Σχόλιο Θεοδώρας Ακριώτου Π.Σ. Εύβοιας για το «Πόρισμα Γκολντάμερ»

 H Περιφερειακή Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας κα Ακριώτου Θεοδώρα της παράταξης "Στερεά Υπεροχής" σχολιάζει :

Κάλιο αργά παρά ποτέ... ένα καλό νέο για τη Β. Εύβοια μακριά από φιέστες και ασκήσεις επί χάρτου. Συνάντηση εργασίας με τον καθηγητή Johann G. Goldammer και τα μέλη της Ανεξάρτητης Επιτροπής επιστημόνων που συστάθηκε το 2018  και είχε  σκοπό τη διερεύνηση των υποκείμενων αιτιών των καταστροφικών πυρκαγιών στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί προσεχώς στη Λίμνη. Για την Ιστορία να θυμίσουμε:

  1. Η συγκεκριμένη επιτροπή συστάθηκε με πρωθυπουργική απόφαση του  Αλέξη Τσίπρα το 2018 (Υ60/2018 - ΦΕΚ 3937/Β/10-9-2018) υπό τον καθηγητή και επικεφαλής του Κέντρου Παγκόσμιας Παρακολούθησης Πυρκαγιών, Γκόλνταμερ και συμμετείχαν διακεκριμένοι ερευνητές και καθηγητές Πανεπιστημίων συναφών αντικειμένων. Η επιτροπή εργάστηκε και κατέληξε σε συμπεράσματα και προτάσεις με τη μορφή πορίσματος  το οποίο είχε παραλάβει και δώσει στη δημοσιότητα ο τότε πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης https://ecopress.gr/wp-content/uploads/porisma.pdf 

  2. O καθηγητής Γκολντάμερ τότε έθεσε ως προϋπόθεση να έχει τη συναίνεση και του τότε αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του κου Μητσοτάκη, προκειμένου να είναι βέβαιος ότι δε θα ετοιμάσει κάτι που θα αμφισβητηθεί, ή δεν θα αξιοποιηθεί σε περίπτωση αλλαγής της κυβέρνησης, λέγοντας "Συνομίλησα μαζί του. Και τελικά συμφώνησε και ο κος Μητσοτάκης». 

 

Το πόρισμα της επιτροπής κατέληγε σε μια δέσμη προτάσεων με κορυφαία την προετοιμασία μιας μεγάλη διοικητικής μεταρρύθμισης για την αναδιοργάνωση του συστήματος διαχείρισης εκτάκτων αναγκών και την αντικατάσταση της "Πολιτικής Προστασίας", από μια σύγχρονη δομή, έναν Ενιαίο Φορέα διαχείρισης των έκτακτων αναγκών - με λειτουργική, επιχειρησιακή και επιστημονική αναβάθμιση σε σχέση με τα όσα ίσχυαν μέχρι τότε.

 

Όμως όπως ξέρουμε το Πόρισμα Γκολντάμερ αγνοήθηκε συνειδητά και έμεινε στο συρτάρι της κυβέρνησης της ΝΔ, στον αντίποδα τον επιχειρησιακό σχεδιασμό πρόληψης, αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών και αποκατάστασης μετά από αυτές ανέλαβε το «επιτελικό κράτος Μητσοτάκη» με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα!