Με την εισήγηση της προέδρου Οξυλίθου Κλαίρης Κατσαρή το Δ.Σ ομόφωνα απαλλάσσει από τα δημοτικά τέλη τα καταστήματα που πλήττει ο κλειστός δρόμος Στομίου

  


Με εισήγηση της προέδρου του τοπικού συμβουλίου της κοινότητας Οξυλίθου της Δ.Ε Κύμης, κας Κλαίρης Κατσαρή στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Δευτέρα 18 Απριλίου,  ομόφωνα αποφασίστηκε η απαλλαγή  της πληρωμής τελών προς τον Δήμο, των καταστημάτων  που πλήττονται από το κλείσιμο του  δρόμου από το Στόμιο μέχρι την Πλατάνα λόγω των έργων αποκατάστασης του οδικού δικτύου.

Η κα Κατσαρή πρωτίστως έθιξε την σοβαρή παράληψη,  της αποκατάστασης του δρόμου της Βίγλας από όπου θα μπορούσαν με ασφάλεια να διέρχονται τα οχήματα, παρά τις υπενθυμίσεις του τοπικού συμβουλίου και τα αιτήματα της περιφέρειας.

 Στην συνέχεια η κα Κατσαρή τόνισε πως ο δρόμος επισκευάζεται γιατί τον έπληξαν φυσικές καταστροφές από τις θεομηνίες και βάση αυτού του στοιχείου πρέπει να αποζημιωθούν οι εν λόγω επιχειρήσεις. 

Επίσης η πρόεδρος ζήτησε :

- Σύσταση  επιτροπής για τις επαφές με τους αρμόδιους και  διεκδίκηση οικονομικής αποζημίωσης για τις επιχειρήσεις αυτές

-5ετή απαλλαγή από τα τέλη, όλων των καταστημάτων που πλήττονται.

- Πάγωμα των οφειλών  προς το Δήμο και τη ΔΕΥΑΚΑ,  των επαγγελματιών αυτών

- Ο Δήμος να προτιμήσει για τις προμήθειές του και να ενισχύσει τα μαγαζιά αυτά 

 -Στενή παρακολούθηση της εξέλιξης των εργασιών για  γρηγορότερη υλοποίηση

Αναλυτικότερα η κα Κατσαρή, στην εισήγησή της ανέφερε :

Εδώ και δύο χρόνια όλοι γνωρίζαμε πως  είχαν εξασφαλιστεί τα χρήματα για το μεγάλο έργο του Στομίου.  Εμείς σαν Κοινότητα με μια σειρά επιστολών προς τον δήμαρχο, αντιδήμαρχο και τεχνική υπηρεσία ζητάγαμε  έγκαιρα να αποκατασταθεί ο δρόμος της Βίγλας σε τρία σημεία του προκειμένου να καταστεί ασφαλής για τα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Μάλιστα το τοπικό συμβούλιο έδειξε στο δήμαρχο και στην τεχνική υπηρεσία ένα σημείο που χρήζει άμεσης αποκατάστασης. Η περιφέρεια ζητά προτάσεις για το δρόμο αυτό και έχει αναλάβει  αντιδήμαρχος και η τεχνική υπηρεσία να κάνει .Όμως δύο χρόνια τώρα τίποτα δεν έχει γίνει και καμιά ενημέρωση δεν έχουμε.

Από τις 7 Φεβρουαρίου που έκλεισε ο δρόμος στείλαμε επιστολές και στο Δήμο, και στον περιφερειάρχη, στον υφυπουργό του νομού μας αλλά και στον υπουργό οικονομικών και σε όλους τους βουλευτές του νομού μας ενημερώνοντας τους πως  υποδεχόμαστε με ανακούφιση το έργο του Στομίου που γίνεται για καλό σκοπό αλλά αυτό το έργο έχει και παράπλευρες απώλειες. 
Πλήττονται όλες οι επιχειρήσεις κατά μήκος του δρόμου και τίθεται θέμα βιοπορισμού.
Είχαμε συναντήσεις και με τον κ. Χατζηγιαννάκη και τον κ. Ζεμπίλη. 
Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως ο δρόμος δεν έκλεισε γιατί γίνονται έργα συντήρησης αλλά γιατί οι θεομηνίες έπληξαν το δρόμο και από το βουνό αλλά και από τη θάλασσα.
Οι επιχειρήσεις αυτές βγήκαν από μια οικονομική κρίση, μια πανδημία και τώρα το κλείσιμο του δρόμου τους έδωσε τη χαριστική βολή.
Λένε χαρακτηριστικά: "έκλεισε ο δρόμος, έκλεισαν και τα μαγαζιά μας".

Οι επαγγελματίες πλήττονται έμμεσα από ζημιές φυσικών καταστροφών.
 Ζητάμε να γίνει μια επιτροπή και να κάνουμε επαφές με τους αρμόδιους διεκδικώντας μια οικονομική αποζημίωση για τις επιχειρήσεις αυτές.
Από το δήμο αιτούμαστε την απαλλαγή των τελών προς το Δήμο από τις επιχειρήσεις αυτές για τουλάχιστον πέντε χρόνια και για τα διαστήματα που ο δρόμος θα ανοίγει.
Η περιφέρεια δεν έχει δώσει καμία παρακαμπτήριο αλλά και στο google τα Gps δείχνουν το δρόμο του Στομίου για Πλατάνα και Κύμη κλειστό.
Να παγώσουν οι οποίες οφειλές των επαγγελματιών προς το Δήμο και τη ΔΕΥΑΚΑ.
Ο Δήμος να ενισχύσει με οποιονδήποτε τρόπο τα μαγαζιά αυτά προμηθεύοντας από αυτά υλικά.
Να παρακολουθούμε όλοι στενά τη πρόοδο και την εξέλιξη των εργασιών.
Ζητάμε ένα έργο ασφαλή και γρήγορο σε υλοποίηση.
Οφείλουμε να στηρίξουμε το έργο αλλά και τους επαγγελματίες δείχνοντας κατανόηση, το κοινωνικό πρόσωπο του δήμου και αλληλεγγύη