Μια περιουσία για να αλλάξουν τα κουφώματα δεκαετίας στο Σπίτι του Παπανικολάου στην Κύμη«Ότι αφήνεις σε αφήνει»  λέει η λαϊκή ρήση και να που τώρα ξαφνικά χρειάζεται μια ολόκληρη περιουσία για να αντικατασταθούν τα κουφώματα στην οικεία του Παπανικολάου.  Σχεδόν στα 57.000ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός για την αντικατάσταση  όλων των  εξωτερικών ξύλινων κουφωμάτων του κτιρίου, δηλαδή οι κεντρικές είσοδοι, τα παράθυρα, οι μπαλκονόπορτες, τα εσωτερικά σκιάδια, αφού βέβαια γίνει πρώτα η αποξήλωση των υφιστάμενων ξύλινων κουφωμάτων τα οποία τοποθετήθηκαν λιγότερο από μια δεκαετία πριν.

Σύμφωνα με την εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου, τα νέα κουφώματα θα είναι υπερσύγχρονα, λειτουργικά, θερμομονωτικά, ηχομονωτικά  με την μόνη διαφορά ότι πλανάται η απορία,  πως είναι δυνατό να χάλασαν κιόλας και να αντικαθιστούνται ολοκληρωτικά αντί να επισκευάζονται,  εφόσον πρόκειται για διάστημα τόσο λίγων ετών από την τοποθέτησή τους;

Μάλιστα το 2020, ο εν ενεργεία, Εντεταλμένος Σύμβουλος για το «Ινστιτούτο Παπανικολάου», κ. Κώστας Καρτελιάς είχε υποδείξει στον πρόεδρο της κοινότητας Κύμης κ.Μαργέλη σε επιτόπια αυτοψία, τις φθορές και εφόσον συμφώνησαν, προχώρησε στην εισήγηση για την συντήρησή τους στο Δ.Σ. Τότε είχε αποσπάσει την υπόσχεση-διαβεβαίωση  του αντιδημάρχου Κύμης κου Αλέξανδρου Θεοδώρου, για τις άμεσες ενέργειες του, για τις επιδιορθώσεις.

Η αμέλεια που προφανώς υπερίσχυσε στην συνέχεια, θα στοιχήσει για τον δήμο Κύμης Αλιβερίου σχεδόν 57.000 ευρώ, όσο δηλαδή αγοράζεις ένα σπίτι  στην επαρχία αλλά και χρηματικό ποσό, σχεδόν ίσο με αυτό που ζητήθηκε σε προσφορά που κατατέθηκε το 2020 στο Δ.Σ του Ινστιτούτου για την πλήρη ανακαίνιση της Οικίας Παπανικολάου που θα οδηγούσε στο να ανοίξει τις πύλες της στο κοινό και να γίνει επισκέψιμη.

 Αντί αυτού, η οικία παραμένει κλειστή και εκτεθειμένη στον χρόνο, να φθείρεται και να σαπίζει από την υγρασία όπως συμβαίνει σε κάθε χώρο που δεν χρησιμοποιείται και δεν αερίζεται. 

Και όπως αποδεικνύεται η αδιαφορία στοιχίζει μια ολόκληρη περιουσία, χιλιάδων ευρώ, που ως συνήθως πληρώνουν οι δημότες και όχι οι «αδιάφοροι» διοικούντες.