Αρχιερατικό μνημόσυνο για τους 3.000 Ευβοείς που σφαγιάστηκαν στην Χαλκίδα το 1470


Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Χαλκίδας , σήμερα Κυριακή 10 Ιουλίου, τελέσθηκε χοροστατούντως του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ωρεών κ.κ Φιλόθεου, μετά τη Θεία Λειτουργία, Αρχιερατικό Μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των 3.000 Ευβοέων πολιτών, οι οποίοι σφαγιάστηκαν έξω από τα τείχη της πολιορκούμενης Χαλκίδας τον Ιούλιο του 1470. Θύματα της μανίας του Μωάμεθ Β´, επειδή αδυνατούσε να καταλάβει την πόλη.

Στην Μνημοσύνη δέηση συνπροσευχήθηκαν η Δήμαρχος Χαλκιδέων κα. Έλενα Βάκα, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Σακελλαράκη Δήμητρα, ο Στρατηγός-Διοικητής της Σχολής Πεζικού Χαλκίδας, Ανώτερος Διοικητής φρουράς, Υποστράτηγος κ. Λύσανδρος Ξηρογιάννης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Εύβοιας, Αντιστράτηγος ε.α κ. Ρήγας Ευάγγελος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Χαλκιδέων Αντιστράτηγος ε. α και π. Βουλευτής Εύβοιας κ. Άγγελος Πνευματικός, ο Ναύαρχος κ. Νίκος Φατούσης, η Διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου Χαλκίδας και Α´ Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών κα Νία Κομπορόζου, η κα. Ρούλα Κεχρή συνεργάτης του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας για ευρωπαϊκά προγράμματα και διεθνείς σχέσεις, η Πρόεδρος του Συλλόγου του Λυκείου Ελληνίδων κα. Κωτσή Μαρία, η κα. Ευγενικού Σοφία Πρόεδρος του Συλλόγου Προκοπιέων, η κα. Αφράτη Αργυρούλα π. Έφορος χορού του Λυκείου Ελληνίδων, η κα. Παπαδημητρίου - Γαβαλά Αγγελική μέλος του Συνδέσμου Χαλκιδέων και πλήθος πιστών.

Η εκδήλωση τελέσθηκε υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και του Δήμου Χαλκιδέων.

Συμμετείχαν ο Σύνδεσμος Χαλκιδέων, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, το Παράρτημα Χαλκίδας, η Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών, το Λαογραφικό Μουσείο Χαλκίδας και το Λύκειο Ελληνίδων Χαλκίδας με παράσταση ενδεδυμένων γυναικών με παραδοσιακές φορεσιές της Εύβοιας .