"ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗΝ" ο τρόπος που λειτουργεί το καταφύγιο ζώων στο Αλιβέρι [ΦΩΤΟ]

 


Αυτόπτης μάρτυρας έγινε η κάμερα του eviaxpress.gr όταν σε αποστολή του,  κατέγραψε την φυγή σκυλιών από τα κατεστραμμένα συρματοπλέγματα, όπως διαπιστώσαμε, προχωρώντας κατά μήκος του μαντρότοιχου του καταφυγίου ζώων του δήμου Κύμης Αλιβερίου, στο Αλιβέρι στην θέση Κάμπος . 
  Ωστόσο, έχουν περάσει κιόλας 13 ημέρες από την πυρκαγιά, που ξέσπασε πολύ κοντά στο καταφύγιο, στο Μεσονήσι Αλιβερίου. Οι φλόγες της πλησίασαν πάρα πολύ κοντά στο καταφύγιο,  και τα ζώα του καταφυγίου λίγο έλλειψε για να απειληθούν, καθώς δεν υπάρχει σύστημα πυρόσβεσης σε λειτουργεία από πέρυσι το καλοκαίρι, και δεν έχει αποκατασταθεί, όπως οφείλεται να έχει μόνιμα εγκατεστημένο και σε λειτουργία ο εκάστοτε δήμος .

  Ευτυχώς που η φορά του ανέμου δεν ήταν προς το καταφύγιο και έτσι δεν βρέθηκαν αντιμέτωπα με τις φλόγες τα ζώα αλλά και οι εθελοντές που έσπευσαν για να τα βοηθήσουν.  Να σημειώσουμε πως στο συγκεκριμένο καταφύγιο φιλοξενούνται περισσότερα από 100 αδέσποτα σκυλιά, ένα άλογο και ένα γαϊδουράκι.  Να τονίσουμε πως ο αριθμός των φιλοξενούμενων ζώων, ξεπερνά κατά πολύ τον επιτρεπόμενο.

   Γι' αυτό και όπως ανέφερε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, η επικεφαλής της ελάσσονος  αντιπολίτευσης  κα. Θαλασσινού, διαπίστωσε άθλιες προεκτάσεις με ελαιόπανα και τσίγκους, στις εγκαταστάσεις του καταφυγίου. 
  Να υπογραμμίσουμε ότι το καταφύγιο Αλιβερίου έχει χαρακτηριστεί παράνομο άρα λειτουργεί παράνομα, γιατί κάποια κτίσματα μέσα στον χώρο του, δεν έχουν χαρακτηριστεί, πράγμα το οποίο δεν έχει τακτοποιηθεί σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες. 
  Βέβαια, κατά την συνεδρίαση του εν λόγω δημοτικού συμβουλίου, αναφέρθηκε ότι βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης από την οικονομική επιτροπή, κονδύλι το οποίο θα διατεθεί για τις ανάγκες του καταφυγίου. Δεν ξεχνάμε όμως κι άλλες τέτοιες ανακοινώσεις για οικονομική ενίσχυση του καταφυγίου, οι οποίες δεν τελεσφόρησαν.
   Είναι γνωστές, οι σοβαρές ελλείψεις σωστών και επαρκών υποδομών όπως και η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού για την φροντίδα και την καθαριότητα του καταφυγίου. 
Και παρά ταύτα συνεχίζει να μην γίνεται καμία παρέμβαση από τον δήμο για την πρόληψη του πολλαπλασιασμού των αδέσποτων, βάζοντας σε εφαρμογή τον έλεγχο των νέων γεννήσεων των δεσποζόμενων σκυλιών, ο οποίος, να υπογραμμίσουμε, είναι υποχρέωση του δήμου. 
   Αποτέλεσμα είναι να πληθαίνουν καθημερινά τα αδέσποτα ζώα και να γιγαντώνονται οι οικονομικές ανάγκες τους, για σίτιση, στείρωση, εμβολιασμό και φροντίδα,  ξεπερνώντας  τον όποιο προϋπολογισμό. Παράλληλα  όσα καταφύγια και να δημιουργηθούν, πάντα θα είναι λίγα για να ανταποκριθούν στον συνολικό αριθμό των αδέσποτων 
  Είναι εμφανές, ότι οι ανάγκες του καταφυγίου, ευτυχώς, υποστηρίζονται εθελοντικά από το φιλοζωϊκό σωματείο Αλιβερίου, το οποίο είναι άξιο απορίας, πόσο ακόμη θα αντέξει χωρίς οικονομικούς πόρους.  

  Άραγε ποια θα ήταν η τοποθέτηση των αρμόδιων δικαστικών  αρχών για την προστασία τόσο των ζώων, όσο και των εθελοντών που βρίσκονται πολύ συχνά στους χώρους του  καταφυγίου;
 Όπως άλλωστε έγινε και στην προαναφερόμενη πυρκαγιά στο Μεσονήσι,  όπου έφτασαν πολύ κοντά στον κίνδυνο  εθελοντές και ζώα.