Παναγιώτης Αναγνώστου : " 1.000.000 ευρώ από αντισταθμιστικά της ΔΕΗ "έχασε" η δημοτική αρχή Μπουραντά "Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Κύμης Αλιβερίου κ. Παναγιώτης Αναγνώστου, κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022 στο θέμα για την ψήφιση Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου για το 2022,  υποστήριξε πως η δημοτική αρχή στην επικείμενη θητεία της έχει αφήσει να χαθούν ούτε λίγο ούτε πολύ πάνω από 1.000.000 € (ένα εκατομμύριο ευρώ). Τα χρήματα αυτά προερχόντουσαν από τα αντισταθμιστικά της ΔΕΗ στην διάρκεια της κατασκευής της μονάδας Νο 5 και προορίζονταν για έργα στο δήμο  και για το Ινστιτούτο Παπανικολάου,  τα οποία όμως δεν έγιναν. Πολύ καλά "διαβασμένος" ο δημοτικός σύμβουλος  καθότι είναι γνώστης του συγκεκριμένου θέματος ως εντεταλμένος Μηχανικός της ΔΕΗ για τα έργα του Αλιβερίου μέχρι το τέλος του 2017,αφού είχε την τελευταία υπογραφή για την πληρωμή αυτών των έργων.

"Σχετικά με το τεχνικό πρόγραμμα, αυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι υπάρχει μεγάλος χρόνος στην υλοποίηση των προγραμμάτων. Από την έγκριση ενός προγράμματος μέχρι την κατασκευή και ολοκλήρωση του έργου, ο χρόνος είναι υπερβολικά μεγάλος, γεγονός που δεν δικαιολογείται από τις ισχύουσες διαδικικασίες.

Προφανώς δεν έχω την απαίτηση από τον κύριο Μπουραντά και τον κύριο Μπαράκο να γνωρίζουν την διαχείριση προγραμμάτων και τεχνικών έργων. Τα επαγγελματικά τους προσόντα δεν το επιτρέπουν.

Έχω όμως την απαίτηση να είχαν επανδρώσει με τέτοιο τρόπο την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, έτσι ώστε ο Δήμος μας να μην είναι ο τελευταίος σε απορροφήσεις προγραμμάτων.

Χαρακτηριστικά θα αναφέρω κάποια από τα προγράμματα που γνωρίζω πολύ καλά:

Το 2010 και το 2011 αποφασίσθηκε από το Δ.Σ. της ΔΕΗ, μέσα στα πλαίσια κατασκευής της μονάδας Νο. 5, η χρηματοδότηση του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου με το συνολικό ποσό των 1.627.500€, για εκτέλεση έργων και προμήθεια εξοπλισμού.

Το ποσό αυτό θα κάλυπτε σε ποσοστό 75% του συμβατικού τμήματος του κάθε έργου και εξοπλισμού, όπως αυτά είχαν προταθεί από τον τότε Δήμο και είχαν εγκριθεί από το Δ.Σ. της ΔΕΗ.

Στην υπό συζήτηση λίστα των τεχνικών έργων του Δήμου  με αύξοντες αριθμούς 37 έως 41, εμφανίζονται τα έργα αυτά με τις τελευταίες τροποποιήσεις.

Ειδικότερα έχουν ακυρωθεί από τον Δήμο, τα έργα στο "Κλειστό Γυμναστήριο Αλιβερίου" και η "προμήθεια εξοπλισμού προκατασκευασμένων συστημάτων επεξεργασίας αστικών λυμάτων Πετριών" και στην θέση τους έχουν προταθεί άλλα.

Σημειώνεται επίσης ότι ως εντεταλμένος Μηχανικός της ΔΕΗ για τα έργα του Αλιβερίου μέχρι το τέλος του 2017, είχα την τελευταία υπογραφή για την πληρωμή αυτών των έργων.

Από την λίστα προκύπτει ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν εισπραχθεί από τον Δήμο περίπου 770.000€, γιατί προφανώς δεν έχουν γίνει τα έργα αυτά.

Και το κρίσιμο ερώτημα είναι: "Πιστεύει κανείς από εσάς ότι στο επόμενο μικρό χρονικό διάστημα που έχει θητεία αυτή η Δημοτική Αρχή θα εισπραχθούν αυτά τα χρήματα;"

Όπως εξελίσσονται τα γεγονότα (μην ξεχνάμε ότι από τότε έχουν περάσει περίπου 12 χρόνια) τα χρήματα αυτά έχουν χαθεί από τον Δήμο, όπως χάθηκε και το ποσό των 500.000€ από το Ινστιτούτο Παπανικολάου.

Άκουσα τον κ. Μπουραντά να αναφέρει ότι δυσκολεύεται ο Δήμος να διαθέσει το ποσό των 250.000€ περίπου, που αντιστοιχεί στο ποσοστό του 25% για την υλοποίηση των έργων αυτών.

Εάν κανείς ανατρέξει στους τελευταίους προϋπολογισμούς του Δήμου, έκπληκτος θα διαπιστώσει ότι ένα ποσό της τάξης των 500.000€ έχει διατεθεί σε δικηγόρους για την διεξαγωγή δικαστηρίων.

Η "δικομανία" αυτής της Δημοτικής Αρχής δεν έχει προηγούμενο. Όλοι κάνουν μηνύσεις ακόμα και οι λεγόμενοι ειδικοί σύμβουλοι του Δημάρχου μηνύουν ανύποπτους συμπολίτες μας.

Αυτά τα αναφέρω γιατί πρέπει να τα γνωρίζουν οι Δημότες αυτού του τόπου."  είπε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Αναγνώστου.

ΒΙΝΤΕΟ Απόσπασμα σχολιασμού Ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου Παναγιώτη Αναγνώστου 10/3/2022.