Αντιδήμαρχος περιβάλλοντος Νίκος Μαστροκώστας : Συμμετοχή στην διαβούλευση για το δήμο Κύμης Αλιβερίου


Την απόφαση του δήμου Κύμης Αλιβερίου κατέθεσε στη διαβούλευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκος Μαστροκώστας, αντιδήμαρχος περιβάλλοντος , ενέργειας και ανακύκλωσης . Η προθεσμία λήγει σήμερα για την άρνηση του κάθε πολίτη και Νομικού προσώπου, κατά της άδειας περιβαλλοντικών για το αιολικό πάρκο στα Κοτύλαια Όρη του δήμου Κύμης-Αλιβερίου.

Ο κ. Μαστροκώστας σε σχετική ενημέρωση, αναφέρει :

 Συμμετοχή στη διαβούλευση

Κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: ‘Τεσσάρων (4) Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας
(ΑΣΠΗΕ) στη θέση «ΠΥΡΓΑΚΙΑ», της Δ.Ε. Διρφύων ισχύος 67,2 MW, στη θέση «ΚΑΜΠΛΟΣ»...


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ & ΑΛΙΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΜΑΣΤΡΟΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΤΑΧ. ΔΙΕΥΘ: ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 13-15
ΤΑΧ.ΚΩΔ:: 34500 Αλιβέρι dimos.kimis-aliveriou@0902.syzefxis.gov.gr
nik.mastrokostas67@gmail.com
ΘΕΜΑ: Περιβαλλοντικοί όροι για τα αιολικά πάρκα που προορίζονται να εγκατασταθούν στις Περιοχές των Δήμων, Κύμης-Αλιβερίου, Διρφύων-Μεσσαπίων και Ερέτριας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, στην συνεδρίασή του, την Τετάρτη 6 Ιουλίου, συζήτησε το θέμα των Περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων που προωθεί η Πολιτεία και οι επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν σε δάση, στις περιοχές των Δήμων Διρφύων - Μεσσαπίων, Ερέτριας και Κύμης-Αλιβερίου.
Ο Δήμαρχος, οι επικεφαλής των παρατάξεων και Δημοτικοί Σύμβουλοι, για ακόμα μια φορά τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα στο θέμα. Μεταξύ των περιοχών που έχουν επιλεγεί για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, 285,6 ΜW, υπάρχουν και προστατευόμενες περιοχές αλλά και δάση πανέμορφα που κάνουν αυτές τις περιοχές ξεχωριστές Σε αυτές τις περιοχές, ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου, σε συνεργασία με Γάλλους αναρριχητές-εθελοντές έχουν κατασκευάσει εκατοντάδες αναρριχητικές πίστες με προοπτικές να κατασκευαστούν περισσότερες από 2.000. Τον περασμένο Μάϊο που έγινε μια πολύ σημαντική εκδήλωση, συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι, ενώ είχαν έρθει διάσημα πρόσωπα της αναρρίχησης από διάφορες χώρες του κόσμου.
Είναι αδιανόητο, να αξιοποιούνται αυτές οι περιοχές στην λογική του αθλητισμού και του τουρισμού και η Πολιτεία με τις επιχειρήσεις τις αιολικής ενέργειας να καταστρέφει τόσο σημαντικές δραστηριότητες. Είναι γνωστό σε όλους, ότι στην Νότια Εύβοια και ειδικότερα στον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου και στον Δήμο Καρύστου, έχουν εγκατασταθεί αμέτρητα-Αιολικά Πάρκα, γεγονός που δεν έχει συμβεί σε άλλο Νομό της Χώρας.
Η Πολιτεία αδιαφορεί για την αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Α.Π.Ε.), για να τεθούν νέοι όροι και προϋποθέσεις , σε σχέση με την σημερινή πραγματικότητα. Όπως προκύπτει, γίνεται μεγάλη προσπάθεια να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα στα δάση και σε άλλες προστατευόμενες περιοχές ώστε να καθιερωθεί ως ανάγκη η καταστροφή. Για αυτό ακριβώς τον λόγο, εντάχθηκε το έργο στις στρατηγικές επενδύσεις ώστε να μην υπάρχει κανένα εμπόδιο από την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Σίγουρα το συγκεκριμένο έργο ΔΕΝ είναι «Στρατηγική Επένδυση» για τους πολίτες του Δήμου μας, αφού δεν θα συνεισφέρει έμπρακτα στην μείωση της ανεργίας στον τόπο μας και ταυτόχρονα θα λειτουργήσει ενάντια στην ανάπτυξη. Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αντιδρά και εναντιώνεται και ζητά να σταματήσουν αυτές οι διαδικασίες μέχρι να εγκριθεί το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας. Είναι δικαίωμα του Δήμου και των Δημοτών να αξιοποιήσουν την περιοχή τους, με τον καλύτερο τρόπο, προστατεύοντας το περιβάλλον και αξιοποιώντας τις ομορφιές του τόπου Καλούμε τους φορείς του Δήμου, τους εκπροσώπους στο Κοινοβούλιο και κυρίως τους πολίτες του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου, να αντιδράσουν σε κάθε προσπάθεια εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε αυτές τις περιοχές.
Ο Δήμος και οι κάτοικοι των περιοχών έχουν χαράξει διαφορετικό δρόμο για την ανάπτυξη της περιοχής και πρέπει όλοι μαζί να αντιδράσουμε στην βαρβαρότητα και την καταστροφή.