Ο Αλιβεριώτης Θανάσης Χατζόπουλος βραβεύτηκε με το Πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το 2021

 


 "Υπό κατασκευήν σημαίες, Πόλις" είναι ο τίτλος του έργου που χάρισε στον Αλιβεριώτη Θανάση Χατζόπουλο το τιμητικό Πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποίησης  το οποίο του απένειμε ο Τίτος Πατρίκιος.

Τα αποτελέσματα του κρατικού διαγωνισμού για το 2021  ανακοινώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης 16 Ιουνίου κατά τη  διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη τα Λογοτεχνικά Βραβεία 2022, για τα βιβλία που εκδόθηκαν το 2021, μετά από την μυστική ψηφοφορία των δύο Κριτικών Επιτροπών. 


Ο Θανάσης Χατζόπουλος  γεννήθηκε το 1961, στο Αλιβέρι Ευβοίας, όπου έζησε μέχρι το 1978. Ελληνική επαρχία ο φυσικός χώρος και περιβάλλον με λόγιες επιρροές ως την οριστική μετοικεσία στην πρωτεύουσα, όπου σπουδάζει ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύεται στην παιδοψυχιατρική. Είναι ψυχαναλυτής, μέλος της Societe de Psychanalyse Freudienne (Παρίσι). Η μητέρα του, κα Καρτελιά Παναγιώτα,  διετέλεσε επί σειρά ετών Διευθύντρια, στο Γυμνάσιο Αλιβερίου.

Ποίηση και ψυχανάλυση, ( ως ψυχαναλυτής παιδιών και ενηλίκων, εργαζόμενος στην Αθήνα)  είναι οι δύο όχθες ανάμεσα στις οποίες κινήθηκε μέχρι σήμερα στη ζωή και στην εργασία του. Εκτός από ποίηση γράφει δοκίμια και για τη λογοτεχνία που δημοσιεύονται σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες. Επίσης, μετέφρασε Γάλλους ποιητές και Άγγλους ψυχαναλυτές. Η ποίηση του έχει μεταφραστεί σε έντεκα γλώσσες  (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, καταλανικά, σουηδικά, λιβανικά, σλοβένικα, βουλγαρικά κ.ά). Το 2013 τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του.

 Επίσης το ίδιο έτος βραβεύτηκε με το γαλλικό βραβείο ποίησης Max Jacob Etranger 2013 για το βιβλίο "Cellule", σε μετάφραση Alexandre Zotos και Louis Martinez, δίγλωσση έκδοση από τις εκδόσεις Cheyne.


Τα βραβεία που απονεμήθηκαν συνολικά, ήταν τα εξής : 

Ποίηση

Θανάσης Χατζόπουλος, Υπό κατασκευήν σημαίες, Πόλις

Μυθιστόρημα

Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης, Το χιόνι των Αγράφων, Κίχλη

 

Διήγημα

Ειρήνη Κίτσιου, Το φίδι του Πλίνιου, Αντίποδες

Νουβέλα

Βασίλης Τσιαμπούσης, Ο κήπος των ψυχών, Εστία

Λογοτεχνικό δοκίμιο – μελέτη

Χριστίνα Ντουνιά, Αργοναύτες και σύντροφοι. Όψεις του λογοτεχνικού πεδίου στη δεκαετία του 1930, Εστία

 Πρωτοεμφανιζόμενοι στην Ποίηση

Φωτεινή Καπελλάκη, Το ελάχιστο σώμα, Ενύπνιο 

Πρωτοεμφανιζόμενοι στην Πεζογραφία

Παναγιώτα Δημοπούλου, Κίτρινη ουρά, Εντευκτήρι

Παιδικό βιβλίο με εικονογράφηση

Ξένια Καλογεροπούλου, Μίλτος, εικ. Φίλιππος Φωτιάδης, Πατάκης

Λογοτεχνικό βιβλίο για παιδιά

Αργυρώ Πιπίνη, Ζάζα, εικ. Πέτρος Μπουλούμπασης, Καλειδοσκόπιο

Λογοτεχνικό βιβλίο για εφήβους

Θεοδώρα Κατσιφή, Γκούρι σημαίνει πέτρα, εικ. Πατρίτσια-Ευγενία Δεληγιάννη, Καλειδοσκόπιο

Βιβλίο γνώσεων

Μαρία Αγγελίδου – Ειρήνη Βοκοτοπούλου, 1821: ερωτήσεις μόνο! εικ. Φοίβος Χαλκιόπουλος, Ίκαρος

Το Μεγάλο Τιμητικό Βραβείο για το σύνολο του έργου της απονεμήθηκε στην Ζυράννα Ζατέλη και το Βραβείο Νίκου Θέμελη στον Φαίδωνα Ταμβακάκη.