Επιστολή Περιφερειάρχη Σπανού και Αντιπεριφερειάρχη Κελαϊδίτη για το δεξαμενόπλοιο "Pegas" στον κόλπο ΚαρύστουO  Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ.Φάνης Χ. Σπανός και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας κ. Γεώργιος Κελαϊδίτης εξέφρασαν την ανησυχία τους για το αγκυροβολημένο δεξαμενόπλοιο ρωσικών  συμφερόντων "Pegas" στον κόλπο της Καρύστου,

με επιστολή τους προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής  Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη και τον  Αρχηγό Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής  Ακτοφυλακής  Αντιναύαρχο Λ.Σ. Γεώργιο Αλεξανδράκη την οποία κοινοποίησαν  στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας  κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα και τον Δήμαρχο Καρύστου κ. Ελευθέριο Ραβιόλο .

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει :

Αξιότιμοι κύριοι,

παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία την υπόθεση που αφορά το αγκυροβολημένο, εδώ και αρκετές εβδομάδες, στον κόλπο της Καρύστου δεξαμενόπλοιο ρωσικών  συμφερόντων με το όνομα Pegas. 

Οι πληροφορίες που έχουν βγει στη δημοσιότητα αναφέρουν πως το κατασχεμένο  από τις ΗΠΑ φορτίο 110.000 τόνων πετρελαίου, προγραμματίζεται να μεταφορτωθεί  σε άλλα πλωτά μέσα τα οποία θα προσεγγίσουν το συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο στην  τοποθεσία στην οποία σήμερα βρίσκεται. 

Τόσο η παρουσία του δεξαμενόπλοιου στην περιοχή για τόσο μεγάλο χρονικό  διάστημα όσο και η επιχείρηση απάντησης του φορτίου από άλλα μέσα, σε μια  θαλάσσια ζώνη η οποία χαρακτηρίζεται από παρουσία ισχυρών ανέμων και έντονους  κυματισμούς, δημιουργεί εύλογα ανησυχία τόσο στους συμπολίτες μας και  επαγγελματίες της περιοχής, όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού.  Είναι προφανές πως οποιοδήποτε λάθος ή ατύχημα κατά τη διάρκεια της παραμονής  του δεξαμενοπλοίου στον κόλπο της Καρύστου ή της επιχείρησης μεταφόρτωσης θα  είχε καταστροφικές συνέπειες σε περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο  για την ευρύτερη περιοχή.  Παρακαλούμε για την άμεση ενημέρωση και τις ενέργειες σας προκειμένου να μην  υπάρξει κίνδυνος για οποιοδήποτε ατυχές συμβάν.  

  

  Με εκτίμηση, 

Φάνης Χ. Σπανός  Γεώργιος Κελαϊδίτης

Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας
Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας