Βαγγέλης Αποστόλου- Συνέδριο Δικαστών: Οι κάτοικοι της Β. Εύβοιας ζητούν απόδοση ευθυνών και στήριξη παραμονής στις ρίζες τους

 
Χαιρετισμός του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Εύβοιας και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, στο Συνέδριο της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αιδηψό, με θέμα: Κλιματική κρίση, Βιοποικιλότητα και Δασικά Οικοσυστήματα.
Να σας καλωσορίσω κι εγώ στην πληγωμένη Β.Εύβοια.
Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει σε ένα από τα ορεινά χωριά της, που στον ορίζοντά του μόνο στάχτη κι αποκαΐδια βλέπεις. Η οργάνωση του συγκεκριμένου θεματικού Συνεδρίου σας έχει σίγουρα σχέση με την ολοκληρωτική καταστροφή της περιοχής. Και γι αυτή την καταστροφή παρότι την κύρια ευθύνη δεν τη φέρνει η κλιματική αλλαγή, ήταν όμως παρούσα και ήταν αυτή που επηρέασε αρνητικά τη λειτουργία της φύσης.
Στη Μεσόγειο, στην Ελλάδα και ειδικά στη Β. Εύβοια οι κλιματικές συνθήκες, η βλάστηση και το ανάγλυφο, δημιουργούν και ένα ιδιαίτερο, τοπικό θα έλεγα μικροκλίμα, που ευνοεί τις πυρκαγιές, προκαλεί πλημμύρες, αλλά και συμβάλει στη πλούσια βιοποικιλότητα του δασικού οικοσυστήματος .Και πολύ σωστά εμπλουτίσατε τη θεματολογία σας με τη συνύπαρξή τους.
Μη φορτώνουμε όμως στη φύση τη πρόκληση των δασικών πυρκαγιών. Μόνο αυτές των κεραυνών οφείλονται στη φύση και είναι ελάχιστες. Εμείς, η ανθρώπινη συμπεριφορά, από τον πολίτη-εμπρηστή μέχρι την πολιτεία -παρατηρητή, τις προκαλούμε.
Ασφαλώς και δε μπορούμε να μηδενίσουμε τις πυρκαγιές, μπορούμε όμως να μειώσουμε τόσο τη συχνότητα εμφάνισής τους, όσο και τις ζημιές που προξενούν.
Στη δική μας περίπτωση της Β. Εύβοιας όχι μόνο δεν υπήρξε πρόληψη, αλλά ούτε και ετοιμότητα για έγκαιρη επέμβαση με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να μην ελεγχθεί στο ξεκίνημά της. Κι ούτε υπήρξε σωστός συντονισμός στη καταστολή, γι αυτό και είχαμε ολοκληρωτική καταστροφή.
Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε την επόμενη μέρα σε αυτές τις περιπτώσεις για να αποφύγουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που έρχεται: Τρία πράγματα,
1) να υπερασπιστούμε την αναγέννηση (μη ξεχνάμε ότι αν δεν υπήρχε η πυρόφιλη Χαλέπιος πεύκη δεν θα υπήρχαν δάση στη χώρα μας). Δεν αρκεί η πράξη κήρυξης αναδασωτέων, πρέπει να τη στηρίξουμε,
2) να προχωρήσουμε στα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά, που βρίσκονται αυτή την ώρα στη περιοχή μας στη φάση της ολοκλήρωσης, και στα αντιπλημμυρικά που τώρα ξεκινούν,
3) να επανεξετάσουμε την πυρόσβεση, προσεγγίζοντας με συγκεκριμένο αντιπυρικό σχεδιασμό δύο ειδών πυρκαγιές, τις αγροτοδασικές που έχουν σχέση με τις αγροτικές καλλιέργειες που καταστρέφονται και ξεπερνούν κάθε χρόνο τα 100.000 στρ., καθιστώντας αναγκαία τη συμμετοχή των πληγέντων κατοίκων και τις αστικοδασικές, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στη συμμετοχή της τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εθελοντών.
Σε ένα τέτοιο σχεδιασμό να δώσουμε σημαντικό ρόλο στους κατοίκους. Οι Βορειοευβοιώτες ακόμη και τις στιγμές που δε λειτούργησε ο συντονισμός ήταν εκεί, ειδικά στις εκκενώσεις των χωριών και θα είναι πάντα παρόντες.
Αυτό που ζητούν από τη Δικαιοσύνη είναι μια απάντηση για τις ευθύνες της τραγωδίας και από τη πολιτεία τη διασφάλιση της παραμονής τους στις ρίζες τους, στα χωριά τους.
Καλή επιτυχία στις εργασίες σας”