Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Ευβοέας Ορέστης Παπαστρατής, π. βουλευτής και Υφυπουργός Άμυνας


Έφυγε από τη  ζωή σε ηλικία 97 ετών, ο σπουδαίος Ευβοέας Ορέστης Παπαστρατής, ο οποίος διακρίθηκε ως  χειρουργός αλλά και ως πολιτικός . Διετέλεσε βουλευτής της Εύβοιας  και Υφυπουργός Άμυνας. Γεννήθηκε το 1925 στη Χαλκίδα, και ήταν γιος του Θρασύβουλου Παπαστρατή, ο οποίος καταγόταν από το Αυλωνάρι, του Δήμου Κύμης Αλιβερίου.

Ο Ορέστης Παπαστρατής αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στην Ιταλία και τη Σουηδία, όπου αναγορεύτηκε ως Διδάκτωρ της χειρουργικής επιστήμης.
Για την προσφορά του στην ιατρική τιμήθηκε με αρκετές διακρίσεις.
Τη δεκαετία του 1960 ήταν διευθυντής της Β΄χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» στην Αθήνα.
Το 1967 - 1968, ο Ορέστης Παπαστρατής μαζί με τον επίσης διακεκριμένο χειρουργό Αλέξανδρο Μάνο, ανέλαβαν την ευθύνη της νοσηλείας του Γεωργίου Παπανδρέου, που βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό από την χούντα.
Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 1968, με την κατάστασή του ιδιαίτερα κρίσιμη ο Γεώργιος Παπανδρέου υπεβλήθη σε εγχείρηση από τους Μάνο και Παπαστρατή, τον οποίο δεν κατάφεραν να κρατήσουν στη ζωή, αφήνοντας την τελευταία του πνοή, τα ξημερώματα της 1ης Νοεμβρίου.
Το 1986 ως το 1989 ο Ορέστης Παπαστρατής διετέλεσε Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, με υπουργό τον πρώην αξιωματικό του Στρατού Γιάννη Χαραλαμπόπουλο ενώ από το 1981 έως το 1996 εκλεγόταν βουλευτής της Ευβοίας με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ .

Στις 23 Ιουνίου 2019, η -τότε νέα- Δήμαρχος του Δήμου Χαλκιδέων κα Έλενα Βάκα, σε ειδική εκδήλωση παρέδωσε τιμητική πλακέτα στον Ορέστη Παπαστρατή, αποδίδοντάς του  τον τίτλο του Επίτομου Προέδρου της Χορωδίας Χαλκίδας 1936.


Η Εξόδιος Ακολουθία του Ορέστη Παπαστρατή θα τελεστεί την Τετάρτη 18 Μαΐου στις 6:00μ.μ, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Χαλκίδα.