Πρωτομαγιά με αλλαγές και άρση μέτρων - Παραμένουν οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους

 


Από σήμερα 1η Μαΐου και έως και τις 31 Αυγούστου γίνεται άρση των μέτρων για την διασπορά του κορονοϊού όπως αποφάσισε η κυβέρνηση σύμφωνα με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Αναστέλλονται περιορισμοί που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας, όπως η υποχρεωτικότητα επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, μελετάται η αναστολή του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα, της εφαρμογής Covid pass και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%, καθώς επίσης και τη μείωση των rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

 Συνεπώς οι Έλληνες πολίτες αλλά και οι τουρίστες οι οποίοι θα έρχονται στη χώρα θα κυκλοφορούν ελεύθερα,  σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και δεν θα υποχρεούνται σε τεστ πριν την έλευσή τους.

 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη από την 1η Μαΐου μέχρι 31 Αυγούστου:

·       αίρεται η υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους, κλειστούς και ανοιχτούς. Αυτό σημαίνει ότι εκεί που υπήρχε η διενέργεια test, δεν θα διενεργείται.

·       Θα εξεταστεί και η άρση επίδειξης του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα.

·       Από 1η Ιουνίου αίρεται η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας  και στους εσωτερικούς χώρους, με εξαιρέσεις όμως που θα καθοριστούν σε επόμενες υπουργικές αποφάσεις.

·       Καταργούνται τα υποχρεωτικά self test για την επιστροφή στα σχολεία από την ερχόμενη Τρίτη.

·       Από 1η Μαΐου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα χρειάζονται μόνο ένα rapid test για την εργασία τους.

·       Από 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου απελευθερώνεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% και αίρεται κάθε μετρικός περιορισμός.

Όσον αφορά τη χρήση μάσκας, ο υπουργός Υγείας, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους τον Μάιο, με την κατάσταση να επαναξιολογείται και να εξαρτάται από την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Μπορεί ενδεχομένως και να μην καταργηθεί η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, γιατί η μάσκα είναι ένα ήπιο μέτρο.

 Τουλάχιστον για τον Μάιο προσοχή καθώς θα υπάρχει μάσκα και από εκεί και πέρα βάσει της υγειονομικής εικόνας της χώρας θα αποφασιστεί τι θα γίνει από τον Ιούνιο.