Τέλος οι μάσκες στα αεροπορικά ταξίδια από 16 Μαΐου ανακοίνωσαν EASA και ECDC

 


Τόσο στα αεροδρόμια, όσο και κατά τη διάρκεια πτήσεων, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), με κοινή ανακοίνωσή τους, καταργούν τη σύσταση για υποχρεωτική χρήση ιατρικών μασκών στα αεροδρόμια και σε πτήσεις, ενώ επισημαίνουν ότι η μάσκα εξακολουθεί να είναι μια από τις καλύτερες προφυλάξεις κατά της μετάδοσης τoy Covid-19. Η νέα σύσταση θα τεθεί σε ισχύ από τις 16 Μαΐου.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι κανόνες ειδικά για τις μάσκες, θα συνεχίσουν να διαφέρουν ανάλογα με την αεροπορική εταιρία. Για παράδειγμα, οι αεροπορικές εταιρίες που πετούν από ή προς έναν προορισμό, όπου εξακολουθεί να απαιτείται η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα πρέπει να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τη χρήση της.

Οι επιβάτες θα πρέπει να συνεχίσουν να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της αεροπορικής τους εταιρίας και, όπου τα προληπτικά μέτρα είναι προαιρετικά, να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και να σέβονται τις επιλογές των συνεπιβατών τους. Συγκεκριμένα, ένας επιβάτης που βήχει και φτερνίζεται θα πρέπει να σκεφτεί  φορέσει μάσκα προσώπου, για να καθησυχάσει όσους κάθονται κοντά. 

Είναι σημαντικό, όσοι ταξιδεύουν να έχουν υπόψη τους ότι, μαζί με τη σωματική απόσταση και την καλή υγιεινή των χεριών, είναι μία από τις καλύτερες μεθόδους μείωσης της μετάδοσης. Οι κανόνες και οι απαιτήσεις των κρατών αναχώρησης και προορισμού θα πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται με συνέπεια, και οι ταξιδιωτικοί φορείς θα πρέπει να φροντίζουν να ενημερώνουν έγκαιρα τους επιβάτες για τυχόν απαιτούμενα μέτρα

Εκτός από τις αλλαγές σχετικά με τις μάσκες, οι συστάσεις περιλαμβάνουν χαλάρωση των αυστηρότερων μέτρων στις αεροπορικές δραστηριότητες, κάτι που θα συμβάλει στην ανακούφιση του φόρτου στον κλάδο, διατηρώντας παράλληλα τα κατάλληλα μέτρα.


Η επικαιροποίηση του κοινού Πρωτοκόλλου Ασφάλειας της Αεροπορικής Υγείας λαμβάνει υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις στην πανδημία, ιδίως τα επίπεδα εμβολιασμού και την φυσικά αποκτηθείσα ανοσία, καθώς και τη συνοδευτική άρση των περιορισμών σε έναν αυξανόμενο αριθμό ευρωπαϊκών χωρών.

money-tourism.gr