Με εισήγηση του αντιδημάρχου Μαστροκώστα το Δ.Σ αποφάσισε ομόφωνα άμεσες κινητοποιήσεις για την αποτροπή του κλεισίματος του καταστήματος πώλησης ΔΕΗ Αλιβερίου
Με εισήγηση του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Ανακύκλωσης Αγροτικής και Αλιευτικής Πολιτικής, κου Νίκου Μαστροκώστα,  στη συνεδρίαση της Δευτέρας 18/4, το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα  αποφάσισε την σύνταξη άμεσου ψηφίσματος και επαφές με τη Διοίκηση της ΔΕΗ για την αποτροπή του  κλεισίματος του καταστήματος πώλησης της  ΔΕΗ στην πόλη του  Αλιβερίου.

Ο αντιδήμαρχος Ενέργειας και κ. Νικόλαος Μαστροκώστας  στην εισήγησή  του, την οποία επιβράβευσαν με την άριστη κριτική τους οι επικεφαλής  της  αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα ο κ. Θωμάς και η κα Θαλασσινού , ανέφερε:

Έχοντας υπόψη το επισυναπτόμενο σχετικό έγγραφο της ΔΕΗ με τίτλο « τροποποίηση και συμπλήρωση της εσωτερικής οργάνωσης της διεύθυνσης πωλήσεων » , Αρ. ΔΟ/Ε.Κ 40564/ 256 - 17/3/2022 το οποίο αφορά την Απόφαση Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΗ Γεώργιου Στάσση αριθμός 64/2022 .

Αποφασίζει τις αλλαγές στην οργάνωση της διεύθυνσης πωλήσεων και κάθε αναγκαία σύσταση, κατάργηση, αλλαγή υπαγωγής και μετονομασίας καταστήματος πωλήσεων σε σχέση με τα προβλεπόμενα στην παρούσα απόφαση για όλα τα καταστήματα πωλήσεων στην Ελλάδα.

Έχει βεβαίως κάθε δικαίωμα ως πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ να αποφασίζει και να πράττει ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης αλλά ……

 Διαβάζοντας την απόφαση βλέπουμε ότι έχουν γίνει αλλαγές σε όλη την Ελλάδα και ότι καταργούνται 15 καταστήματα πώλησης και μέσα σε αυτές τις αλλαγές βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν για την Εύβοια τα τρία καταστήματα πωλήσεις Αλιβερίου, Σκύρου και της Λίμνης .Η απόφαση αυτή θα ισχύει από την 1-5 -22 και τα καταστήματα τα οποία δεν αναφέρονται είναι στη διάθεσή της ΔΕΗ για το πότε θα κλείσουν.

Από ότι μαθαίνουμε υπάρχει ένα έγγραφο το οποίο δεν έχουμε , που αναφέρει ότι για τα 15 καταστήματα που κλείνουν συνολικά στην Ελλάδα « εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά έως νεωτέρας», δηλαδή το πιθανό κάποια στιγμή να βγει ένα έγγραφο και να κλείσουν οριστικά.

Στις αρμοδιότητες των καταστημάτων εμπορίας είναι το ταμείο πληρωμής των λογαριασμών, τμήμα διακανονισμών , συμβολαίων , εξυπηρέτηση πελατών, ενημέρωσης λογαριασμού και πολλές άλλες. Όπως καταλαβαίνουμε τίθεται σοβαρό θέμα στην ευρύτερη περιοχή διότι το κατάστημα πωλήσεων του Αλιβερίου εξυπηρετεί μία μεγάλη πληθυσμιακά και γεωγραφικά περιοχή από την Ακτή Νηρέως και Αλιβέρι μέχρι την Κύμη- Μετόχι και τα γύρω χωριά και από Αλιβέρι μέχρι Ζάρκα,συνολικά47 κοινότητες και 111 οικισμούς με εμβαδόν Δήμου 804 τετραγωνικά χιλιόμετρα, καθώς και εξυπηρετεί τμήματα των όμορων Δήμων Καρύστου και Ερέτριας και μαζί με την Σκύρο (3000 κάτοικοι),ο πληθυσμός που δεν θα εξυπηρετείται είναι 40.000 μόνιμοι κάτοικοι και οι αποστάσεις Χαλκίδας και Καρύστου είναι πολύ μεγάλες.

Είναι αδιανόητο να κλείσει το κατάστημα πώλησης του Αλιβερίου, μια τεράστια περιοχή και πληθυσμιακά η μεγαλύτερη μετά τη Χαλκίδα. Πρόκειται για το πρώτο ενεργειακό Κέντρο που κατασκευάστηκε από την ΔΕΗ στην Ελλάδα, την δεκαετία 1950 και εξακολουθεί να παραμένει ενεργό ενώ εξυπηρετεί και τα αιολικά

πάρκα της ευρύτερης περιοχής, με την μεταφορά του παραγόμενου ρεύματος προς το κέντρο της Χώρας.

Οι αποστάσεις από την περιοχή της Κύμης στην Χαλκίδα είναι πάνω από 80 χιλ. , ενώ από το Αλιβέρι η Χαλκίδα απέχει 46 χιλ. Η απόσταση του Αλιβερίου από την Κάρυστο είναι 72 χιλ. , ενώ η απόσταση Κύμη-Κάρυστος είναι 96 χιλ. (ο μόνιμος πληθυσμός της Καρύστου είναι 12.000 περίπου).

Το κατάστημα πωλήσεων του Αλιβερίου έχει μόνο δύο (2) εργαζόμενους. Ο μόνιμος πληθυσμός του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, χωρίς τα τμήματα των όμορων Δήμων που εξυπηρετούνται από το Αλιβέρι, ανέρχεται σε 28.437 κατοίκους (απογραφή 2011). Είναι φανερό ότι οι εισηγητές τέτοιων αποφάσεων δεν έχουν γνώση της πραγματικότητας αλλά δεν έχουν και γνώση της Ιστορίας της Επιχείρησης.

Προτείνουμε να ληφθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να διαμαρτυρηθούμε για την αδιανόητη απόφαση και να ζητήσουμε να ανακληθεί άμεσα.


Ο Αντιδήμαρχος Μαστροκώστας  παρέθεσε το σχετικό Έγγραφο της ΔΕΗ:« Τροποποίηση και συμπλήρωση της εσωτερικής οργάνωσης της διεύθυνσης πωλήσεων»