Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας Ε. Φιλόπουλος για το πρόγραμμα "ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ" - Συγχαρητήρια και "παρεξηγήσεις"

 Ανακοινώθηκε επίσημα την Πέμπτη 9 Ιουνίου, το πρόγραμμα πληθυσμιακού προληπτικού ελέγχου με μαστογραφία και συμπληρωματικές εξετάσεις "Φώφη Γεννηματά' για γυναίκες ηλικίας 50 με 69 ετών.

"Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο αξίζει της υποστήριξης, αλλά και της συστηματικής παρακολούθησης για επισημάνσεις αδυναμιών που θα προκύψουν και προτάσεις για την απάλειψη τους. Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία θα παρακολουθεί την εξέλιξή του για να συμβάλλει εποικοδομητικά, ως συνήθως, στην καλύτερη εφαρμογή του." ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Φιλόπουλος Ευάγγελος, διακεκριμένος Χειρούργος Ογκολόγος.

Στη συνέχεια απέδωσε συγχαρητήρια προς τους υπεύθυνους πολιτειακούς παράγοντες ( και στην ευρύτερη πολιτική στήριξη) και στα μέλη μας κυρίες Γεωργοπούλου και Σαρηγιάννη που τόσο παραστατικά με την προσωπική τους εμπειρία προέτρεψαν τις γυναίκες να συμμετάσχουν στον προληπτικό έλεγχο καθώς και στην κα Πολύζου.

Σχετικά με το πρόγραμμα " ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ" επισήμανε ο κ. Φιλόπουλος "Υπάρχουν δύο παρεξηγήσεις και μία παρανόηση. Η πρώτη παρεξήγηση αφορά το γεγονός ότι είναι διαφορετικό πράγμα ο ατομικός έλεγχος ( που η γυναίκα μόνη της αποφασίζει να υποβληθεί σε έλεγχο) και διαφορετικό ο πληθυσμιακός έλεγχος ( που σημαίνει την οργανωμένη πρόσκληση και διευκόλυνση συμμετοχής μίας ομάδας - ηλικιακής ή τοπικής- στην προληπτική εξέταση με καθορισμένες προδιαγραφές).
Η δεύτερη παρεξήγηση είναι ότι δήθεν υποτιμάται η προσφορά της ασφαλιστικής κάλυψης της ψηφιακής μαστογραφίας επί Υπουργίας του κ Ξανθού. Η απόφαση του επαινέθηκε όταν ανακοινώθηκε και το ίδιο επαινετή υπήρξε και η σχετική πρωτοβουλία των γυναικών βουλευτών όλων των κομμάτων.
Η παρανόηση βρίσκεται στο γεγονός ότι ο τομέας δημόσιας υγείας αφορά όλους μας και η αντιπαραβολή διαφορετικών προτάσεων ή προσεγγίσεων από τα κόμματα και τους πολίτες είναι απόλυτα επιθυμητή και αναγκαία. Όμως, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (Ε.Α.Ε.) ούτε πολιτεύεται, ούτε έχει κομματικές προτιμήσεις. Συνεργάζεται με την Πολιτεία, αλλά παράλληλα επισημαίνει πάντα με εποικοδομητικό και κόσμιο τρόπο αστοχίες ή ελλείψεις.
Το ίδιο πρόθυμη είναι να συνεργαστεί με οποιοδήποτε θεσμικό φορέα ( και τα κόμματα ανήκουν σ΄ψαυτήν την κατηγορία). Επομένως η Ε.Α.Ε. ως οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών έχει συγκεκριμένο μεν σκοπό: τον αντικαρκινικό αγώνα στη χώρα μας, αλλά ευρύτερο ορίζοντα στις δράσεις της: την προστασία της υγείας των πολιτών και την υποστήριξη όσων ασθενήσουν. Θα παρακολουθούμε το πρόγραμμα "Φώφη Γεννηματά" και όπου μπορούμε θα βοηθήσουμε στην υλοποίηση του.
Αλλά και όπου επισημάνουμε ελλείψεις ή αστοχίες θα ενημερώνουμε σχετικά τους πολιτειακούς φορείς και τους συμπολίτες μας."