Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει το know how να κυβερνήσει και θα ξανακυβερνήσει

 


ΕΡΩΤΗΣΗ 1. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζητάει επιμόνως εκλογές. Πιστεύετε ότι μπορεί να γίνουν και είστε βέβαιοι ότι θα κόψετε πρώτοι το νήμα, παρά τις αρνητικές για το κόμμα σας δημοσκοπήσεις…;;;

Είμαι πεπεισμένος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρέπει και θα κερδίσει τις ερχόμενες εκλογές, όποτε και εάν αυτές γίνουν. Οι πολίτες, μετά από σχεδόν τρία χρόνια και μετά από διαδοχικά τραγικά λάθη σε οποιαδήποτε κρίση κλήθηκε να διαχειριστεί η παρούσα κυβέρνηση, έχουν αντιληφθεί ότι κάθε μέρα που περνά με τη ΝΔ στην εξουσία η καθημερινότητά τους γίνεται χειρότερη. Δεν έχουν χρήματα να βάλουν καύσιμα στο αυτοκίνητο για να πάνε στη δουλειά και ακούνε από τους υπουργούς ότι αυτοκίνητο έχουν οι πλούσιοι. Ο μισθός τελειώνει το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα αλλά μαθαίνουν πως έχουν λεφτά στην τράπεζα και άρα θα αντέξουν την ακρίβεια. Οι τιμές στην ενέργεια καλπάζουν και αντί η κυβέρνηση να πάρει κάποιο ουσιαστικό μέτρο στήριξης συνιστά στον κόσμο να ανάβει λιγότερο τον θερμοσίφωνα. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη περιορίζεται στο μοναδικό προφανώς πράγμα που ξέρει να κάνει, την επικοινωνιακή προπαγάνδα και τη μεταφορά ευθυνών. Για την πρωτοφανή ακρίβεια φταίει ο πόλεμος, για το χάος με την πανδημία η ατομική ευθύνη, για τις φωτιές ευθύνονται ο καιρός και η κλιματική κρίση. Πάντα φταίει κάποιος άλλος, η κυβέρνηση της ΝΔ ποτέ!

Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, αν κατι μας έχει διδάξει η τελευταία δεκαετία είναι ότι τα αποτελέσματα της κάλπης και οι προβλέψεις των γκάλοπ βαδίζουν σε εντελώς διαφορετικά μονοπάτια. Δεν είναι τυχαίο ότι, κόντρα στις δημοσκοπήσεις, κυκλοφορούν διαρκώς τελευταία κυβερνητικές διαρρόες περί νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου. Εάν ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να εκτεθεί ακόμα περισσότερο ας το κάνει. Ούτως ή άλλως πρώτο κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, προκειμένου για μία ακόμα φορά να βγάλει την ελληνική κοινωνία από τα μεγάλα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η διακυβέρνηση της ΝΔ.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2 :  Είστε έτοιμοι να αναλάβετε τη διακυβέρνηση και με ποιο αφήγημα …;;;

Δεν είναι ζήτημα αφηγήματος, είναι ζήτημα, πρωτίστως, επιβίωσης της ελληνικής κοινωνίας. Δυστυχώς η Νέα Δημοκρατία δεν διδάχθηκε τίποτα από τα λάθη που έκανε στο παρελθόν, ξέχασε πολύ γρήγορα πως η κακοδιαχείριση και η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος ήταν από τους βασικούς λόγους που μας οδήγησαν στη χρεωκοπία και στα δεκαετή σχεδόν μνημόνια. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να στηρίξει την κοινωνία σε μία παρατεταμένη περίοδο που σοβαρές κρίσεις διαδέχονται η μία την άλλη, έχει επιλέξει να στηρίξει τους ημετέρους της, μοιράζοντας μέσα σε 1,5 χρόνο 4,5 δις ευρώ δημόσιων πόρων με απευθείας και αδιαφανείς αναθέσεις, την ίδια ώρα που τα νοικοκυριά φτωχοποιούνται. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μέσα σε 4,5 χρόνια διακυβέρνησης, όχι μόνο έβγαλε τη χώρα από τη θηλιά των μνημονίων με την κοινωνία όρθια, αλλά και παρέδωσε τα δημόσια ταμεία με 32 δις ευρώ, ταμεία τα οποία βρήκε παντελώς άδεια όταν ανέλαβε το 2015. Οι μνήμες είναι νωπές και τα συμπεράσματα απτά. Με πολύτιμη παρακαταθήκη την εμπειρία αυτή έχουμε πλέον το know how, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έβγαλε για μια φορά τα κάστανα από τη φωτιά και θα το ξανακάνει, με την κοινωνία για την κοινωνία. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 3. : Με απλή αναλογική δύσκολη η αυτοδυναμία. Σε ποιους θα απευθυνθείτε για συμμαχική κυβέρνησή…;;; - Αποκλείετε ενδεχόμενη συγκυβέρνηση με ΝΔ…;;;

 Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί δομικό μέρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών σήμερα. Αντιλαμβάνεται λοιπόν ο καθένας ότι οποιοδήποτε τέτοιο σενάριο συγκυβέρνησης είναι τουλάχιστον ανεδαφικό. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θα πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό και να αναδειχθεί από τις εκλογές μία νέα προοδευτική κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας έχουν μία λογική, θέτοντας ξεκάθαρα τις κόκκινες γραμμές επί τάπητος. Στις συγκλίσεις ο καθένας θα βάλει τις κόκκινες γραμμές του, δεν σημαίνει ότι θα συμφωνούμε σε όλα. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα το βράδυ των εκλογών θα έχει σταθερή προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Αλ. Τσίπρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4 : Θα βρείτε μπροστά σας μια οικονομία με πολλά ανοιχτά μέτωπα κι ένα υπέρογκο δημόσιο χρέος. Πως θα τα αντιμετωπίσετε…;;;

Χρησιμοποίωντας τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα και εκμεταλλεύομενοι τη δημοσιονομική ευελιξία που προσφέρει η ΕΕ στα κράτη μέλη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις βαριές συνέπειες που αφήνουν στις κοινωνίες η πανδημική κρίση και η επακόλουθη οικονομική κρίση, που διογκώθηκε εσχάτως με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ό,τι δηλαδή δεν πράττει η κυβέρνηση της ΝΔ, που αντί να μοχλεύσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2021-2027 για την πραγματική ανασυγκρότηση της χώρας στοχεύει απροκάλυπτα να τους μοιράσει στα μεγάλα και ολιγαρχικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτός είναι ο λόγος που ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξης Τσίπρας πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει τη συγκρότηση

Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διαβούλευσης και Λογοδοσίας για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς ο ορίζοντάς τους υπερβαίνει τη θητεία της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτά τα κονδύλια πρέπει να στηρίξουν πραγματικά την κοινωνία και να δώσουν ανάσες στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Με αυτήν την προοπτική θα μπει ένα πρώτο λιθαράκι για τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, ως εκ τούτου οι ερχόμενες εκλογές για το μέλλον της χώρας μας είναι πραγματικά κρίσιμες.

 ΕΡΩΤΗΣΗ 5 :  Στα Ελληνοτουρκικά θα επιδιώξετε διακομματική συνεννόηση…;;;

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν ακολούθησε ούτε πρόκειται να ακολουθήσει την αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, η οποία δίχασε τον ελληνικό λαό για μια Συμφωνία που σήμερα τιμά. Δεν είναι σωστό να μεταφέρονται τα εθνικά μας ζητήματα στο κεντρικό πεδίο αντιπαράθεσης για μικροπολιτικούς λόγους.

Όπως δεν είναι σωστό για εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις, όπως η αποστολή οπλικών συστημάτων σε εμπόλεμες ζώνες, να λειτουργεί η χώρα ως ενός ανδρός αρχή. Πρέπει γενικά στην εξωτερική μας πολιτική και, ειδικότερα, στα ελληνοτουρκικά να υπάρχει συνεννόηση. Πιστεύω πως ακόμα υπάρχουν λογικές φωνές στη Νέα Δημοκρατία με ευήκοα ώτα, που μοιράζονται την ίδια άποψη με εμάς.