Στη γενέτειρα του Γ.Ν Παπανικολάου η Πρόεδρος του Medusa Survivor την ημέρα μνήμης της γέννησής του


Παρασκευή 13 Μαϊου 2022, ο φακός του eviaxpress.gr συνάντησε στην Κύμη την Πρόεδρο του Συλλόγου  "Medusa Survivor" και καταξιωμένη δικηγόρο της Χαλκίδας κα Νίκη Ροδίτη.  

139 χρόνια μετά την γέννηση του γιατρού, ερευνητή και  παγκόσμιου ευεργέτη, αείμνηστου  Γεώργιου Παπανικολάου, ο οποίος γεννήθηκε στην Κύμη Ευβοίας13 Μαΐου 1883 και απεβίωσε  στο  Μαϊάμι των  Η.Π.Α. στις  19 Φεβρουαρίου 1962 .  

Η κα Ροδίτη δήλωσε στο eviaxpress.gr :  

 "Έχω  την τύχη να βρίσκομαι στην  Κύμη, την ημέρα της γέννησης του Γεωργίου Παπανικολάου και θεώρησα χρέος μου να σταθώ για λίγο μπροστά στο άγαλμα του, προκειμένου να αισθανθώ λίγη από την αύρα του. Ο Γεώργιος Παπανικολάου αποτελεί έναν ευπατρίδη της ιατρικής επιστήμης. Έναν άνδρα πρότυπο. Έναν άνθρωπο που με ανήσυχο πνεύμα, με πολυσχιδή και πολυτάλαντη προσωπικότητα αλλά και με έντονο το αίσθημα της προσφοράς, αψηφώντας κάθε ταλαιπωρία και κούραση, προτίμησε να εγκαταλείψει την ασφάλεια του τόπου του, να αρνηθεί την πρόταση του πατέρα του, να γίνει δηλαδή στρατιωτικός γιατρός και να ακολουθήσει το όραμα του, ώστε να εξελίξει την επιστήμη του και να  αισθανθεί, όπως είχε ο ίδιος αναφέρει, "την χαρά που δίνει ο, αγών της ζωής". Με το παράδειγμα του απέδειξε  "θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία" και ότι τελικά "ο τολμών νικά ". 

Κατάφερε,  αφού πέτυχε την σημαντικότερη ανακάλυψη του 20 αιώνα, το" pap test", περνώντας χιλιάδες ώρες μπροστά σε ένα μικροσκόπιο  και έγινε ο γιατρός εκείνος, στον οποίο όλες οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο οφείλουμε αιώνια ευγνωμοσύνη. Είναι ο άνθρωπος εκείνος που τίμησε ουσιαστικά  τον όρκο του Ιπποκράτη και που με γνώμονα την δική του αλήθεια και το όραμά του, χάρισε αφιλοκερδώς ζωή στις γυναίκες όλου του κόσμου."