Στα ύψη ο κίνδυνος πυρκαγιάς αλλά το πυροσβεστικό του δήμου Κύμης Αλιβερίου παραμένει αδρανοποιημένο

 Πέρασαν σχεδόν 20 ημέρες από την μεγάλη και άκρως επικίνδυνη φωτιά που ξέσπασε στον  Κρεμαστό, στις 18 Ιουνίου 2022, και έβαλε σε κίνδυνο την ευρύτερη περιοχή καθώς φυσούσε αρκετά και στις μνήμες όλων, ξυπνά η πυρκαγιά του Αυγούστου του 2007, που ξεκίνησε από εκεί και σταμάτησε σχεδόν στην θάλασσατης Ακτής Νηρέως. 

  Παροπλισμένο παρέμεινε το πυροσβεστικό του δήμου Κύμης Αλιβερίου στην δύσκολη πυρκαγιά του Κρεμαστού όπως και στην πυρκαγιά που ξέσπασε στο Αλιβέρι, στην τοποθεσία Μεσονήσι, την περασμένη εβδομάδα. 

  Όπως αναφέρεται από εθελοντές της περιοχής το πυροσβεστικό όχημα του δήμου, εμφανέστατα έχει τα λάστιχα του φθαρμένα, (σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων, δεν  έχουν αλλαχθεί από τότε που αγοράστηκε επί δημαρχίας του  Δημήτρη Κατσούλη του δήμου  Αυλώνως), επίσης δεν διαθέτει ασύρματο, είδη προστασίας και επαρκείς μάνικες. Έτσι πλέον δεν αναλαμβάνουν οι εθελοντές, όπως έκαναν μέχρι τώρα, να το οδηγήσουν σε συμβάν. 

Παράλληλα πολλοί κρουνοί, έχουν αφαιρεθεί διότι τους χρησιμοποιούσαν  αυθαίρετα δημότες. Όμως εν όψει ενδεχόμενων πυρκαγιών, δυστυχώς, δεν έχει υπάρξει ειδική μέριμνα για την αποκατάστασή τους.

Παρά τον μεγάλο κίνδυνο στον οποίο  βρέθηκε εκτεθειμένη  η περιοχή του Κρεμαστού, αξιόπιστες πηγές αναφέρουν, ότι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες  ενέργειες,  ώστε να υπάρχει καλύτερη ετοιμότητα σε  τυχόν επόμενο συμβάν, που όλοι απεύχονται.

Επιπλέον τα περισσότερα μηχανήματα έργων, Κύμης και Κονιστρών, φέρονται ως χαλασμένα και συνεπώς παροπλισμένα.
Ευτυχώς σαν από μηχανής ...... οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Χαλκίδας και της Στερεάς Ελλάδας, δίνοντας δυναμικό παρόν, ενίσχυσαν τις υπάρχουσες δυνάμεις και η φωτιά περιορίστηκε και τελικά μετά από αρκετές ώρες σβήστηκε.

Διανύουμε μια χρονική περίοδο που ο κίνδυνος των πυρκαγιών παραμονεύει. Όμως ο δήμος Κύμης Αλιβερίου, ο οποίος τυπικά μπαίνει σε κατάσταση επιφυλακής, ουσιαστικά δεν μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυροσβεστικής, στον βαθμό που του αναλογεί.