου να υπάρξει διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
 • Στο εσωτερικό πεδίο:
  • Από την πρώτη στιγμή των ενεργειακών ανατιμήσεων, το Σεπτέμβριο του 2021, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε και η Κυβέρνηση εφαρμόζει μέτρα στήριξης των καταναλωτών για την κάλυψη σημαντικού μέρους των ανατιμήσεων. Μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί για το σκοπό αυτό, πάνω από  2 δισ. ευρώ, και η οριζόντια αυτή πολιτική στήριξης θα συνεχιστεί.
  • Έχουν δρομολογηθεί οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, ώστε να υπάρχει από το Μάιο δεύτερη, γενναία -όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός- αύξηση του κατώτατου μισθού.
  • Επεξεργαζόμαστε στοχευμένες παρεμβάσεις -το ύψος και η περίμετρος των οποίων θα ανακοινωθούν εντός του Μαρτίου- για τη στήριξη οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας.
  • Μπαίνει σε άμεση εφαρμογή  νέα  -μόνιμη- μείωση του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να πληρώνουμε από φέτος μεσοσταθμικά 34% λιγότερο φόρο σε σχέση με το 2018.
  • Προωθείται νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας των πιο ευάλωτων δανειοληπτών που παγώνει κάθε διαδικασία πλειστηριασμού ακινήτων. Προβλέπει κρατική επιδότηση 70-210 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού, προκειμένου να ανασταλεί η διαδικασία πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών, για χρονικό διάστημα 15 μηνών.
  • Με νομοθετική ρύθμιση μπαίνει «κόφτης» στο περιθώριο μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας, που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή. Δεν μπορεί το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προϊόντος, να υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2021.
  • Καταρτίζεται συγκεκριμένο σχέδιο για να έχουμε συνολικά φθηνότερη στέγη, κυρίως για τους νέους μας.

Με σχέδιο, με σώφρονες πολιτικές, θα είμαστε δίπλα στους πολίτες απέναντι στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, απέναντι στα δύσκολα που έχουμε μπροστά μας. Κινηθήκαμε καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες το 2021, το ίδιο θα πετύχουμε και φέτος.

 

Ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών και προώθηση της ισότητας των φύλων

Μιλώντας χθες Τρίτη στη Βουλή για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  τόνισε ότι η χώρα μας απέκτησε εθνικό σχέδιο για την ισότητα των φύλων, κάτω από το οποίο αρθρώνονται πολιτικές σε κάθε επίπεδο. Από την εκπαίδευση και την εργασία μέχρι την οικογένεια και την υγεία. Μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε:

 • Σε ό,τι αφορά την έμφυλη βία -με ακραία μορφή τις γυναικοκτονίες που αυξήθηκαν πανευρωπαϊκά, αλλά και στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας-  απαντάμε: Με αυστηρότερες ποινές. Ενδυναμώνοντας τις φωνές που τόλμησαν να πουν MeToo, με το MeTooGreece. Ιδρύοντας δομές για τα θύματα βίαιων συμπεριφορών. Υψώνοντας το πιο ψηλό τείχος προστασίας για τις πιο ευάλωτες γυναίκες, τις άνεργες, τις μετανάστριες, τις γυναίκες με αναπηρία. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δίνεται πλέον σε όλες τις φιλοξενούμενες στους ξενώνες κακοποιημένων γυναικών.
 • Δημιουργήσαμε πιλοτικά το θεσμό των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε Αττική και Θεσσαλονίκη με τη στήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας.
 • Παράλληλα, συμβάλλουν  στην πρόληψη τα εργαστήρια δεξιοτήτων που γίνονται πλέον σε όλα τα σχολεία για τη σεξουαλική εκπαίδευση και την ισότητα των φύλων, τη διαφορετικότητα, τις έμφυλες σχέσεις, το bulling.
 • Αναπτύσσεται παράλληλα, ξεχωριστή μέριμνα για την υγεία των γυναικών. Δωρεάν ολοκληρωμένες εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.  Ένα πρόγραμμα που φέρει το όνομα της Φώφης Γεννηματά, θα ξεκινήσει στο τέλος Μαρτίου και θα ωφελήσει 1.300.000 γυναίκες ηλικίας από 50 έως 69 ετών. Επίσης, δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε παραπάνω από 1,5 εκατομμύριο γυναίκες, με ένα πρόγραμμα το οποίο αρχίζει τον Ιούνιο. 
 • Υπάρχει και το εθνικό πρόγραμμα πρόληψης για τη δημόσια υγεία «Σπύρος Δοξιάδης», που περιλαμβάνει ειδικές δράσεις για τη σωματική, αλλά και την ψυχική υγεία της γυναίκας.

Επίσης, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των δικαιωμάτων των γυναικών και της προώθησης της ισότητας των δυο φίλων, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

Έχει ήδη υλοποιήσει 5 πρωτοβουλίες:

 1. Με τον νόμο για την προστασία της εργασίας, κυρώθηκε  η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία. Μάλιστα πήγαμε ένα βήμα παραπέρα,  καθιστώντας υποχρεωτική την κατάρτιση εσωτερικών πολιτικών για τη βία και την παρενόχληση για κάθε επιχείρηση με προσωπικό άνω των 20 ατόμων. Επιπλέον, για να στηρίξουμε γυναίκες θύματα βίας, έχουμε προσαρμόσει καταλλήλως τα προγράμματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας του ΟΑΕΔ.  
 2. Με τον ίδιο νόμο ψηφίστηκαν διατάξεις για τη «συμφιλίωση» της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής των εργαζομένων. Έχει πλέον θεσπιστεί η άδεια πατρότητας 14 ημερών, με προστασία από απόλυση του πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση κάθε παιδιού. Επιπλέον, ο ΟΑΕΔ επιδοτεί 2 από τις 4 μήνες γονικής άδειας και για τους δύο γονείς. Εξαλείφονται έτσι  αντικίνητρα που υπήρχαν και που μπορεί να επιβάρυναν πρόσθετα τις γυναίκες αφού απέτρεπαν έμμεσα την πρόσληψη ή εξέλιξή τους. Επιπροσθέτως, με την ενσωμάτωση της Οδηγίας 1158 της ΕΕ για το γενικότερο πλαίσιο για συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και με μέτρα ευελιξίας στηρίζουμε αποφασιστικά εργαζόμενους και εργαζόμενες που έχουν οικογένεια.
 3. Προχωρά το έργο για το Σήμα Ισότητας στις επιχειρήσεις («Share»), δηλαδή το Σήμα που επιβραβεύει επιχειρήσεις οι οποίες εφαρμόζουν πολιτικές ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών για όλους τους υπαλλήλους τους. Ήδη, στο πλαίσιο της πολιτικής  εφαρμογής του προγράμματος, το Σήμα έχει δοθεί σε 18 επιχειρήσεις για ένα έτος. Η πρωτοβουλία θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί περαιτέρω. 
 4. Εγκαινιάστηκε το «Κέντρο Καινοτομίας για Γυναίκες» με στόχο να ενισχυθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών. 
 5. Παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο - και στη συνέχεια κατατέθηκε στην ΕΕ - το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, όπου καταγράφονται οι δράσεις όλων των υπουργείων για να ενσωματώσουν τη διάσταση του φύλου (gender mainstreaming) και να προωθήσουν θέματα ισότητας.

Για το τρέχον έτος έχουν τεθεί σε προτεραιότητα τέσσερις επιπλέον δράσεις:

 1. Άμεσα ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς», που υποστηρίζει τη γυναικεία εργασία και τις εργαζόμενες μητέρες και κηδεμόνες, ιδίως εκεί που δεν υπάρχει πυκνότητα βρεφονηπιακών σταθμών. 
 2. Σχεδιάζεται η δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε μεγάλες επιχειρήσεις με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, αρχής γενομένης από 120 μεγάλες επιχειρήσεις, διευκολύνοντας έτσι τους νέους γονείς.  
 3. Κατάρτιση εταιρικών πολιτικών που να προωθούν την διαφορετικότητα στην εργασία, δημιουργώντας ένα πλαίσιο ασφάλειας με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση εργοδοτών και εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.  
 4. Δρομολόγηση της πρωτοβουλίας «Panic Button», ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, μέσω του  οποίου οι γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο θα μπορούν να ζητούν βοήθεια.