Εκδήλωση για τη Μνήμη των 110 Εκτελεσθέντων Ελλήνων Αναπήρων Στρατιωτών στο Μνημείο Ριτσώνας την Κυριακή 15 Μαΐου

 Ο Σύλλογος «Σιδερίτης» στα πλαίσια των σκοπών του  για την προστασία των  Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς προσκαλεί στην εκδήλωση μνήμης .

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:

1.Επιμνημόσυνη Δέηση-Κατάθεση Στεφάνων

για την Μνήμη των 110 Εκτελεσθέντων Ελλήνων Αναπήρων Στρατιωτών στο Μνημείο Ριτσώνας Κυριακή 15 Μαΐου 2022 και ώρα 10:00πμ


2.Ομιλία με θέμα: 

«Οι 110 Εκτελεσθέντες Έλληνες Ανάπηροι Στρατιώτες»

με παρουσίαση του Ιστορικού Γεγονότος από τον 

Κων/νο Μπαϊρακτάρη-εκπαιδευτικό & συγγραφέα

στο Θεατράκι «Π. Κωτσόπουλου» 

  Κυριακή 15 Μαΐου 2022 και ώρα 8:30μμ

Η παρουσία σας θα είναι μεγάλη τιμή για μας.

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ.


Επιμέρους Δράσεις


Από το χώρο του Μνημείου θα ξεκινήσουν:

1.Μεγάλη Πεζοπορία (2,5-3 ώρες) -Ομάδα Α 

πλάι στο αρχαίο Διατείχισμα και έως την κορυφή της Γαλατσίδας. Ιστορικές πληροφορίες για τα αρχαία τείχη και για την περιοχή γενικότερα


2.Σύντομη Πεζοπορία (1 ώρας)-Ομάδα Β

Προς το Αρχαίο Διατείχισμα και τα Ταμπούρια 

Και ιστορικές αναφορές


3. Ομιλία με θέμα: 

«Οι 110 Εκτελεσθέντες Έλληνες Ανάπηροι Στρατιώτες»

με παρουσίαση του Ιστορικού Γεγονότος από τον 

Κων/νο Μπαϊρακτάρη  (εκπαιδευτικό & συγγραφέα)

στο Θεατράκι «Κωτσόπουλου» 

Κυριακή 15 Μαΐου 2022 & ώρα 8:30μμ

Είσοδος ελεύθερη
                                        Σύντομη Ιστορική Αναδρομή

ΜΝΗΜΕΙΟ 110 ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΗ ΡΙΤΣΩΝΑ

Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα, εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές 110 ανάπηροι Έλληνες στρατιώτες του Ελληνοιταλικού πολέμου, ως αντίποινα της επίθεσης που πραγματοποίησαν Έλληνες αντιστασιακοί στην περιοχή, στήνοντας ενέδρα σε Γερμανική Φάλαγγα από την Αθήνα, στο 110 χλμ. Αθήνας -Χαλκίδας (από όπου κι ο αριθμός των θυμάτων) όπου νεκρός ήταν και ο Γερμανός, Αξιωματικός φρουρός.

Επειδή η περιοχή της επίθεσης ανήκε στην ευθύνη της τότε κοινότητας Χαλίων (σημερινό δημοτικό διαμέρισμα Δροσιάς του Δήμου Ανθηδώνος),αρχικό σχέδιο των Γερμανικών κατοχικών δυνάμεων ήταν να εκτελεσθούν όλοι οι άνδρες ηλικίας 16 ετών και άνω της περιοχής.

Μάλιστα συγκέντρωσαν τον προς εκτέλεση ανδρικό πληθυσμό της κοινότητας σε αλώνια στα όρια του χωριού.  Συγκέντρωση νεαρών αντρών προς εκτέλεση έγινε και στην πόλη της Χαλκίδας με συλλήψεις.  Η συγκέντρωση των μελλοντικών εκτελεσθέντων έγινε στο Άλσος της παραλίας όπου οι Γερμανοί ζήτησαν από το Δεσπότη Χαλκίδας Γρηγόριο να επιλέξει 110 άτομα προς εκτέλεση,  γράφοντας τα ονόματά τους.

Στην κατάσταση ο πολύ σπουδαίος Μητροπολίτης ζήτησε να γραφεί μόνο το δικό του όνομα, Γρηγόριος ο Χαλκίδος και είπε στο Διερμηνέα να πει στο Γερμανό Φρούραρχο να προσθέσει όποιους νομίζει από κάτω, γιατί δεν γνωρίζει κανένα άτομο που συμμετείχε στην ενέδρα εναντίον των Γερμανών.  Επίσης θα ήταν άδικο και αμαρτία να πεθάνουν αθώοι άνθρωποι γιατί το χτύπημα έγινε από Αντάρτες.

Τότε ο Γερμανός Φρούραρχος αποφάσισε να εκδικηθεί διαφορετικά.

Πριν τα χαράματα της επόμενης μέρας από Νοσοκομεία της Αθήνας, τα Ες-Ες συλλάβανε γιατρούς, νοσοκόμους και αρκετούς αναπήρους στρατιώτες, μετρώντας 110 άτομα, ξεκινώντας με κλούβες και με κατεύθυνση την εν λόγω περιοχή.

Η μαζική εκτέλεση ήταν αποτρόπαιη λόγω ότι οι Γερμανοί επέλεξαν τους πιο γερούς από τους ανάπηρους Έλληνες στρατιώτες να σκάψουν τεράστιο λάκκο δίπλα στην άκρη του δρόμου, λέγοντάς τους ότι φτιάχνουν ένα οχυρωματικό έργο. 

Μόλις τελείωσαν με δυο καμουφλαρισμένα μυδράλια τους σκότωσαν όλους και με τον εξαναγκασμό μερικών περαστικών και τσοπάνηδων της περιοχής τους έθαψαν όλους μαζί.

Αργότερα κάποιοι -μπορεί τσοπάνηδες-έστησαν ένα σταυρό από κορμό δέντρου.

Αντίθετα με τη κακιά μοίρα των εκτελεσθέντων, σώθηκαν οι νέοι από τη περιοχή των Χαλίων και της Χαλκίδας χάρη στην μεγαλοψυχία του Δεσπότη που εξορίστηκε και διώχθηκε από τη Χαλκίδα για πολύ καιρό.


Τηλ. επικοινωνίας: 6974351684 

Για όποιον-α επιθυμεί να μεταβεί στο μνημείο ακολουθεί τον εξής σύνδεσμο:

https://www.google.com/.../data=!4m5!3m4....